Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αερίου στην ΕΕ, Αλγερία και Νιγηρία, στους BRICS

900

Η Ευρασία ελέγχει την Αφρική – Προάγγελος και για Τουρκία…

Διπλή τορπίλη εξαπέλυσαν ο πρόεδρος της Αλγερίας και ο πρέσβης της Νιγηρίας οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να ενταχθούν στους BRICS επιβεβαιώνοντας το WarNews247. Ρωσία και Κίνα κινούνται για τον έλεγχο της Αφρικής και την παγκόσμια ροή ενέργειας. 

Η Αλγερία πιθανότατα λειτουργεί ως προπομπός εισόδου και της Τουρκίας στην Ένωση των BRICS ενώ πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου της Αφρικής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αλγερία, η Νιγηρία και ο Νίγηρας έχουν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου στην έρημο Σαχάρα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου της Σαχάρας είναι έργο ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να στείλει έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως προμήθειες στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα η Αλγερία τροφοδοτεί την Ισπανία με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Medgaz.

Η Νιγηρία από την πλευρά της είναι ένα μεγάλο κράτος στη Δυτική Αφρική με πληθυσμό 210 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου, ίσως να ξεπερνά ακόμη και την Αλγερία, τον πέμπτο εξαγωγέα στον κόσμο

Οι Νιγηριανοί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να κατασκευάσουν τον Trans-Saharan Gas Pipeline, ο οποίος θα συνέδεε τη χώρα με την Αλγερία, το Μαρόκο και περαιτέρω με την Ισπανία και την Ιταλία. Ο Διασαχάριος αγωγός φυσικού αερίου (TSGP), θα μεταφέρει εξαγωγές 30bcm/έτος στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ρωσικές πηγές, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ένταξης στους BRICS Αίγυπτος, Τουρκία και Σαουδική Αραβία ενώ επίσημο αίτημα καταθέτουν Ιράν-Αργεντινή.

“Είμαστε έτοιμοι για ένταξη στους BRICS”

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmajid Tebboun ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας να ενταχθεί στους BRICS, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχεδόν όλες οι προϋποθέσεις για αυτό.

«Η Αλγερία έχει σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στους BRICS. Ενδιαφέρεται βαθιά να ενταχθεί σε αυτόν τον οργανισμό», είπε ο Tebbun.

“Οι BRICS μας ενδιαφέρουν” καθώς “θα επέτρεπε να απομακρυνθούμε από την έλξη των δύο πόλων”, είπε ο κ. Ταμπούν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε.

Αποτελεί οικονομική και πολιτική δύναμη”, επιχειρηματολόγησε.

Τόνισε πως δεν θέλει να “προκαταλάβει τις εξελίξεις”, αλλά διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν “καλά νέα”.

“Πρέπει να εκπληρώνονται ορισμένα οικονομικά κριτήρια” για την εισδοχή στην BRICS και η Αλγερία πληρεί μεγάλο μέρος τους” πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ταμπούν έλαβε μέρος στα τέλη Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής της BRICS που έγινε ψηφιακά.

Αναφέρθηκε στην “προσέγγιση της Αλγερίας για την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί νέα οικονομική τάξη όπου θα κυριαρχούν η ισοτιμία και η δικαιοσύνη μεταξύ των χωρών“, κατά το αλγερινό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Και η Νιγηρία στους BRICS;

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Μόσχα προσπαθεί ετοιμάζει δεύτερο κτύπημα στην Αφρική με ένταξη της Νιγηρίας στους BRICS.

“Η Νιγηρία δεν είναι αντίθετη στο να γίνει μέλος του διεθνούς οργανισμού BRICS” δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία, Abdullahi Shehu.

” Οι αρχές της χώρας δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η διοίκηση ελπίζει να δει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την ένταξη στον οργανισμό.

«Ναι, είναι αρκετά ρεαλιστικό και θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια ένταξης. Η Νιγηρία δεν είναι αντίθετη στο να γίνει μέλος των BRICS προκειμένου να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα σε συνεργασία με άλλους εταίρους στον κόσμο», δήλωσε ο Shehu.

Η περιοδεία Λαβρόφ στην Αφρική

Οι δεσμοί της Ρωσίας με την Αφρική έχουν αρκετό ιστορικό βάθος. Η Ρωσία δεν υπήρξε αποικιακή δύναμη στην Αφρική, μάλιστα κάποια στιγμή έστειλε και βοήθεια στην Αιθιοπία για την υποστηρίξει απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2019 ο Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε στη Μόσχα μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής στην οποία συμμετείχαν 43 ηγέτες αφρικανικών χωρών. Τώρα προετοιμάζεται η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας – Αφρικής για το 2023.

Η Αφρική είναι μια περιοχή που σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται και από εισαγωγές τροφίμων και ιδίως σιτηρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φάνηκε να διακυβεύει σε σημαντικό βαθμό την πρόσβασή τους σε σιτηρά και αυτό αποτελούσε και απειλή για την εσωτερική κοινωνική τους συνοχή.

Μεγάλο μέρος των σιτηρών που εισάγονται στην Αφρική προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Αίγυπτος για παράδειγμα το 80% των σιτηρών της το εισάγει από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αυτό εξηγεί και γιατί η Ρωσία μπήκε στη διαδικασία της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας, μια που με αυτό τον τρόπο κατοχύρωνε έναν ρόλο εγγυητή της πρόσβασης χωρών όπως αυτές της Αφρικής σε κρίσιμα εμπορεύματα και προϊόντα.

Σε αυτό το φόντο η πρόσφατη επίσκεψη Λαβρόφ είχε αρκετούς συμβολισμούς αλλά και αρκετή ουσία.

Καταρχάς επισκέφτηκε την Αίγυπτο, μια χώρα με την οποία η Ρωσία διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις, με την οποία συνεργάζεται συστηματικά για την διαχείριση της Λιβυκής κρίσης. Επιπλέον, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται και για συμμετοχή στη διαδικασία των BRICS.

Έπειτα επισκέφτηκε το Κονγκό μια σχετικά μικρή πετρελαιοπαραγωγό χώρα, στην πρώτη επίσκεψη Ρώσου ή σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών σε μια χώρα, στην οποία αρκετοί κάτοικοι έχουν σπουδάσει στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία.

Επισκέφτηκε την Ουγκάντα μια χώρα πάντα κομβική στο συνολικό συσχετισμό δύναμης στην Αφρική και με την οποία άλλωστε διατηρεί η Ρωσία από καιρό καλές σχέσεις, με τον πρόεδρο της χώρας Γιουέρι Μουσεβένι να δηλώνει για τη Ρωσία «πώς μπορούμε να είμαστε ενάντια σε κάποιον που δεν μας έβλαψε ποτέ;».

Και τέλος, επισκέφτηκε μια χώρα πάντα κρίσιμη στην Αφρική, λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και λόγω μεγέθους πληθυσμού, την Αιθιοπία, επιβεβαιώνοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χώρων.

Δείτε βίντεο από το ταξίδι Σ.Λαβρόφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας