Η Ρωσία «σφυροκόπησε» εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και ένα μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων, σε νέα πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία σήμερα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του νότιου λιμανιού της Οδησσού, της πρωτεύουσας Κιέβου και της κεντρικής πόλης Ντνίπρο, και οι πολίτες κλήθηκαν να καταφύγουν καθώς εκδόθηκαν προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής.
Μπαράζ εκρήξεων σε Ντνίπρο, Κίεβο, Ντνιεπροπετρόφσκ, Πολτάβα και Τσερκάσι, αναφέραμε ότι στην Οδησσό, ο πύραυλος που έπεσε σκόρπισε τον τρόμο, με τους Ουκρανούς να μιλούν για τη ρωσική προέλευσή του. Ο επικεφαλής της πόλης, Μακσίμ Μαρτσένκο στην ενημέρωσή του ανέφερε πως: «Ο εχθρός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε μια εγκατάσταση υποδομής στην περιοχή μας. Υπάρχει κίνδυνος μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας». Παράλληλα, κάλεσε και ο ίδιος τους πολίτες να μην βγουν από τα καταφύγια.
Στους στόχους, περιλαμβάνεται «το τεράστιο εργοστάσιο πυραύλων Pivdenmash στο Ντνίπρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.
«Πύραυλοι πετούν πάνω από το Κίεβο αυτή τη στιγμή. Τώρα βομβαρδίζουν την παραγωγή φυσικού αερίου μας (εγκαταστάσεις), βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Ντνίπρο και το Πίβντενμας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας σε συνέδριο.
Δεν ήταν αμέσως σαφές, σε ποιες εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου αναφερόταν.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική περιοχή Zaporhizhzhia, τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και τρεις τραυματίστηκαν στην Οδησσό.
Η Ρωσία, έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαπολύοντας μερικά από τα βαρύτερα κύματα πυραυλικών επιθέσεων από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ουκρανία έχει πει ότι η αεράμυνά της, έχει χτυπήσει πολλούς από τους πυραύλους και τα drones που εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Αξιωματούχοι της πόλης του Κιέβου δήλωσαν ότι, δύο πύραυλοι κρουζ και τέσσερα ιρανικά drones Shahed, καταστράφηκαν σήμερα κοντά στην πόλη.
Δεν υπήρξε άμεση είδηση για νεκρούς στο νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών.
«Σήμερα το πρωί, η Ρωσία εξαπέλυσε άλλο ένα πυραυλικό μπαράζ επιθέσεων, στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.
«Ο Πούτιν θέλει να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους, ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, εν μέσω παγετώνων. Στείλτε στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας, για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία. Οι καθυστερήσεις κοστίζουν ζωές», συμπλήρωσε.
Σημαντικό στρατηγικό πλήγμα
Εν τω μεταξύ, η απέλαση περισσότερων από 400 ύποπτων Ρώσων κατασκόπων από όλη την Ευρώπη φέτος, έχει προκαλέσει το «πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ιστορία και αιφνιδίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο επικεφαλής της εγχώριας κατασκοπείας της Βρετανίας.
Στην ετήσια ενημέρωσή του για την απειλή για τη Βρετανία, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5) Ken McCallum, επανέλαβε επίσης προειδοποιήσεις για τις κινεζικές προσπάθειες να επηρεάσουν τους νομοθέτες και εκείνους στη δημόσια ζωή, και τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρακολουθεί και να παρενοχλήσει την κινεζική διασπορά.
Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι, ένας τεράστιος αριθμός Ρώσων αξιωματούχων εκδιώχθηκε από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 600 από την Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 κρίθηκαν ως κατάσκοποι.
«Αυτό επέφερε το πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα κατά των Ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», είπε σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία της MI5, στο Λονδίνο την Τετάρτη.
Είπε ότι, η απάντηση ακολούθησε ένα πρότυπο που έθεσε η Βρετανία στον απόηχο της δηλητηρίασης με νευρικό παράγοντα, του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας το 2018, το οποίο προκάλεσε κύμα διπλωματικών απελάσεων.
Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι, η Βρετανία είχε αρνηθεί περισσότερες από 100 ρωσικές διπλωματικές αιτήσεις βίζας, για λόγους εθνικής ασφάλειας έκτοτε.
Η Βρετανία υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, από τη ρωσική εισβολή και ο McCallum είπε ότι, η σημασία αυτής της υποστήριξης αντικατοπτρίζεται στο ότι, η Μόσχα έκανε «ανόητους ισχυρισμούς», όπως η Βρετανία που εμπλέκεται στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο.
Το “μακρύ παιχνίδι” του Πεκίνου
Ενώ, η ρωσική δραστηριότητα έχει έρθει στο προσκήνιο σχετικά με την Ουκρανία, οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει την Κίνα, ως τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τη Βρετανία.
Ο McCallum είπε ότι, το Πεκίνο «παίζει το μακροχρόνιο παιχνίδι» προσπαθώντας να χειραγωγήσει τη γνώμη, καλλιεργώντας επαφές όχι μόνο με εξέχοντες νομοθέτες, αλλά και με εκείνους στην πρώιμη καριέρα τους στη δημόσια ζωή, όπως τοπικούς συμβούλους που μπορεί αργότερα να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου.
Ο αρχηγός κατασκοπείας είπε επίσης ότι, οι κινεζικές αρχές παρακολουθούν και εκφοβίζουν την κινεζική διασπορά, με ενέργειες που κυμαίνονται από τον βίαιο επαναπατρισμό έως την επίθεση.
Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας, όταν ένας άνδρας που διαδήλωσε έξω από ένα κινεζικό προξενείο είπε ότι, σύρθηκε μέσα στον χώρο από μασκοφόρους και στη συνέχεια τον κλώτσησαν και τον γρονθοκόπησαν.
Η Κίνα έχει απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμους, κατηγορώντας τους επικριτές ότι, προκαλούν αντιπαράθεση.
Εν τω μεταξύ, η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή, με 37 συνωμοσίες να έχουν διακοπεί από το 2017 και οκτώ από τον περασμένο Ιούνιο, είπε ο Μακ Κάλλουμ. Ενώ οι ισλαμιστές μαχητές παρέμειναν ως κύριο πρόβλημα, υπήρξε αύξηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών που αναζητούσαν πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων όπλων τυπωμένα σε 3D.
«Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς δεξιών εξτρεμιστών επιρροών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας», είπε. «Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα διαρκέσει».