Η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό και τον Καναδά ισχυροποιούν το δολάριο, φέρνουν άνοδο στην τιμή του χρυσού και «γκρεμίζουν» τις αγορές των χωρών που επωφελούνταν μέχρι τώρα από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία.
Η τιμή του χρυσού έσπασε κάθε ρεκόρ το πρωί της Πέμπτης, αφού ξεπέρασε τα 3.150 δολάρια, μερικές μόλις ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών.
Συγκεκριμένα, η ουγκιά του χρυσού κατέγραφε άνοδο 0,80 ευρώ, φθάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η άνοδος του χρυσού σημαίνει ότι οι αγορές φοβούνται την νέα κατάσταση και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.
Οι δασμοί θα φέρουν μείωση στο αμερικανικό έλλειμμα αλλά θα το αυξήσουν στις χώρες που μέχρι τώρα εξήγαγαν στις ΗΠΑ χωρίς κόστος.
Στην αγορά παραγώγων στο Τόκιο, η πτώση ήταν πολύ πιο θεαματική καθώς έφτασε το –6%.
Αναμενόμενο αφού οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι Ιάπωνες πωλούν το 90% των αυτοκινήτων που παράγουν στις ΗΠΑ.
Ο μέσος όρος της μετοχής Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε κάτω από τις 35.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 9 Αυγούστου του 2024.
Το ETF του Βιετνάμ της Van Eck υποχώρησε πάνω από το -8% στις συναλλαγές.
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street που είναι γενικά ευμετάβλητες, ο Dow Jones έπεφτε 2,4%, ο Nasdaq 4,25%, ο S&P 500 3,4%.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν, που γενικά θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο από χρηματομεσίτες, κατέγραφε άνοδο 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι Αμερικανός πρόεδρος έχει δίκιο στην πολιτική που ακολουθεί καθώς οι δασμοί ισχυροποιούν το δολάριο.
Ένα δολάριο το οποίο κινδύνευε να μετατραπεί σε… χαρτί γενικής χρήσεως από το απεριόριστο τύπωμα για να είναι οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» του πλανήτη.
Σημαντική πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το πετρέλαιο τύπου Βrent παράδοσης Ιουνίου, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καταγράφει πτώση στο -2,28% στα 73,24 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή το συμβολαίου του αμερικάνικου αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Μαΐου, χάνει -2,38% στα 69,96 δολάρια το βαρέλι.