Επιστολή προς τον Scholz, που του ζητούσε να μη στείλει τέτοια όπλα στην Ουκρανία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές
Αντιδρούν δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί στην απόφαση του καγκελαρίου Olaf Scholz να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία ενώ ταυτόχροα αρκετές χώρες της ΕΕ αντιδρούν στην επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Επιστολή προς τον Scholz, που του ζητούσε να μη στείλει τέτοια όπλα στην Ουκρανία συγκέντρωσε πάνω από 77.000 υπογραφές, σύμφωνα με τον ιστότοπο change.org
Περίπου 30 εκπρόσωποι του πολιτισμού και της τέχνης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, μουσικών και ηθοποιών, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Scholz, ζητώντας του να μην προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό το Κίεβο.
Το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Emma.
Οι υπογράφοντες ζητούν από τον Γερμανό καγκελάριο να μην στείλει βαρύ οπλισμό στον ουκρανικό στρατό, γιατί αυτό μπορεί τελικά να πυροδοτήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ταυτόχρονα, δηλώνουν υποστήριξη στις προσπάθειες του καγκελαρίου με στόχο να αποτρέψει τα γεγονότα στην Ουκρανία να εξελιχθούν σε μια νέα παγκόσμια σύγκρουση.
Ο φόβος ενός παγκοσμίου πολέμου
«Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα θυμηθείτε την αρχική σας στάση και δεν θα προμηθεύσετε με άλλα βαρέα όπλα την Ουκρανία, άμεσα ή έμμεσα.
Αντίθετα, σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να επιτύχετε μια συντομότερη κατάπαυση του πυρός.
«Ζητούμε έναν συμβιβασμό αποδεκτό και για τις δύο πλευρές», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι συντάκτες της επιστολής πιστεύουν ότι προμηθεύοντας με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία σε μεγάλες ποσότητες, η Γερμανία μπορεί τελικά να εμπλακεί στη σύγκρουση, ακόμη και εάν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ.
Υπό πίεση ο Scholz
Σε αυτή την περίπτωση, ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει, αναφέρει η επιστολή.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (28/4) υπέρ της προμήθειας βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία σε συντονισμό με τους εταίρους, αναφέρει το Tass.
Μέχρι τώρα, ο Scholz είχε επιδείξει μια πολύ προσεκτική προσέγγιση για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, και βρέθηκε υπό τεράστια πίεση για την απροθυμία του να το κάνει.
Στη συνέντευξή του στο Spiegel στις 22 Απριλίου, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση.
Αντιδρούν στο embargo
Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι αντιρρήσεις από αρκετές χώρες στην επιβολή ενός embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς εκτιμούν πως μία τέτοια κίνηση θα ωθούσε τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα οι δύο διπλωμάτες ανέφεραν πως μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο (30/4 – 1/5), η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς μια απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (2/5) για να συζητήσουν το θέμα.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις τιμές.
Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως
• η Αυστρία,
• η Ουγγαρία,
• η Ιταλία και
• η Σλοβακία
εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.