Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προσπάθειες για να αναλάβει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Τιγιάς της Συρίας, γνωστής και ως T4 και ετοιμάζεται να αναπτύξει εκεί συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο Middle East Eye που επικαλείται πηγές του τουρκικού στρατού. Γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ που προ ολίγων ημερών -προφανώς όχι τυχαία – βομβάρδισε την συγκεκριμένη αεροπορική βάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη κατασκευαστικά σχέδια για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Άγκυρα και η Δαμασκός διαπραγματεύονται ένα αμυντικό σύμφωνο ήδη από τον Δεκέμβριο, μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συμφωνία όπως σκιαγραφήθηκε εμπεριείχε την παροχή αεροπορικής κάλυψης και στρατιωτικής προστασίας από την Τουρκία για τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία επί του παρόντος δε διαθέτει λειτουργικό στρατό. Αν και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποβαθμίσει προηγουμένως το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια αυτά πρόωρα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αθόρυβα.
Ως μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η Τουρκία έχει αρχίσει πλέον να κινείται προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Τ4, που βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα στην κεντρική Συρία.
Δίνει μάλιστα και πληροφορίες για συγκεκριμένες κινήσεις του τουρκικού στρατού καθώς όπως τονίζει «ένα σύστημα αεράμυνας τύπου Hisar θα αναπτυχθεί στην Τ4 για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στη βάση». «Μόλις το σύστημα εγκατασταθεί, η βάση θα ανακατασκευαστεί και θα επεκταθεί με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει αεροσκάφη επιτήρησης και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με εκτεταμένες δυνατότητες κρούσης».
Η πηγή πρόσθεσε ότι η βάση θα βοηθήσει την Τουρκία να εδραιώσει εναέριο έλεγχο σε όλη την περιοχή και να υποστηρίξει τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο εξακολουθεί να έχει πυρήνες που δρουν στη συριακή έρημο. Κάτι που η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Άγκυρα σκοπεύει τελικά να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας μέσα και γύρω από τη βάση, το οποίο θα έχει δυνατότητες αεράμυνας μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς ενάντια σε μια ποικιλία απειλών, από αεροσκάφη μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι η παρουσία των τουρκικών συστημάτων αεράμυνας και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα αποτρέψει πιθανότατα το Ισραήλ από το να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένος δημοσίευμα.
Πρόκληση για το Ισραήλ: Θεωρείται απειλή
Στην αντίπερα όχθη, το Ισραήλ στοχεύει τακτικά συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τότε που κατέρρευσε η κυβέρνηση Άσαντ τον Δεκέμβριο. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα παρατηρείται αύξηση των επιχειρήσεων του γύρω από την αεροπορική βάση Τ4. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε την Τ4 και την αεροπορική βάση της Παλμύρας, στοχεύοντας διαδρόμους προσγείωσης και στρατηγικούς στόχους.
Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε τη Δευτέρα στα μέσα ενημέρωσης ότι οποιαδήποτε τουρκική αεροπορική βάση στη Συρία θα υπονομεύσει την ελευθερία επιχειρήσεων του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια δυνητική απειλή στην οποία αντιδρούμε», δήλωσε η πηγή.
«Στοχεύσαμε πρόσφατα τη στρατιωτική βάση Τ4 για να στείλουμε ένα μήνυμα: δεν θα επιτρέψουμε καμία απειλή για την επιχειρησιακή μας ελευθερία στον αέρα», δήλωσε ισραηλινή πηγή ασφαλείας στην Jerusalem Post.
Η πρώτη πηγή του ΥΠΕΞ αποκάλυψε επίσης ότι η Άγκυρα εξετάζει την προσωρινή ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τ4 ή στην Παλμύρα για την εξασφάλιση του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανοικοδόμησης. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και η Ρωσία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από την κατοχή του συστήματος S-400 για να γίνει εκ νέου δεκτή. Όμως Τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν την απενεργοποίηση του συστήματος με αποσυναρμολόγηση και αποθήκευση, ή ενδεχομένως τη μεταφορά του σε μια ελεγχόμενη από την Τουρκία βάση εκτός Τουρκίας.