Ολική ρήξη-Εκτός Ρωσίας ηγεσία ΕΕ-Κυρώσεις πλήττουν κυρίως Ευρώπη-Το δολάριο σβήνει!

838
Εκτός Ρωσίας ηγεσία ΕΕ-Κυρώσεις πλήττουν κυρίως Ευρώπη-

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να “υποκύψουν στους εκβιασμούς Πούτιν” με την Μόσχα να ανακοινώνει ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στην ανώτατη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως το πιο σημαντικό είναι η έκθεση του ΔΝΤ η οποία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αποδυνάμωση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. 

Μάλιστα η έκθεση τονίζει πως “η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο ακόμη”!

Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι ανησυχούσαν για την πορεία του δολαρίου και ασκούσαν κριτική εντός ΗΠΑ στους χειρισμούς Μπάιντεν.

Ρωσία: Personae non gratae η ηγεσία της ΕΕ

Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

“Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” λόγω της “αντιρωσικής πολιτικής” τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μέτρο αυτό αφορά και τους πολιτικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφους, οι οποίοι “στήριξαν τις παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υποκίνησαν τη ρωσοφοβία ή παραβίασαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ρωσόφωνων πληθυσμών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται, όμως ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα.

“Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε εχθρική ενέργεια εκ μέρους της ΕΕ και των χωρών μελών της, αναπόφευκτα θα ανταποδίδεται”.

Δείτε το βίντεο

Γερμανία – Γαλλία απορρίπτουν τις πληρωμές σε ρούβλια

Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν άμεσα το αίτημα της Ρωσίας θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό». O Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί τα συμβόλαια ρωσικού αερίου που επιτρέπουν την πληρωμή σε ευρώ και δολάρια.

«Εξετάσαμε τα συμβόλαια για την προσφορά αερίου και σε αυτά αναφέρεται ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σε ευρώ, μερικές φορές σε δολάρια, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα σε ευρώ», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας:

«Και κατέστησα σαφές στη συζήτηση που είχα με τον Ρώσο πρόεδρο ότι αυτό θα παραμείνει ως έχει. Και τις ιδέες του για το πώς αυτό μπορεί να γίνει – αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει ότι οι εταιρείες που θέλουν θα μπορούν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Και το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του Πούτιν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι που θα επιδιώξουμε να κάνουμε».

Ανησυχία στην Γερμανία

Οι νέοι περιορισμοί προβληματίζουν ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Πολωνία, ως μεγάλους αγοραστές ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Γερμανίας RWE και πελάτης της Gazprom, δήλωσε νωρίτερα ότι η πλήρης διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να γίνει ανεκτή μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Γερμανία θα χρειαστεί τρία χρόνια για να οργανώσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου για να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Ρωσία.

ΔΝΤ: Ο κυρώσεις στη Μόσχα αποδυναμώνουν το δολάριο 

Οι άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία απειλούν την κυριαρχία του δολαρίου, οδηγώντας σε ένα κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, προειδοποίησε ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η Gita Gopinath, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην κεντρική τράπεζα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την εμφάνιση μπλοκ χωρών που θα διεξάγουν εμπόριο μεταξύ τους μέσω των δικών τους νομισμάτων.

«Το δολάριο θα παραμείνει το σημαντικότερο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο νομισματικός κατακερματισμός είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε σε συνέντευξή της.

«Το βλέπουμε ήδη με ορισμένες χώρες να επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για τα αγαθά που εξάγουν».

Η Ρωσία διατηρούσε πριν από την εισβολή περίπου το ένα πέμπτο των περιουσιακών στοιχείων της σε δολάρια, με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό τους να βρίσκονται στο εξωτερικό: στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Αυτές οι χώρες έχουν πλέον συνασπιστεί για να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Gopinath είπε ότι η χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

«Οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν αποθέματα στα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο, επομένως ενδέχεται να δείτε τάσεις προς άλλα νομίσματα να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο [στο αποθεματικά ενεργητικού]», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Η Gopinath σημείωσε ότι το ποσοστό του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα μειώθηκε από 70% σε 60% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ισχυρή εμφάνιση άλλων νομισμάτων, προεξάρχοντος του αυστραλιανού δολαρίου.

Περίπου το ένα τέταρτο της πτώσης του ποσοστού του δολαρίου μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού ρενμίνμπι. Ωστόσο, λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας είναι εκφρασμένα στο νόμισμα του Πεκίνου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

“Η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο!”

Το Πεκίνο βρισκόταν στη διαδικασία διεθνοποίησης του ρενμίνμπι πριν από την τρέχουσα κρίση και είναι ήδη μπροστά από άλλα έθνη στην υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος, είπε η Gopinath, που πρόσθεσε ότι το ρενμίνμπι είναι απίθανο να αντικαταστήσει το δολάριο ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.

«Αυτό θα απαιτούσε την πλήρη μετατρεψιμότητα του νομίσματος, την ύπαρξη ανοιχτών αγορών κεφαλαίων και τους θεσμούς που μπορούν να τις υποστηρίξουν. Αυτή είναι η αργή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο», είπε.

Ο πόλεμος θα ωθήσει επίσης την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα έως τα σταθερά νομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά θα τραβήξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή μετά τα πρόσφατα επεισόδια, τα οποία μας φέρνουν στο ζήτημα της διεθνούς ρύθμισης», είπε ο Gopinath.

«Υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί εκεί»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας