Σε ποσοστό 80% διάτρησαν τον «θόλο» τους
Το ένα μετά το άλλο τα κυριότερα δυτικά συστήματα αεράμυνας πέφτουν βορά στους βαλλιστικούς πυραύλους όχι μόνο ρωσικής τεχνολογίας αλλά και βορειοκορεατικής σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ και αυτό έχει θορυβήσει όχι μόνο το Κίεβο αλλά και την Σεούλ που βασίζει την κύρια αεράμυνά της στα αμερικανικά συστήματα.
Πύραυλοι υπερυψηλής ταχύτητας και ακρίβειας σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος κατασκευής έχουν δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στην Δύση που βλέπει ότι έχει σχεδιάσει συστήματα αεράμυνας βασισμένα σε περασμένης τεχνολογίας/γενιάς συστήματα βαλλιστικών όπλων της Ρωσίας (ειδικά οι Patriot που σχεδιάστηκαν έχοντας υπόψη τους τεχνολογίας των ’70s τύπου SCUD)και παρά τους συνεχείς εκσυγχρονισμούς δείχνουν να μένουν πίσω.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν στους New York Times ότι οι βορειοκορεατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που παρέχονται στη Ρωσία είναι εξίσου ακριβείς με τους πυραύλους ρωσικής παραγωγής όπως οι Iskander.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στους New York Times ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εκτοξεύουν πυραύλους που παρέχονται από τη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια να συντρίψουν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας που χορήγησε η Δύση μέσω της εξάντλησης των βλημάτων αεράμυνας και έτσι ανοίγοντας δρόμο στους υπερ-υπερηχητικούς Kinzhal ή τους Iskander να εξαϋλώσουν ότι έχει απομείνει.
Με βάση πληροφορίες η Βόρεια Κορέα πιθανότατα παρείχε στη Ρωσία λιγότερους από 50 πυραύλους, αν και ανώνυμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είχε μεταφέρει περισσότερους θεωρώντας τους π΄ρωτους σαν την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα.
Το δημοσίευμα έρχεται μια ημέρα που οι Ρώσοι κατέστρεψαν για πρώτη φορά ένα γαλλικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας SAMP-T στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι υποψήφιο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θέλουν να προχωρήσουν σε προμήθεια πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.
Έχουν ήδη καταστραφεί Patriot, ΝΑSAMS κτλ.
Σημειώνεται ότι και τα NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), νορβηγικής και αμερικανικής κατασκευής, είναι και αυτά υποψήφια για την αντικατάσταση των ΜΙΜ-23 I.HAWK στην μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς «ομπρέλα» αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας της Ελλάδας.