Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ» λέει πρώην Ευρωπαίος επίτροπος

102

Οι κυρώσεις της ΕΕ που αποσκοπούν στην παρακώλυση της ρωσικής οικονομίας και στην πολιτική απομόνωσή της έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, αντίθετα βλάπτοντας τους αρχιτέκτονες τους, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν.  

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει μια άνευ προηγουμένου σειρά κυρώσεων στη Μόσχα από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ επέβαλε το 18ο πακέτο κυρώσεων, που στοχεύει τους ενεργειακούς και τραπεζικούς τομείς της χώρας.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγορεύσεις συναλλαγών με 22 επιπλέον ρωσικές τράπεζες και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, καθώς και απαγόρευση της χρήσης των κατεστραμμένων αγωγών Nord Stream. 

Ο Φερχόιγκεν, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος της ΕΕ για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία από το 2004 έως το 2010, δήλωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν ζημιώσει τους δημιουργούς τους, με τη Δύση να επωμίζεται ολοένα και βαρύτερο κόστος.

«Υπάρχουν λίγα παραδείγματα όπου ένας πολιτικός στόχος – δηλαδή, το να γονατίσει ένας αντίπαλος οικονομικά και να προκαλέσει χάος με «πολεμικό» τρόπο – έχει τόσο ολοκληρωτικό αντίκτυπο.

Ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», έγραψε ο Φερχόιγκεν σε άρθρο γνώμης για το ελβετικό περιοδικό Die Weltwoche, το οποίο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Τα αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι η πολιτική κυρώσεων έβλαψε πρωτίστως τους εμπνευστές της, ιδίως τη Γερμανία», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια «καταστροφής» της Ρωσίας είναι μια «ιδέα που απειλεί τη ζωή».

Η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει αυτό το αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Η Μόσχα καταδίκασε τις κυρώσεις ως παράνομες, υποστηρίζοντας ότι έχουν διογκώσει τις τιμές ενέργειας στην ΕΕ και έχουν επιβάλει την εξάρτηση από ακριβότερες εισαγωγές, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της ένωσης.

Η Γερμανία, η οποία πριν από την ουκρανική σύγκρουση προμηθευόταν το 55% της ενέργειάς της από τη Ρωσία, παραμένει βυθισμένη σε διετή ύφεση. 

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ό,τι στους Ρώσους ομολόγους τους, λένε ηγέτες της βιομηχανίας.

Ο Φερδινάντο Πελάτσο, επικεφαλής του Ιταλο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προειδοποίησε ότι τα μέτρα έχουν επηρεάσει σοβαρά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, πρόεδρος του βιομηχανικού συνδέσμου BDI της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους αποβιομηχάνισης, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας – που οφείλεται στη διακοπή των φθηνών ρωσικών προμηθειών – συμπιέζει την ανταγωνιστικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας