Οι ΗΠΑ αγοράζουν 120 άρματα μάχης Τ-72Β από Μαρόκο για Ουκρανία

943

Οι ΗΠΑ και η Ολλανδία πρόκειται να αγοράσουν δεκάδες άρματα μάχης T-72 από το Μαρόκο και στη συνέχεια να προωθήσουν τα όπλα στην Ουκρανία, σε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε μυστικά μεταξύ Ουάσιγκτον και Ραμπάτ.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια απόκλιση από την ουδέτερη στάση του Μαρόκου απέναντι στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία θα αγοράσουν 90 άρματα μάχης Τ-72Β και υπάρχει η επιλογή να αγοράσουν επιπλέον 30 άρματα μάχης το επόμενο έτος.

Το Ραμπάτ θα παρέχει ανταλλακτικά και τα άρματα μάχης θα αναβαθμιστούν από την Excalibur, μία τσέχικη εταιρεία εξοπλισμών.

Αν και το Μαρόκο κατέχει τα άρματα μάχης, τουλάχιστον μερικά βρίσκονται ήδη υπό αναβάθμιση στην Τσεχία.

Η συμφωνία

Τα πρώτα πέντε άρματα μάχης θα σταλούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ η Excalibur σχεδιάζει να στείλει 18 T-72 μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας Richard Kubena.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας επιβεβαίωσε την πώληση σε δήλωσή του, λέγοντας ότι «ο τελικός πελάτης έχει ικανοποιήσει το αίτημα των προαναφερόμενων χωρών και θεωρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη μεταφορά αρμάτων μάχης (σε αντάλλαγμα για άλλο εξοπλισμό) ως βοήθεια προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Το Μαρόκο θα γίνει το πρώτο αφρικανικό κράτος που θα παρέχει όπλα στο Κίεβο, αλλά προηγουμένως δίσταζε να υποστηρίξει οποιαδήποτε πλευρά στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Γιατί άλλαξε στάση το Μαρόκο

Τον Μάρτιο, το Ραμπάτ απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αναφορές της Military Africa και του Center for European Policy Analysis (CEPA), οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της συμφωνίας T-72, αν και το Ραμπάτ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη μεταφορά.

Το Μαρόκο αγοράζει το 91% των όπλων του από Αμερικανούς και η Ουάσιγκτον είναι βασικός υποστηρικτής της διεκδίκησης του Ραμπάτ στη Δυτική Σαχάρα – όπου περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν επί του παρόντος υπό μαροκινή στρατιωτική κατοχή.

Η διεκδίκηση του Μαρόκου στην αμφισβητούμενη περιοχή έχει προκαλέσει τριβές με τη γείτονά του, την Αλγερία.

Το Ραμπάτ πιστεύει ότι το Αλγέρι ενίσχυσε τους δεσμούς του με τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να πουλήσει άρματα μάχης στην Ουκρανία ως τρόπο να «εκδικηθεί» τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας