Οι δήμοι απαιτούν «πάγωμα» του Προεδρικού Διατάγματος για τους οικισμούς

45

Το άμεσο «πάγωμα» του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων ζητά το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών στη Δικαιοσύνη.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο, εφημερίδα «δημοκρατία»

«Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο εξέφρασε ομόφωνα και κατηγορηματικά την κάθετη αντίθεσή του με το Π.Δ. 194/2025.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, το Διάταγμα δημιουργεί προβλήματα, γιατί ξαφνικά ένα οικόπεδο θα γίνει χωράφι.

«Από τις πρώτες δε εκτιμήσεις επί χάρτου όπου έχουν προβεί οι δήμοι, διαπιστώνεται ότι μέχρι και το 80% των οικισμών αυτών μένει εκτός ορίων, ιδιοκτησίες εντός σχεδίου από τη δεκαετία του 1980, με ή χωρίς κτίσμα, μετά την έγκριση των ΤΠΣ-ΕΠΣ θα τεθούν εκτός ως μη άρτιες και οικοδομήσιμες. Αμεση συνέπεια είναι να πληγεί η μικρομεσαία ιδιοκτησία και να ωφεληθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ή μεγαλοκεφαλαιούχοι, που θα μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ολα τα παραπάνω ενισχύουν τους λόγους που οδηγείται σε εγκατάλειψη και μαρασμό η ελληνική περιφέρεια, που με τόσο κόπο οι δήμοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Λάζαρος Κυρίζογλου (ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / EUROKINISSI)

Επεσήμανε δε ότι κάθε δήμος μπορεί να προσφύγει κατά του Προεδρικού Διατάγματος και η ΚΕΔΕ θα παρέμβει υπέρ των μελών που θα προσφύγουν, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση του αγώνα. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: απαιτούμε αλλαγές στο Π.Δ. όχι ως άρνηση στη ρύθμιση, αλλά ως απαίτηση δικαιοσύνηςαναπτυξιακής λογικής και συνταγματικής συνέπειας» προσέθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Συνεχής διαβούλευση

Η ΚΕΔΕ ζητά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι μελετητές, που είναι σε συνεχή διαβούλευση με τα τοπικά δημοτικά συμβούλια, να έχουν την πραγματική δυνατότητα να προσδιορίζουν τα όρια των οικισμών, χωρίς τους οριζόντιους και ανελαστικούς περιορισμούς του Π.Δ., αλλά βάσει των δεικτών, των κανόνων της επιστήμης της χωροταξίας και της δυναμικής των οικισμών.

Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων από την εφαρμογή του Π.Δ. προτείνει το ΤΕΕ Πελοποννήσου, με παρέμβασή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε επιστολή του επισημαίνει ότι αγνοούνται πλήρως η υφιστάμενη κατάσταση, η πραγματική εξέλιξη και οι σύγχρονες ανάγκες των περιοχών αυτών.

«Δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιαδήποτε, μεταγενέστερη του έτους 1983, οικιστική ανάπτυξη, η οποία βασίστηκε στην κείμενη νομοθεσία και πραγματοποιήθηκε με τις αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων. Η συρρίκνωση των ορίων θα μετατρέψει πολλά αδόμητα οικόπεδα, τα οποία είναι άρτια και οικοδομήσιμα σήμερα, σε αγροτεμάχια που θα εμπίπτουν πλέον σε καθεστώς εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σοβαρή απαξίωση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, μειώνοντας δραστικά την εμπορική αξία των επηρεαζόμενων ακινήτων και δημιουργώντας σημαντική οικονομική ζημιά στους ιδιοκτήτες που έχουν προγραμματίσει την αξιοποίησή τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς» αναφέρει το ΤΕΕ Πελοποννήσου στην επιστολή που υπογράφει η πρόεδρός του Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη.

Υποστηρίζει επίσης ότι η απόρριψη από το ΣτΕ του καθορισμού της αραιοδομημένης ζώνης Γ’ των οικισμών, κρίνοντάς την ως περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης (ήτοι, απαίτηση για γήπεδο άνω των 4 στρεμμάτων και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο), αποθαρρύνει κάθε τάση ανάπτυξης και επιστροφής στην περιφέρεια, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πληθυσμιακής συρρίκνωσης και οικονομικής στασιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας