Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα ομόλογα ελληνικών τραπεζών-Στο 12% οι αποδόσεις!!!

764
Που οφείλεται η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων;

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί καθώς τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν μειωθεί σε χαμηλό 10ετίας και ήδη Eurobank και Εθνική βρίσκονται στο 6% με 7% NPEs ratio… τα ομόλογα τους δηλαδή τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης Tier 1 και Tier 2 που χρησιμοποιούνται και για κεφάλαια εμφανίζουν απογοητευτική εικόνα…

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες με 22,5 δισεκ. κεφάλαια έχουν εξυγιανθεί και ενισχυθεί κεφαλαιακά, επιτυγχάνουν κέρδη και εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές εδώ και πολλά χρόνια, τα ομολογιακά τους δάνεια κυρίως μειωμένης εξασφάλισης προκαλούν προβληματισμό…

Με βάση σοβαρές ενδείξεις λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές των ομολογιακών δανείων των ελληνικών τραπεζών αλλά και των ερευνών που έχουν διεξάγει οι ίδιες οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν κεφάλαια, προκύπτει ότι προσφέροντας επιτόκια στο 12% επίπεδα που είναι απαγορευτικά και απογοητευτικά.

Που οφείλεται η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων;

Ας πάρουμε δύο παραδείγματα, ελληνικό τραπεζικό ομόλογο που είχε φθάσει σε τιμή 103,5 μονάδες βάσης έχει υποχωρήσει στις 77,91 μονάδες βάσης.
Ελληνικό τραπεζικό ομόλογο που είχε φθάσει σε τιμή 110 μονάδες βάσης έχει υποχωρήσει στις 92,1 μονάδες βάσης

Οι βασικοί λόγοι της μεγάλης επιδείνωσης

1)Η βαθειά ανησυχία των επενδυτών ότι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα πλήξει την ελληνική οικονομία, παρά την ανάκαμψη του τουρισμού και θα δημιουργήσει νέα NPEs εκτροχιάζοντας στόχους και προοπτικές.
Ωστόσο μέχρι τώρα νέα NPEs δεν έχουν δημιουργηθεί στις ελληνικές τράπεζες ή ακόμη και εάν έχουν υπάρξει είναι υπερβολικά μικρής κλίμακας.

2)Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν λόγω του κινδύνου ύφεσης στην ευρωζώνη και μαζί συμπαρέσυραν ανοδικά και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

3)Οι επενδυτές των ομολογιακών δανείων των τραπεζών για να στηρίξουν το τραπεζικό ρίσκο ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια για να ισοσκελίσουν τους δυνητικούς κινδύνους.

4)Οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν – τυπικά έως τέλος του 2022 – περί τα 2,5 δισεκ. σε ομολογιακά δάνεια για να ενισχύσουν τα κεφάλια τους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL…
Υπάρχει ανάγκη για νέα ομολογιακά, την οποία η διεθνής αγορά την έχει αποτιμήσει και υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πληρώνουν ακριβά τραπεζικές εκδόσεις.
Πιθανότατα θα παραταθεί το χρονοδιάγραμμα άντλησης των κεφαλαίων έως το α΄ τρίμηνο του 2023 ή έως το β΄ τρίμηνο του 2023.

Αναβάλλει το ταξίδι ο Andrea Enria του SSM για τον Σεπτέμβριο αντί 12 Ιουλίου 2022 στην Αθήνα

Στις 12 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών Andrea Enria ήταν να επισκεφθεί την Ελλάδα αλλά αναβάλλεται λόγω επέμβασης που πραγματοποίησε.
Συγκεκριμένα αφαίρεσε την σκωληκοειδίτιδα και χρειάζεται να αναρρώσει και έτσι ανέβαλλε το ταξίδι του στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ζήτημα της κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL.

Οι ελληνικές τράπεζες με βάση αυτή την οδηγία έχουν υποχρέωση έως τέλη του 2022 να αντλήσουν μέσω ομολογιακών δανείων, tier 2 και άλλων παρεμβάσεων 750 εκατ ευρώ η κάθε μια ή συνολικά 3 δισ ευρώ.
Η Eurobank έχει αντλήσει ήδη 500 εκατ με επιτόκιο 4,18% και απομένουν άλλα 250 εκατ και οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από 750 εκατ η κάθε μια ή συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία όποια τράπεζα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων θα πληρώσει επιτόκια 10% με 12% ή και 14% σε μια ειδική περίπτωση.
Λόγω της συγκυρίας όμως όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί και συμπαρασύρει και τα ομόλογα εταιριών και τραπεζών, η άντληση κεφαλαίων καθίσταται δύσκολη υπόθεση.
Επειδή ανάλογες απαιτήσεις υπάρχουν και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται ότι ο SSM θα αποδεχθεί μια άτυπη παράταση για την άντληση των κεφαλαίων ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η παράταση θα μπορούσε να είναι έως τον Μάρτιο του 2023 ή Ιούνιο του 2023.

Η πίεση στις μετοχές αποδίδεται και στον MREL

Η πίεση που ασκήθηκε στις τραπεζικές μετοχές – μεταξύ άλλων – είναι και γιατί ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το πώς θα καλυφθούν απαιτήσεις 2,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. η Πειραιώς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό καθώς η τιμή 0,82 ευρώ μετά τα reverse split είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

Τι είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL

Η Οδηγία Ανάκτησης και Εξυγίανσης Τραπεζών (BRRD) προβλέπει ότι οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή δείκτης MREL για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του εργαλείου bail-in που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με την εμπλοκή ιδιωτών.
Η μη τήρηση του MREL μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, τελικά, τη συνολική αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης.
Αυτή η απαίτηση αποτελεί μέρος των απαραίτητων βημάτων που απαιτούνται για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Η BRRD απαιτεί το MREL να προσαρμόζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του επιχειρηματικού μοντέλου, του μοντέλου χρηματοδότησης και του προφίλ κινδύνου και των αναγκών που προσδιορίζονται για την εφαρμογή της στρατηγικής εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας