«Όλοι λάτρεψαν την πρότασή μου για τη Γάζα» – Η χωρίς ντροπή δήλωση του Τραμπ, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων

54

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναπτύσσει το σχέδιο του για τη Λωρίδα της Γάζας, που προϋποθέτει εκτοπισμό των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, προκαλώντας σοκ, αναταραχή και αντιδράσεις από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη έως και την Κίνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε -χωρίς ίχνος ντροπής- πως  «όλοι λάτρεψαν» την πρότασή του να πάρουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Λωρίδα της Γάζας και να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους από εκεί, παρά την ομοβροντία καταδίκης από σχεδόν σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα για αυτό του σχέδιο.

Μάλιστα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε στο Fox Business ότι το σχέδιο του προέδρου για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία ανοικοδόμησης και ότι η κυβέρνηση έχει ρωτήσει τους ηγέτες της περιοχής σχετικά με την πρόταση: «Έχουμε μιλήσει με τους Σαουδάραβες, έχουμε μιλήσει με τους Αιγύπτιους, έχουμε μιλήσει με τους Ιορδανούς. Φυσικά, έχουμε εδώ τον Μπίμπι Νετανιάχου. Ποιο είναι το σχέδιο;» είπε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον επαίνεσε σήμερα την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα σταθούν στο πλευρό του Τραμπ για την πρωτοβουλία του αυτή.

«Η ανακοίνωση αρχικά χθες νομίζω ότι ήρθε ως έκπληξη σε πολλούς, αλλά επευφημήθηκε, νομίζω, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου. «Για ποιό λόγο; Επειδή αυτή η περιοχή είναι τόσο επικίνδυνη, και (ο Τραμπ) δρα θαραλλέα και αποφασιστικά για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ειρήνη αυτής της περιοχής», συνέχισε.

Ο Τζόνσον είπε ότι αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο του Τραμπ και ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όταν θα συναντηθεί μαζί του στο Καπιτώλιο αύριο Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μιας άλλης επίθεσης στο Ισραήλ όπως εκείνη της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 αν η Λωρίδα της Γάζα παραμείνει «στη παρούσα της μορφή» και βγάζει νόημα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, όπως ο Ρεπουμπλικάνος υποστήριξε.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι κατανοούν την αναγκαιότητα αυτού (σ.σ. του σχεδίου) και θα σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ καθώς εργάζονται προς αυτόν τον στόχο. Και θα σταθούμε στο πλευρά του Πρόεδρου στη πρωτοβουλία του αυτή», συνέχισε.

Διεθνείς Αντιδράσεις

Ο διεθνείς αντιδράσεις πάντως μόνο την αισιοδοξία του Τραμπ δεν δικαιολογούν. Εκτός από ακροδεξιά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την πρόταση σοκ του Τραμπ για τη Γάζα. Από τους ίδιους τους Παλαιστινίους, με ορισμένους να λένε ότι «ο Τραμπ μπορεί να πάει στον διάολο, με τις ιδέες του, τα χρήματά του και τις πεποιθήσεις του. Δεν πάμε πουθενά», έως τον ΟΗΕ, τον αραβικό κόσμο, και δεκάδες χώρες, όλες αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά κατά του σχεδίου Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο αραβικός κόσμος απέρριψε τις εξαγγελίες Τραμπ. Η Αίγυπτος αναφέρεται στη σημασία ανοικοδόμησης της Γάζας, χωρίς να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από την περιοχή και με κυρίαρχη στη Λωρίδα την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί πως αν δεν προχωρήσει η λύση δύο κρατών, δεν θα υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι οι εξαγγελίες Τραμπ αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για απαράδεκτο σχέδιο κάνει λόγο η Τουρκία. Γαλλία και Γερμανία μιλούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως η Γάζα, η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ ανήκουν στους Παλαιστίνιους. Μιλούν για λύση δύο κρατών όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ηθικό έγκλημα»

Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα αποτελούσε «ηθικό έγκλημα», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού ενός κατεχόμενου εδάφους», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ στο Ρόιτερς.

«Όταν ένας τέτοιος αναγκαστικός εκτοπισμός είναι εκτεταμένος, μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Χαμάς

Η Χαμάς κατηγόρησε  τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με την πρότασή του για ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ και αναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων που ζουν εκεί εκτός του παλαιστινιακού θύλακα.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ για μια αμερικανική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό του λαού μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι “βίαιες” αυτές δηλώσεις “δεν θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά μόνον ρίχνουν λάδι στη φωτιά”, προσθέτει.

