Οι τράπεζες κερδίζουν 2 δισ. από τις προμήθειες το 2024 –Μικρό «καλάθι» για τις θριαμβολογίες Μητσοτάκη

136

Μικρό, πολύ μικρό «καλάθι» πρέπει να κρατήσουν οι καταναλωτές για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών που με πολύ «θόρυβο» διαλαλεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, μετά την υπαναχώρηση από τα σχέδια για φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα για τις υψηλές τραπεζικές προμήθειες, τα επιτόκια και τα στεγαστικά, αλλά οι αριθμοί για τις τραπεζικές προμήθειες και οι πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο οι παρεμβάσεις αυτές να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι τράπεζες καταδικάστηκαν πέρσι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο 42 εκατ. ευρώ για τις υψηλές προμήθειες που επέβαλαν ως καρτέλ και υποχρεώθηκαν να τις μειώσουν, αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε καθόλου να αυξήσουν τα έσοδά τους από την πηγή αυτή.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών δείχνουν ότι μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2024, οι προμήθειες που χρέωσαν τους πελάτες τους οι 4 συστημικές τράπεζες έφτασαν τα 1,6 δισ ευρώαυξημένες κατά 15% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα. Με τον ρυθμό αυτό, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν όλο το 2023.

Είναι φανερό δηλαδή ότι ακόμα και τα πρόστιμα αποδείχθηκαν τελείως ανεπαρκή, αφού μέσα σε ένα τρίμηνο οι τράπεζες έβγαλαν από πρόσθετα έσοδα προμηθειών μεγαλύτερα ποσά.

Κι όμως, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας την εποχή εκείνη έκανε λόγο «για αποφασιστικότητα της Πολιτείας, μέσω κάθε θεσμικού βραχίονά της, για συνεχείς ελέγχους με σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας» και υποσχέθηκε ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες και αποτελεσματικές, όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης, από τις πληροφορίες που διαρρέουν τώρα, η περίφημη «μείωση» των προμηθειών που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, θα αφορά τις προμήθειες ανάληψης μετρητών και άλλες «μικρές» εργασίες, οι οποίες όμως είναι πολύ λίγες σε όγκο και τα έσοδα υπολογίζονται σε 80-100 εκατ. ευρώ, πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό όγκο των προμηθειών.

Το «έργο» αυτό έχει ξαναπαιχθεί, αφού και πέρσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτός από το πρόστιμο, υποχρέωσε τις τράπεζες μεταξύ άλλων να μειώσουν κατά ένα ευρώ την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, αλλά η κίνηση αυτή δεν έχει ουσιαστική επίδραση, πέρα από την «επικοινωνιακή διαχείριση» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι τράπεζες άλλαξαν και την ονοματολογία των χρεώσεων, μειώνοντας μεν την «προμήθεια» σε κάποιες συναλλαγές, αλλά αυξάνοντας τα «έξοδα», οπότε το αποτέλεσμα ήταν… μηδέν εις το πηλίκον για τους πελάτες.

Οι τράπεζες πλέον έχουν εφαρμόσει και διάφορους έμμεσους τρόπους για να δυσκολεύουν τους πελάτες τους και να τους αναγκάζουν να χρησιμοποιούν διατραπεζικές συναλλαγές, τις οποίες επιβαρύνουν με υπέρογκες προμήθειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας