Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν υποκλοπές αξιωματούχων τους από το Predator στην Ελλάδα κατά τις συνομιλίες τους με κυβερνητικά στελέχη.
Δεν στοχοποιούσαν τους Αμερικανούς αλλά τους Έλληνες αξιωματούχους αλλά καταγράφηκαν οι θέσεις και τα στοιχεία τους τα οποία μάλιστα τέθηκαν υπόψιν πλευράς η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να τα έχει στα χέρια της.
Υπό το πρίσμα αυτού του γεγονότος οι Αμερικανοί πέρασαν νόμο που θα απαγορεύει μέχρι και την είσοδο στις ΗΠΑ Ελλήνων και λοιπών αξιωματούχων
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθεί απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ακόμα και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη!
Πότε και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Σε τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όπου θα ήθελε να ανταποδώσει τα «γελάκια» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός στο άκουσμα του ονόματος του.
Ή θα μπορούσαν να τον απειλήσουν με απαγόρευση εισόδου που κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε την αυτόματη πτώση της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ιδιώτες εμπλέκονται σε υποκλοπές τύπου Predator και τίθεται το ερώτημα:
Θα απαγορευτεί η είσοδος στην μισή ελληνική κυβέρνηση; Θα μπορούσε γιατί τόσοι περίπου εμπλέκονται στην δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών.
Σημειώνεται ότι με χρήματα της ΕΕ και μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ συγχρηματοδοτήθηκε η αγορά του λογισμικού υποκλοπών Predator όπως αναφέρουν τα στοιχεία του φακέλου που συγκέντρωσε η Επιτροπή PEGA (η ονομασία προέρχεται από το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus παρόμοιου με το Predator) σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.
Όπως αποκαλύπτεται πολλοί υπουργοί είναι μπλεγμένοι στην χρηματοδότηση με άλλα λόγια έχουν βάλει τις υπογραφές τους.
Να θυμίσουμε ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες της INTELEXA, της εταιρείας που προμήθευσε το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην ελληνική κυβέρνηση.
— Μερομ Χαρπάζ, διευθυντής εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Μπίτσιου, εργαζόμενη εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Παναγιώτης Κούτσιος, εργαζόμενος εταιρείας INTELEXA A.E.,
Τα πρόσωπα αυτά είχαν κληθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να καταθέσουν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λοιπόν, εφαρμόζει από σήμερα μια νέα πολιτική που θα επιτρέψει την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση λογισμικού παρακολούθηση, όπως στην περίπτωση του λογισμικού παρακολούθησης Predator.
Αυτή η νέα πολιτική είναι η πιο πρόσφατη δράση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης των λογισμικών αυτών.
Προηγούμενες ενέργειες περιελάμβαναν την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος που απαγορεύει τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και έθεσαν στο στόχαστρο εταιρείες ανάπτυξης τέτοιου λογισμικού, οι οποίες επέτρεψαν την κατάχρηση εξελιγμένων εργαλείων παρακολούθησης, δηλαδή την INTELEXA.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη κατάχρηση των λογισμικών αυών σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση της καταστολής, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κακή χρήση τους απειλεί το απόρρητο και τις ελευθερίες της έκφρασης, την ειρηνική συνάθροιση και τη συνεργασία.
Αυτή η χρήση έχει συνδεθεί με αυθαίρετες κρατήσεις, εξαφανίσεις πολιτών και εξωδικαστικές δολοφονίες στις πιο άσχημες περιπτώσεις.
Επιπλέον, η κακή χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία και για το προσωπικό των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να προωθούν τη λογοδοσία για άτομα που εμπλέκονται σε κατάχρηση εμποριικού λογισμικού κατασκοπείας.
Αυτή η πολιτική περιορισμού θεώρησης βίζα επιτρέπει στο Υπουργείο Εξωτερικών να εφαρμόσει περιορισμούς σε άτομα που πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί στην κατάχρηση εμπορικών spyware, για στόχευση, αυθαίρετη ή παράνομη παρακολούθηση, παρενόχληση, καταστολή ή εκφοβισμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται διαφωνούντες, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών ή των μελών της οικογένειας αυτών των υπό στόχευση ατόμων.
Άτομα που πιστεύεται ότι διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την κακή χρήση εμπορικού λογισμικού παρακολούθησης που περιγράφεται στο παραπάνω σκέλος, συμπεριλαμβανομένων, όσων εμπλέκονται στην ανάπτυξη, στη διεύθυνση ή στον λειτουργικό έλεγχο εταιρειών που παρέχουν τεχνολογίες όπως το λογισμικό αυτό, σε κυβερνήσεις ή ενεργώντας για λογαριασμό κυβερνήσεων, οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως περιγράφονται στο παραπάνω σκέλος και επίσης τα μέλη της άμεσης οικογένειας ατόμων που υπόκεινται στους παραπάνω περιορισμούς.
Στα «μέλη της άμεσης οικογένειας» περιλαμβάνονται σύζυγοι και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.