Ο “παλαιστινιακός λαός και οι ζωντανές δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν σε κανένα κράτος του πλανήτη να καταλάβει τη γη μας ή να επιβάλει κηδεμονία στον σπουδαίο παλαιστινιακό μας λαό, ο οποίος έχει χύσει ποτάμι αίματος για να απελευθερώσει τη γη μας από την (ισραηλινή) κατοχή και για να ιδρύσει το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα”, τονίζει επίσης η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κάνου, καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ, καταγγέλλοντας “τη ρατσιστική αμερικανική θέση” που “ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά”, την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα.

“Η ρατσιστική αμερικανική θέση ευθυγραμμίζεται με αυτή της ισραηλινής ακροδεξιάς για τον εκτοπισμό του λαού μας και την εξάλειψη της υπόθεσής μας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας:

Σαουδική Αραβία απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσε τη θέση του βασιλείου με «σαφή και ξεκάθαρο τρόπο» που δεν επιτρέπει καμία ερμηνεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κίρ Στάρμερ:

«Θα πρέπει να τους επιτραπεί [οι Παλαιστίνιοι] να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα πρέπει να τους επιτραπεί να ανοικοδομήσουν και θα πρέπει να είμαστε μαζί τους σε αυτή την ανοικοδόμηση στο δρόμο προς μια λύση δύο κρατών».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ:

Η Μπάερμποκ δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας ανήκει στους Παλαιστίνιους και η εκδίωξή τους θα ήταν απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. «Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος … Δεν πρέπει να υπάρξει λύση πάνω από τα κεφάλια των Παλαιστινίων».

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών:

Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επίθεση στις νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων, αλλά και σημαντικό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους στενούς μας εταίρους Αίγυπτο και Ιορδανία, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή».

Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, και η παλαιστινιακή ηγεσία:

Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα παραιτηθούν από τη γη, τα δικαιώματα και τους ιερούς τόπους τους και ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γης του κράτους της Παλαιστίνης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος:

Το Ιράν δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε εκτόπιση των Παλαιστινίων και το έχει γνωστοποιήσει αυτό μέσω διαφόρων διαύλων».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Χάρις:

Είναι πολύ σαφής η κατεύθυνση της κίνησης εδώ: χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών, και ο λαός της Παλαιστίνης και ο λαός του Ισραήλ έχουν αμφότεροι το δικαίωμα να ζουν σε κράτη με ασφάλεια δίπλα-δίπλα, και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Οποιαδήποτε ιδέα εκτοπισμού του λαού της Γάζας οπουδήποτε αλλού θα ερχόταν σε ξεκάθαρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε:

Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως ήταν και πέρυσι. Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει σε διακομματική βάση τη λύση των δύο κρατών».

Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ Σέιχ:

Η παλαιστινιακή ηγεσία επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη».

Ισλαμική Τζιχάντ:

«Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που έχουν αναλάβει την πολιτική της Παλαιστινιακής Δημοκρατίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της Παλαιστινιακής Δημοκρατίας:

«Οι θέσεις και τα σχέδια του Τραμπ αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλούν την εθνική ασφάλεια των Αράβων και της περιοχής, ιδιαίτερα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να θέσει σε αντιπαράθεση με τον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματά του.

Ο πρώην υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ:

Ο Μπεν-Γβίρ δήλωσε ότι η «ενθάρρυνση» των Παλαιστινίων να μεταναστεύσουν από την περιοχή ήταν η μόνη σωστή στρατηγική στο τέλος του πολέμου στη Γάζα. Προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υιοθετήσει αυτή την πολιτική «αμέσως».

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του εδάφους και ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να ζήσουν τη ζωή τους «ειρηνικά και αρμονικά» αλλού.

«Οι ΗΠΑ θα «πάρουν» τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε και εμείς μια δουλειά με αυτήν. Θα μας ανήκει και θα είμαστε υπεύθυνοι για την αποσυναρμολόγηση όλων των επικίνδυνων βόμβων που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων στην περιοχή», είπε.

«Θα ισοπεδώσουμε την περιοχή και θα απαλλαγούμε από τα κατεστραμμένα κτίρια. Δημιουργήστε μια οικονομική ανάπτυξη που θα προσφέρει απεριόριστο αριθμό θέσεων εργασίας και κατοικιών για τους κατοίκους της περιοχής.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να είναι πρωτοφανές. Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο υπέροχο».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην ασφάλεια της Γάζας, είπε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αν είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε».

Ερωτηθείς επίσης για το αν θα υποστήριζε την ιδέα να αναλάβει το Ισραήλ την κυριαρχία της Δυτικής Όχθης, απάντησε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει μια ανακοίνωση πιθανώς για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας