Αυτό ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Yahya Saria.
«Τα πυραυλικά στρατεύματα… διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση, επιτιθέμενα στο αεροδρόμιο Lod, γνωστό στο Ισραήλ ως Ben Gurion, στην κατεχόμενη περιοχή Jaffa (δηλαδή Τελ Αβίβ) με τη χρήση ενός υπερηχητικού πυραύλου», είπε ο Saria του οποίου η δήλωση μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του «Ansar Allah», ο πύραυλος «πέτυχε με επιτυχία τον στόχο του» και τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας «δεν μπόρεσαν να τον αναχαιτίσουν».
Όπως είπε ο Saria, η λειτουργία του αεροδρομίου Ben-Gurion «σταμάτησε για περίπου μία ώρα».
Υποστηρικτές των ανταρτών της Υεμένης επιτέθηκαν επίσης σε «σημαντικό στόχο του ισραηλινού εχθρού» στην περιοχή του Τελ Αβίβ με τη βοήθεια ενός drone, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις σήμαναν συναγερμό λόγω της εκτόξευσης πυραύλου από την Υεμένη.
Όπως αργότερα διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε.
Σουρωτήρι το Arrow – 3
Σε μια αναπάντεχη και άκρως ανησυχητική εξέλιξη, το υπερσύγχρονο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow-3 απέτυχε να αναχαιτίσει πύραυλο των Houthi, επιτρέποντάς του να πλήξει το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion – τον σημαντικότερο αεροπορικό κόμβο του Ισραήλ.
Η επίθεση, την οποία ανέλαβαν οι Houthi, προκάλεσε σοκ τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ, ενώ ήδη δημιουργεί κύματα ανησυχίας στη Γερμανία, που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εξαγωγικό πελάτη του συστήματος.
Ο πύραυλος, τον οποίο οι Houthi περιέγραψαν ως «υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο» νέας γενιάς με ικανότητες απόκρυψης από ραντάρ, φέρεται να πέρασε απαρατήρητος από την προηγμένη αεράμυνα του Ισραήλ και να έπληξε δρόμο πρόσβασης στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου.
Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μαύρους καπνούς και έναν κρατήρα βάθους 25 μέτρων, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της επίθεσης.
Πολλαπλή αποτυχία – Arrow-3 και THAAD εκτός μάχης
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF), το σύστημα Arrow-3 ενεργοποιήθηκε και εκτόξευσε αναχαιτιστικό πύραυλο.
Αν και ο στόχος αναγνωρίστηκε έγκαιρα και οι σειρήνες ήχησαν, το βλήμα δεν καταρρίφθηκε. Ακόμη πιο ανησυχητικό: και το αμερικανικής προέλευσης σύστημα THAAD, που λειτουργεί ως δεύτερη γραμμή άμυνας, επίσης απέτυχε.
Πηγές του IDF μιλούν για πιθανή τεχνική δυσλειτουργία στο Arrow-3, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν αν πρόκειται για αστοχία στους αισθητήρες, στο σύστημα καθοδήγησης ή στον μηχανισμό καταστροφής του στόχου (kill vehicle).
Η αποτυχία, παρά τις προηγούμενες επιτυχίες του συστήματος κατά την περίοδο 2023–2024, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.
Τα μάτια της Γερμανίας στο Τελ Αβίβ
Η Γερμανία, που μόλις το 2023 υπέγραψε συμφωνία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του Arrow-3, παρακολουθεί την εξέλιξη με έντονη ανησυχία.
Η απόκτηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας European Sky Shield για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας απέναντι στις απειλές της Ρωσίας – η οποία διαθέτει τουλάχιστον τρεις τύπους υπερηχητικών πυραύλων.
Εάν το Arrow-3 αποδειχθεί ανίκανο να αναχαιτίσει υπερηχητικούς πυραύλους, τότε η επένδυση της Γερμανίας, όπως και το όραμα για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο άμυνας, τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Ήδη αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποτυχία αυτή μπορεί να ενισχύσει τη θέση των επικριτών στο Βερολίνο, αλλά και να καθυστερήσει ή να αναθεωρήσει σχέδια πιθανών πελατών όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και οι σκανδιναβικές χώρες.
Τα όρια της υπεροχής
Το Arrow-3 σχεδιάστηκε για την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων εκτός ατμόσφαιρας, με ταχύτητα Mach 9, χρησιμοποιώντας τεχνολογία hit-to-kill – δηλαδή χτυπά τον στόχο με τρομακτική ακρίβεια χωρίς εκρηκτική κεφαλή. Όμως, τα υπερηχητικά πυραυλικά όπλα, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι Houthi –το αποκαλούμενο Palestine-2– κινούνται με ταχύτητες άνω των Mach 16, ακολουθούν απρόβλεπτες τροχιές, διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευελιξία, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά δύσκολες στον εντοπισμό και την αναχαίτιση.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ πιθανώς υποτίμησε τις πραγματικές δυνατότητες των πυραύλων των Houthi οι οποίοι εξοπλίζονται από το Ιράν, και τα οποία δοκιμάζουν σταδιακά τις αντοχές του ισραηλινού συστήματος άμυνας.
Σε δοκιμασία η άμυνα του Ισραήλ
Παρά τη διαφημιζόμενη πολυεπίπεδη ασπίδα του Ισραήλ –με τα συστήματα Arrow, David’s Sling και Iron Dome– η αποτυχία στην καρδιά του αεροπορικού δικτύου της χώρας αποκαλύπτει ένα κρίσιμο κενό.
Αν και το Arrow-3 είχε καταγραφεί με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90% σε δοκιμές και είχε επαινεθεί για την αποτελεσματικότητά του απέναντι σε πυραύλους από το Ιράν και την Υεμένη το 2023 και 2024, αυτή η αποτυχία λειτουργεί ως σοβαρό πλήγμα στο γόητρο και στην αξιοπιστία του.
Η επόμενη μέρα
Η αποτυχία του Arrow-3 να προστατεύσει το πιο κρίσιμο αεροδρόμιο της χώρας, σε συνδυασμό με την αστοχία του THAAD, επιβεβαιώνει πως καμία άμυνα δεν είναι αλάνθαστη απέναντι στη νέα γενιά υπερηχητικών όπλων.
Η επίθεση των Houthi δεν ήταν απλώς στρατιωτικό πλήγμα – ήταν μήνυμα προς τη Δύση, το Ισραήλ και τη Γερμανία: η επόμενη γενιά πυραύλων είναι ήδη εδώ και το τεχνολογικό χάσμα μεγαλώνει.
Η Ιερουσαλήμ ερευνά τα αίτια της αποτυχίας, όμως το βλέμμα του Βερολίνου –και πολλών άλλων χωρών– παραμένει καρφωμένο στο επόμενο βήμα.
Το ερώτημα δεν είναι πια αν θα υπάρξει ξανά επίθεση, αλλά πότε – και αν τα υπάρχοντα συστήματα μπορούν να την σταματήσουν.