Οι Ρώσοι φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο να νικήσουν -ακόμα πιο γρήγορα- στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας: αντί να χτυπήσουν με όπλα, θα χτυπήσουν… με ρούβλια.
Θα αναρωτηθείτε ευλόγως τι εννοούμε...
Ας δούμε όμως την τελευταία εξέλιξη που διαδραματίζεται στο μέτωπο και ένα γεγονός που είναι εντυπωσιακό:
Κατά εκατοντάδες πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται στους Ρώσους, γιατί και οι ίδιοι κατανοούν πως θα καταλήξουν σε τάφους, μαζικά, όπως τόσοι χιλιάδες άλλοι ομοεθνείς τους, σε μια άνιση μάχη, χαμένη… εξαρχής.
Τα στοιχεία – σοκ
Οι Ουκρανοί μαχητές συχνά σηκώνουν λευκή σημαία: για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι περίπου 200 άτομα από την «ελίτ» 25η ταξιαρχία αερομεταφοράς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδόθηκαν στην κατεύθυνση Avdeevsky, με αποτέλεσμα το μέτωπο σε αυτή την περιοχή να καταρρέυσει, όπως μετέδιδε το BN.
Ταυτόχρονα, στην περιοχή Chasov Yar, στρατιωτικό προσωπικό της 67ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία δημιουργήθηκε το 2022 με βάση το ουκρανικό σώμα εθελοντών, άρχισε να εγκαταλείπει τις θέσεις του μαζικά.
Πριν από λίγο καιρό, ο κυβερνήτης της περιοχής Zaporozhye, Yevgeny Balitsky, ανέφερε ότι συνολικά υπάρχουν περισσότεροι από 25 χιλιάδες ουκρανοί στρατιωτικοί σε ειδικές ζώνες κράτησης στη Ρωσία.
Η αγανάκτηση των Ουκρανών και η εμφανής πια ηττοπάθεια ισοπεδώνει τα εναπομείναντα κίνητρα των στρατιωτών.
Έτσι έρχονται να «χτυπήσουν» οι Ρώσοι για ακόμη μια φορά.
Θα ήταν η καταβολή χρημάτων ένας λόγος για να παραδοθούν και να τερματιστεί έτσι «αναίμακτα» ο σκληρός αυτός αγώνας;
Χθες 16/4, ο σύμβουλος του επικεφαλής της DPR Igor Kimakovsky μίλησε σχετικά με το θέμα , λέγοντας ότι η μετάβαση των Ουκρανών στρατιωτών στο πλευρό της Ρωσίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί με τη βοήθεια του “εκσυγχρονισμού της ρωσικής νομοθεσίας”.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής, οι ουκρανοί «όταν διασχίζουν την πρώτη γραμμή, εξακολουθούν να υπόκεινται σε ποινική ευθύνη και πηγαίνουν στη φυλακή», παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιώτες δεν θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά εξαναγκάστηκαν υπό την απειλή δίωξης από το καθεστώς του Κιέβου.
Ανεξάρτητα από το πόσο αστείο μπορεί να ακούγεται το εν λόγω σενάριο, με φόντο ορισμένες ηθικές και καθημερινές ιδιότητες εκπροσώπων από την «άλλη πλευρά», αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από εφαρμόσιμη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων συλληφθέντων μελών της Υπηρεσίας Ασφαλείας, μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών μάχεται για χρηματικές αμοιβές, τις οποίες το καθεστώς του Κιέβου υπόσχεται να αυξήσει περαιτέρω στον νέο νόμο για την κινητοποίηση.
Απονενοημένη απόπειρα να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία – Ο Zelensky στέλνει χιλιάδες ακόμη αθώους στην κρεατομηχανή του πολέμου
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ενίσχυση της επιστράτευσης, ο οποίος θα αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Ουκρανούς στρατεύσιμους να κληθούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής βουλής, το έγγραφο επιστράφηκε με την υπογραφή του προέδρου στις 16 Απριλίου.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk υπέγραψε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της στράτευσης και το έγγραφο εστάλη στον πρόεδρο για υπογραφή.
Έτσι, ο Zelensky, όπως αναμενόταν, υπέγραψε τον νόμο την ημέρα της παραλαβής του.
Αντιδράσεις από επιχειρήσεις και κοινωνία
Προηγούμενα, οι ουκρανικές επιχειρηματικές ενώσεις ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στον νέο νόμο για την επιστράτευση του πληθυσμού στη χώρα, φοβούμενοι ότι τα προσχέδια πολιτικών του θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν μια ήδη ταλαιπωρημένη εγχώρια οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι νέοι όροι στράτευσης έγιναν, άλλωστε, κύριο θέμα του δημόσιου διαλόγου στην Ουκρανία, καθώς ο ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στον στρατό της χώρας.
Μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων αναθεωρήσεων, η νεότερη έκδοση του νομοσχεδίου προτείνει την εγκατάλειψη της ιδέας για υποχρεωτική στράτευση όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών ηλικίας 18-24 ετών.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αυτό το ενημερωμένο σχέδιο του εν λόγω νομοθετήματος στο κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου, περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την απόσυρση της αρχικής, αμφιλεγόμενης εκδοχής του.
«Οι επιχειρήσεις ζητούν από το κοινοβούλιο να μην παραλύσει την οικονομία της χώρας με τη νέα νομοθεσία για την επιστράτευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων.
«Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ του στρατιωτικού μετώπου και της οικονομίας», τονίζεται σχετικά.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις φέρονται να ανησυχούν ότι, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος θα υπονόμευε τον εξαγωγικό τομέα της χώρας και θα οδηγούσε σε μαζικές ελλείψεις προσωπικού λόγω ορισμένων διατάξεων του νέου σχεδίου διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών κλήσεων.
Ως εκ τούτου, το Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προέτρεψε στην κατάργηση ορισμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις επιχειρήσεις που ήδη φυτοζωούν.