Οι Κινέζοι προειδοποιούν για ρωσική προέλαση στο διάδρομο Suwalki στη Λιθουανία

2242
Οι Κινέζοι προειδοποιούν για ρωσική προέλαση

Θα ακυρωθούν συνοριακές συνθήκες Ρωσίας-Λιθουανίας – Σε ισχύ casus belli

Κορυφώνεται η ένταση στην Βαλτική μετά το “μπλόκο” που επέβαλε η Λιθουανία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ και την παράδοση τελεσίγραφου από την Ρωσία όπως αποκάλυψε χτες πρώτο το WarNews247.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς οι Ρώσοι πιστεύουν πως θα ακολουθήσει και ναυτικός αποκλεισμός στον ρωσικό θύλακα διαβλέποντας οργανωμένο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο.

Οι Ρώσοι εξετάζουν την ακύρωση βασικών συνθηκών που ρυθμίζουν τα σύνορα της Λιθουανίας όπως της Συνθήκης του Nystadt, της συνοριακής συνθήκης του 2003 καθώς και την έγκριση από τον Β.Πούτιν του νομοσχεδίου Άρσης Αναγνώρισης της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Και οι 3 ενέργειες,, ή ακόμη και μία από αυτές, οδηγούν στην ρωσική προέλαση ρωσικών τεθωρακισμένων Μεραρχιών μέσω του Διαδρόμου του Suwalki. Αυτό ακριβώς αναφέρουν και Κινέζοι δημοσιογράφοι/αναλυτές.

“Να ακυρωθεί η Συνθήκη του Nystadt”

“Η Λιθουανία έδωσε στη Ρωσία σοβαρό λόγο να επιστρέψει τα εδάφη που έλαβε βάσει της Συνθήκης του Nystadt.

Η Λιθουανία, που απέκλεισε το Καλίνινγκραντ, θα πρέπει να θυμάται πώς τελείωσε το περιστατικό στον Κόλπο της Άκαμπα το 1967″ δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός ειδικός Yevgeny Satanovsky.

Ο Satanovsky υπενθύμισε στο Βίλνιους πώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου 1967 τον αποκλεισμό των ισραηλινών πλοίων στον Κόλπο της Άκαμπα και πώς τελείωσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, όπως πάντα, προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Το Ισραήλ έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του και το αντιμετώπισε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Τότε αυτό το γεγονός ονομάστηκε Πόλεμος των Έξι Ημερών. Σας θυμίζει τίποτα;» συμπλήρωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Η Λιθουανία έχει επιβάλει απαγόρευση στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ από την ηπειρωτική Ρωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις, το μέτρο ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημείωσε ο Yevgeny Satanovsky, μια τέτοια απόφαση του Βίλνιους αποτελεί στοιχείο της αντιρωσικής εκστρατείας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας ανέφερε ότι τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ μπορεί να ακολουθήσουν εκκλήσεις να στερηθεί η Ρωσία την πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα και άλλα μέτρα που αποσκοπούν να «διώξουν τη ρωσική αρκούδα πέρα ​​από τα Ουράλια / Σιβηρία».

“Το Βίλνιους, προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται την πλήρη κλίμακα της τραγωδίας στην οποία καταδικάζεται. Η Ρωσία έλαβε το πρόσχημα που χρειάζεται για πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να επιστραφούν τα εδάφη που ελήφθησαν βάσει της Συνθήκης του Nystadt.

«Η Λιθουανία θα έχει κάθε ευκαιρία να παραδώσει πίσω τα εδάφη που πήρε ακριβώς πριν από 300 χρόνια ως αποτέλεσμα του Βόρειου Πολέμου στην ειρήνη του Nystadt,», τόνισε ο ειδικός.

Η Συνθήκη του Νύσταντ ήταν η τελευταία συνθήκη ειρήνης του Μεγάλου Βορείου Πολέμου που διήρκεσε στα έτη 1700–1721. Υπογράφηκε από το Βασίλειο της Ρωσίας και τη Σουηδική Αυτοκρατορία στις 10 Σεπτεμβρίου  1721 στη σουηδική πόλη Νύσταντ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Πέτρος Α΄ της Ρωσίας κατέλαβε όλες τις σουηδικές κτήσεις στην ανατολική Βαλτική ακτή: τη σουηδική Ινγκρία (όπου άρχισε να χτίζει τη μελλοντική ρωσική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη το 1703), τη Σουηδική Εσθονία και τη Σουηδική Λιβονία (η οποία παραδόθηκε το 1710), και τη Φινλανδία.

“Είναι αιτία πολέμου”

“Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει εχθροπραξίες κατά της Λιθουανίας, ο αποκλεισμός των μεταφορών του Καλίνινγκραντ, που επέβαλε η λιθουανική κυβέρνηση, παραβίασε το δικαίωμα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στο έδαφός της” ανέφερε από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας Rostyslav Ishchenko.

“Η Λιθουανία εμπόδισε τη σιδηροδρομική διέλευση προς το Καλίνινγκραντ ορισμένων τύπων εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στο έδαφός της.

Το Βίλνιους θα εμποδίσει τη χερσαία διέλευση, αφήνοντας μόνο τη θαλάσσια ακτοπλοϊκή γραμμή. Η Λιθουανία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, ανοίγοντας θέμα στρατιωτικής δράσης.

“Αυτή η λύση είναι αυτοκτονική, αφού πρόκειται για ένα έτοιμο casus belli. Το διεθνές δίκαιο εγγυάται ξεκάθαρα κάθε κράτος την πρόσβαση στον θύλακα του, αντιμετωπίζοντας κάθε παρεμπόδιση στην άσκηση αυτού του δικαιώματος ως επιθετικότητα” είπε ο Ishchenko, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το νόμο, η πρόσβαση στον θύλακα θα πρέπει να πραγματοποιείται τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά.

