Οι ισραηλινές αρχές αναγνώρισαν την ύπαρξη σχεδίου πληροφοριών για την επανεγκατάσταση όλων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο, αναφέρει το Associated Press , επικαλούμενο το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
“Το Ισραήλ παραδέχτηκε <…> ότι ένα από τα υπουργεία έχει συντάξει <…> πρόταση για τη μεταφορά 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο στη χερσόνησο του Σινά”, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το αντιμετώπισε ως υποθετικό σχέδιο. Δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές συζητήσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας για το θέμα, δήλωσε στο Associated Press ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι το σχέδιο αποκλείει τη μεταφορά της Λωρίδας της Γάζας στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ή την υποστήριξη για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης θύλακα.
Η παρουσία ενός τέτοιου εγγράφου προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Παλαιστίνη , αναφέρει το άρθρο. Ένας εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι οι αρχές αντιτίθενται στη μετακίνηση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας οπουδήποτε και περιέγραψε το σχέδιο ως κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί.
Όπως έγραψαν οι Financial Times, ο Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχθεί πρόσφυγες από τη Γάζα. Σε απάντηση, η Αίγυπτος απείλησε να στείλει αυτούς τους πρόσφυγες σε χώρες της ΕΕ .
Σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση συνδέεται με τα εδαφικά συμφέροντα των μερών και παραμένει πηγή έντασης και μαχών στη Μέση Ανατολή για πολλές δεκαετίες. Η απόφαση του ΟΗΕ , με τον ενεργό ρόλο της ΕΣΣΔ, το 1947 καθόρισε τη δημιουργία δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά δημιουργήθηκε μόνο το Ισραηλινό.
Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε αφού το Ισραήλ δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. Μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς, μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στις συνοριακές περιοχές στα νότια του εβραϊκού κράτους, όπου άνοιξαν πυρ τόσο εναντίον στρατιωτικών όσο και αμάχων, ενώ συνέλαβαν και ομήρους. Η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, ανακοίνωσε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood.
Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν την Επιχείρηση Iron Swords στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο όλων των κατοικημένων περιοχών κοντά στα σύνορα και άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στον θύλακα. Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας: οι προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων και καυσίμων ανεστάλησαν.
Ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τις οκτώ χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, και περίπου 18 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 1,4 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 20 Ρώσοι. Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περίπου 250 άτομα ενδέχεται να βρίσκονται αιχμάλωτοι της Χαμάς.