Αιφνιδιαστική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων
Οι Ρώσοι κατέλαβαν το ουκρανικό φρούριο της πόλης Ορέκχοβο Βασιλίβκα αιφνιδιάζοντας απόλυτα τους Ουκρανούς καθώς τώρα οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν επικίνδυνα την ανατολική είσοδο του Κραματόρσκ.
Ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή οι Ρώσοι ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των Ουκρανών στο Κραματόρσκ.
Η ευκολία με την οποία καταλήφθηκε το Ορέκχοβο Βασιλίβκα έδειξε πως οι Ουκρανοί δεν είχαν διαθέσει δυνάμεις για την προστασία της καθώς ότι διέθεταν το χρησιμοποίησε στα μέτωπα του Κουρσκ, του Τσάσιβ Γιαρ και του Τορέτσκ.
Στο Τορέτσκ μάλιστα το Κίεβο χρησιμοποίησε 40.000 στρατιώτες από τους οποίους σκοτώθηκαν 27.000!
Το Κίεβο θεωρούσε πως οι Ρώσοι δεν θα πραγματοποιούσαν καμία κίνηση κατά των δίδυμων πόλεων Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ πριν την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ και της Κονσταντινόβκα, αλλά υποτίμησαν την μεγάλη διαθεσιμότητα εφεδρειών των Ρώσων.
Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν πόλεις και οικισμούς ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο χωροταξικό μοτίβο που τους επιτρέπει να προωθούνται μεταφέροντας ταυτόχρονα τις γραμμές ανεφοδιασμού τους στην κάθε φορά νέα γραμμή επαφής.
Πλέον οι Ρώσοι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και δρουν «επαγγελματικά» στον ουκρανικό πόλεμο.
Οι Ρώσοι επιτρέπουν στους Ουκρανούς να αναλώνουν εφεδρείες στο Κουρσκ γιατί εκεί διαθέτουν την ισχύ για να ανακαταλάβουν τα εδάφη όταν χρειαστεί.
Αντίθετα, οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβουν τα φρούρια που χάνουν με αυξημένους ρυθμούς στην ανατολική Ουκρανία και που οι Ρώσοι τα μετατρέπουν σε δικά τους προπύργια.
Από εδώ και στο εξής παρατηρείται το φαινόμενο οι Ρώσοι να μην επιδιώκουν μία άμεση ειρήνευση στην Ουκρανία καθώς κερδίζουν και τα στρατηγικά οφέλη για αυτούς είναι πολύ μεγάλα.