Ο Βλαντιμίρ Εβσέεφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Χωρών της ΚΑΚ, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης στη Βαλτική, αν και δεν είναι ακόμη πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής να αποκλείσουν το Καλίνινγκραντ ή να εισβάλουν στο έδαφός του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έκρηξη εχθροπραξιών και στη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου μέσω του εδάφους της Λιθουανίας.

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν η Ρωσία έχει έστω και την παραμικρή αμφιβολία ότι το Καλίνινγκραντ θα καταληφθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω του εδάφους της Λιθουανίας” τόνισε ο ειδικός.

Σημείωσε ότι η Δύση δεν είναι έτοιμη για επιδείνωση της κατάστασης στη Βαλτική και μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, που διεξάγεται από τον ρωσικό στρατό, πείθει τις δυτικές χώρες ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Να καταγγελθεί η Συνθήκη του 2003

Ο πολιτικός επιστήμονας του Καλίνινγκραντ, Νόσοβιτ,ς πιστεύει ότι ως απάντηση στον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει τη συνοριακή συνθήκη του 2003 με τη Δημοκρατία της Λιθουανίας – και έτσι τα σύνορα της Λιθουανίας θα είναι de jure in limbo.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει ότι τα σύνορα της Βαλτικής Δημοκρατίας με τη σημερινή τους μορφή εμφανίστηκαν αφότου έγινε μέρος της ΕΣΣΔ το 1940, ενώ η σύγχρονη Λιθουανία θεωρεί τον εαυτό της νομικό διάδοχο της προπολεμικής Λιθουανικής Δημοκρατίας του 1918-1940.

«Τα αναφερόμενα σύνορα περιλαμβάνουν… μια λωρίδα γης μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας», επεσήμανε ο Νόσοβιτς.

Ο πολιτικός επιστήμονας αναφέρεται στη γνώμη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καλίνινγκραντ με το όνομα Καντ Αλεξάντερ Ζολόφ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των εδαφών μεταφέρθηκε από τη Λευκορωσική ΣΣΔ στη Λιθουανική ΣΣΔ.

«Και τώρα η ερώτηση. Αντιλαμβάνονται τουλάχιστον κατά προσέγγιση οι Λιθουανοί σε τι μπαίνουν συμφωνώντας να συμμετάσχουν στη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας;» πρόσθεσε ο Νόσοβιτς.

Κινέζοι αναλυτές: Έρχεται ρωσική προέλαση στο Διάδρομο Suwalki

“Η Λιθουανία θα μετανιώσει για την απόφασή της να διακόψει τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα” αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ

«Αυτή τη στιγμή, τα αντίμετρα κατά της Λιθουανίας συζητούνται ήδη στη Ρωσία. Μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα μεταφορών στη Βαλτική Θάλασσα», προτείνουν οι αναλυτές του Baijiahao.

«Η Λιθουανία είναι έτοιμη, είναι πιόνι στο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και να είναι η εμπροσθοφυλακή του αντι-ρωσικού πολέμου, θα πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα», λένε Κινέζοι ειδικοί.

Προφανώς, αυτή τη φορά η Ρωσία δεν θα ανεχθεί πλέον τις επιθέσεις μιας μικρής χώρας και αναπόφευκτα θα λάβει αντίμετρα. Μία από τις πιθανές επιλογές μπορεί να είναι η απόφαση να ακυρωθεί η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.

Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας παραβίαζε το Σύνταγμα της ΕΣΣΔ και η Ρωσία είχε το δικαίωμα να μην διεκδικήσει την ανεξαρτησία της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ.

«Αυτό το αντίμετρο πιθανότατα θα κάνει τη Λιθουανία να μετανιώσει εντελώς για όσα έχουν κάνει», αναφέρουν οι συντάκτες των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Εάν τα σύνορα της Λιθουανίας δεν αναγνωριστούν από τη Μόσχα, τότε η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει χερσαία διαδρομή προς το Καλίνινγκραντ μέσω της Λιθουανίας (Διάδρομο Suwalki).

Σύμφωνα με Κινέζους δημοσιογράφους, οι δυτικές χώρες έχουν προσβάλει θανάσιμα τη Ρωσία και θα υπερασπιστεί τη στρατηγική της ασφάλεια.

Ρωσικά ΜΜΕ: Το ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχει για πάντα! – Η υπομονή μας δεν είναι ατελείωτη

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρούσαν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερνε να επανεκλεγεί στη θέση του Αμερικανού προέδρου”. Αυτό ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου η πρώην υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη Εμμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό».

“Τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από όλα αυτά; Το ΝΑΤΟ δεν είναι αιώνιο και η υπομονή της Ρωσίας δεν είναι άπειρη. Η Λιθουανία πρέπει να το θυμάται αυτό. Σήμερα η Συμμαχία είναι ισχυρή αλλά αύριο μπορεί να μην υπάρχει. Οι στρατιωτικές συμμαχίες καταρρέουν, ενίοτε. Η οργάνωση των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η οποία περιελάμβανε την ΕΣΣΔ μαζί με τη Λιθουανία ως μέρος, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού.

Αλλά η Ρωσία θα είναι για πάντα κοντά. Και προκαλώντας σήμερα, μην εκπλαγείτε με τις συνέπειες αύριο. Το να προσπαθείς να στραγγαλίσεις το Καλίνινγκραντ με αποκλεισμό είναι, φυσικά, τολμηρό. Το κυριότερο είναι να μην ξεχάσουμε τι συνέβη με εκείνους που τόλμησαν τελευταία να μπλοκάρουν τη ρωσική πόλη. Πάρτε το Βερολίνο, να σας το θυμίσουν” καταλήγει η προειδοποίηση ρωσικού ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας