Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν συνολικά οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε νομοσχέδιο απόσυρσης των αμερικανικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και THAAD από Σ.Αραβία και ΗΑΕ.
Αιτία της μείζονας κρίσης, που προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, είναι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα σε μείωση κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου οι χώρες-μέλη του να διατηρήσουν την τιμήν του «μαύρου χρυσού» στα ύψη.
Δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει την απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, «έβαλε χέρι» στα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ θεωρήθηκε ως «πισώπλατη μαχαιριά» καθώς φάνηκε να συντάσσεται με την ρωσική πρόταση για μείωση της παραγωγής και, ταυτόχρονα, δεν διευκολύνει καθόλου τη μάχη κατά του πληθωρισμού που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχοντας το ένα μάτι και στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Τ.Μπάιντεν δείχνει να πετυχαίνει κάτι που μέχρι στιγμής φάνταζε ακατόρθωτο: Να διαλύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με Σαουδική Αραβία όσο και με τα ΗΑΕ στέλνοντας τις δύο χώρες “πακέτο” στους BRICS.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σ.Αραβίας ο Εμίρης των ΗΑΕ, Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαϊντ, πήγε στην Αγία Πετρούπολη να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν.. Υπενθυμίζουμε πως ο Μπάιντεν απαγόρεψε και την πώληση F-35 στα ΗΑΕ, μια συμφωνία που είχε κλείσει ο Ν.Τραμπ.
Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ήταν αναμενόμενη μετά την παταγώδη αποτυχία της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ριάντ. Οι ΗΠΑ δείχνουν πως χάνουν την Μέση Ανατολή…
Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις Πούτιν και του Εμίρη των ΗΑΕ, Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ
Ο πρόεδρος J.Biden επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, John Francis Kirby.
H προαναφερόμενη δήλωση έρχεται στον απόηχο της περασμένης εβδομάδας, όταν ο OPEC+ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου με τον Κirby να προσθέτει, ότι ο Biden είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το μέλλον των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.
«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι σε μια συνέντευξη στο CNN.
Ο Μπάιντεν απογοητεύθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Κίρμπι, και «είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το πώς πρέπει να είναι η σχέση αυτή στο μέλλον».
«Νομίζω πως θα είναι πρόθυμος να αρχίσει αυτές τις συνομιλίες αμέσως. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει ή θα έπρεπε να περιμένει για πολύ περισσότερο», είπε ο Κίρμπι.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι ένα θέμα συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κίρμπι.
«Πάγωμα» της συνεργασίας με τη Σ.Αραβία ζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας
Από την πλευρά του, ο Μπομπ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε για «πάγωμα» της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθά στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
“Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπομπ Μενέντεζ.
“Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά ως εδώ”, τόνισε ο Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ δήλωσε τρομοκρατημένος από τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.
“Απλά δεν υπάρχει χώρος για να υποστηρίζεις τις δύο πλευρές σε αυτή τη διαμάχη. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο στην προσπάθεια τερματισμού ενός εγκληματικού πολέμου που προσπαθεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα από το χάρτη ή τον υποστηρίζεις”, εξήγησε ο Μενέντεζ κάνοντας μία προφανή αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, σε μία τρομακτική απόφαση που καθοδηγήθηκε από τα συμφέροντά του”.
H πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.
Βίντεο: Άφιξη του Εμίρη των ΗΑΕ, Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ στην Αγία Πετρούπολη
ΗΠΑ: Θέλουν να αποσύρουν Patriot και THAAD ως «απάντηση» στη μείωση παραγωγής πετρελαίου
Παράλληλα, τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισήγαγαν νομοθεσία με την οποία ζητούν την απομάκρυνση των κρίσιμων στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η εισαγωγή του νόμου έρχεται καθώς το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστήριξαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο.
Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 5.000 στρατιώτες σταθμευμένοι στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ και η νομοθεσία που προτείνεται από τους Sean Casten, Tom Malinowski και Susan Wild θα τους αποσύρει από τις χώρες παράλληλα με την αφαίρεση κρίσιμων συστημάτων αεράμυνας όπως τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και τα συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), σε 90 ημέρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου.
«Υποστηρίζουν ανοιχτά τη Μόσχα»
Τα συστήματα THAAD και Patriot θα μεταφερθούν «σε άλλη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το νομοσχέδιο.
Οι Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «στηρίζονται εδώ και πολύ καιρό στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο για την προστασία της ασφάλειας και των κοιτασμάτων πετρελαίου τους» και ότι μετά την υποστήριξή τους στη δράση του ΟΠΕΚ+, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία σε χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας».
«Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να βοηθήσουν τον Πούτιν, θα πρέπει να αναζητήσουν την άμυνά τους», ανέφεραν οι Casten, Malinowski και Wild σε κοινή τους δήλωση.
«Αυτή η απόφαση είναι ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τους εταίρους μας στον Κόλπο».
UAE President Sheikh Mohamed arrives in Russia for talks with President Vladimir Putin https://t.co/s1dKSIcTTe pic.twitter.com/WbNk32Jwsg
— The National (@TheNationalNews) October 11, 2022