Απάντησε με βολή Bulava η Ρωσία
Αμερικανοί επιστήμονες και στρατιωτικοί προσομοίωσαν σε μεγάλη άσκηση πρώτου πυρηνικού πλήγματος ρίψεις πυρηνικών βομβών σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη με στόχο τα ρωσικά σιλό εκτόξευσης ICBM.
Η άσκηση διεξήχθη εν όψει της μεταφοράς δύο Μοιρών F-35 με δυνατότητα πυρηνικής κρούσης στην Μεγάλη Βρετανία.
Σημειώνεται ότι στην πορεία όλα τα F-35 με δυνατότητα πυρηνικής κρούσης στην Ευρώπη θα εξοπλιστούν με τις νέες πυρηνικές βόμβες
ΗΠΑ: Προσομοίωσαν πυρηνική επίθεση στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προσομοιώσουν πυρηνικά χτυπήματα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη με αυτά τα όπλα και να προβλέψουν τα αποτελέσματα, δηλαδή να μετρήσουν τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής” αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες.
Οι συντάκτες της έκθεσης επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Κίνας και της Ρωσίας. Η παραγωγή της B61-13 δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό όπλων στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, απλώς θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των υπαρχουσών δυνατοτήτων.
Η B61-13 θα καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη περιοχή πρόσκρουσης και θα κτυπούσε 24 φορές πιο ισχυρά (360 κιλοτόνους) από τη βόμβα που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945.
Σε περίπτωση ρίψης στις μεγαλύτερες ρωσικές μεγαλουπόλεις η ζημιά θα είναι κολοσσιαία.
Υπολογίζεται ότι:
- 311.480 άνθρωποι θα σκοτωθούν και άλλοι 868.860 θα τραυματιστούν εάν χτυπηθεί η Μόσχα.
- Τα πάντα σε ακτίνα λίγο λιγότερο από 1 χλμ από το επίκεντρο θα μετατραπούν σε σκόνη
- η έκρηξη θα καταστρέψει κτίρια και πιθανότατα θα σκοτώσει όλους τους άλλους σε ακτίνα 1,6 χλμ.
- Οι άνθρωποι σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων θα υποφέρουν από υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και θα πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα.
- Ένα άλλο 15% των επιζώντων θα πεθάνει λίγο αργότερα από καρκίνο.
- Στην Αγία Πετρούπολη, 360.150 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν και άλλοι 685.930 άνθρωποι θα υποφέρουν.
Η φωτιά από την έκρηξη θα καίει για περισσότερες από έξι ώρες, δημιουργώντας μια θανατηφόρα ατμόσφαιρα σε μια έκταση σχεδόν 170 τετραγωνικών χλμ, περίπου 10-15 φορές περισσότερο από ό, τι στη Χιροσίμα.
Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές προσομοιώσεις.
“Οι προσομοιώσεις ρίψης αμερικανικής βόμβας 360 κιλοτόνων πάνω από τη Μόσχα δείχνουν ότι θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, περίπου ένα εκατομμύριο τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές”
B61-13: Οι νέες πυρηνικές βόμβες βαρύτητας των ΗΠΑ – Στόχοι τα ρωσικά σιλό εκτόξευσης ICBM
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας τύπου B61, η οποία θα φέρει την κωδική ονομασία B61-13, που θα έχει καλύτερη απόδοση από την B61-12 και θα αντικαταστήσει ένα σημαντικό αριθμό παλαιότερων βομβών αυτής της κατηγορίας.
Ειδικότερα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η απόφαση για την κατασκευή αυτού του όπλου ελήφθη στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων και στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την διάδοση και την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, σε μια χρονική συγκυρία που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αυξάνουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους και ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων πυρηνικής αποτροπής.
Στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επισημαίνεται πως η αναβαθμισμένη πυρηνική βόμβα βαρύτητας τύπου B61-13 θα διαθέτει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ακριβείας που έχουν οι βόμβες τύπου B61-12, ωστόσο θα έχει ρυθμιζόμενη απόδοση μεταξύ 340 – 360 κιλοτόνων όπως οι βόμβες τύπου B61-7, που θα προσφέρει στους Αμερικανούς την ικανότητα ιδιαίτερα καταστροφικών και αποτελεσματικών πυρηνικών πληγμάτων σε υπόγειους στόχους με ενισχυμένη προστασία και θωράκιση, δηλαδή τα εχθρικά σιλό εκτόξευσης ICBM με πυρηνικές κεφαλές.
Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η κατασκευή και ανάπτυξη της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61-13 θα αντικαταστήσει τόσο παλαιότερες βόμβες τύπου B83-1 και B61-7 ενώ προβλέπεται δυνητικά στο μέλλον να αντικαταστήσει ισάριθμες βόμβες τύπου B61-12 που θα αποσυρθούν και ως εκ τούτου δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός πυρηνικών όπλων.
Ακόμα, τονίζεται ότι τα αεροσκάφη νέας γενιάς είτε πρόκειται για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 είτε τα stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά πέμπτης γενιάς τύπου B-21 θα μπορούν να φέρουν και να εκτοξεύουν τις καινούργιες πυρηνικές βόμβες βαρύτητας.
Προειδοποίηση στις ΗΠΑ – Mε βολή Bulava απαντά η Ρωσία
H Mόσχα δεν άφησε αναπάντητη την προσομοίωση των Αμερικανών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (SLBM) RSM-56 Bulava από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Λευκή Θάλασσα.
Παραμένει άγνωστο πότε έγινε η άσκηση και η συγκεκριμένη βολή καθώς το ρωσικό ΥΠΑΜ δεν αποδέσμευσε την συγκεκριμένη πληροφορία.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στο πλαίσιο της τελικής φάσης του προγράμματος δοκιμών, το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στρατηγικών πυραύλων Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄ (Imperator Alexander III) εκτόξευσε επιτυχώς έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava από τη Λευκή Θάλασσα» προς τη χερσόνησο Καμτσάτκα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου είναι το τελευταίο στοιχείο στο πακέτο των κρατικών δοκιμών, μετά τις οποίες θα ληφθεί απόφαση για την αποδοχή του υποβρυχίου στο Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Ο διηπειρωτικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε στη Λευκή Θάλασσα στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ρωσίας, χτύπησε έναν στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στη χερσόνησο Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Το ναυτικό διαθέτει τρία υποβρύχια της κλάσης Borei σε υπηρεσία – ένα ολοκληρώνει τις δοκιμές και άλλα τρία βρίσκονται υπό κατασκευή, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Emperor Alexander III» κλάσης Borei-A, είναι η νεότερη κλάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του ρωσικού Ναυτικού.
Κάθε υποβρύχιο μπορεί να εκτοξεύσει 16 βλήματα και να πλήξει δέκα διαφορετικούς στόχους.
Το όπλο, RSM-56 Bulava (κωδικός ΝΑΤΟ SS-NX-30 ή SS-N-32) κηρύχθηκε επιχειρησιακός το 2013 στα νέα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei.
Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης