Οι Χούθι θα κτυπήσουν Σουέζ, Ορμούζ , Άντεν–«tρίγωνο του θανάτου» για ναυτιλία

1064

Αρχικό κείμενο 20.15): Oι Χούθι θα κλείσουν τα τρία άκρα της αραβικής χερσονήσου για να εμποδίσουν την ροή πετρελαίου στο Ισράηλ από τα στενά του Ορμούζ, το στενό Μπαμπ αλ Μανταμπ και το κανάλι του Σουέζ, κλειδώνοντας το λεγόμενο τρίγωνο του Al-Aqsa με πυραυλικές επιθέσεις και αυτό , έγονε γνωστό μόλις διέρρευσαν τα σχέδια των ΗΠΑ για απόβαση στην Υεμένη και βομβαρδισμό στόχων στο Ιράν.

Στο οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνονται πύραυλοι Typhoon, μια τροποποιημένη εκδοχή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με βεληνεκές 1.600 με 1.900 χιλιόμετρα και αυξημένη ακρίβεια.

Το 2022 οι Χούθι υμενίτικοι οι Qods τους έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 1.126 χιλιόμετρα βόρεια της Υεμένης. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι σε πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Η κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, επιθετικών drones, βλημάτων cruise κλπ. έχει ενταθεί και βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόγεια εργοστάσια στην αχανή έρημο της Υεμένης παράγουν πάνω από 30 τέτοιες όπλα την ημέρα.

——————————————————–

Kορυφαίοι επιτελείς της CENTCOM των ΗΠΑ, εισηγούνται στον Λευκό Οίκο να προχωρήσουν σε απόβαση-αεραπόβαση στην δυτική Υεμένη και να βομβαρδιστούν οι περιοχές του Ιράν οι οποίες αποτελούν τα σημεία από τα οποία οι Ιρανοί στέλνουν πάσης φύσεως εφόδια, από πυρομαχικά και ανταλλακτικά, μέχρι ιατροφαρμακευτικό προσωπικό στην πολιτοφυλακή των Χούθι.

Κατά την CENTCOM, μόνο έτσι θα κατασταλεί η δράση των Χούθι και θα υπάρξει ασφαλής διέλευση των πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.

Η εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεωναφορά αποβάσεις και έλεγχο λιμένων όπως η Χοντάιντα στην δυτική Υεμένη.

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών CENTCOM (AOR)  είναι ενοποιημένη διοίκηση μάχης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και η περιοχή ευθύνης περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η CENTCOM υπήρξε η κύρια αμερικανική παρουσία σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ο Πόλεμος του Κόλπου (Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, 1991), ο Πόλεμος στο Αφγανιστάν (Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία, 2001–2014) και ο Πόλεμος στο Ιράκ (Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία, 2011).

Από το 2015, οι δυνάμεις της CENTCOM αναπτύσσονταν κυρίως στο Αφγανιστάν μέχρι που εκδιώχθηκαν από τους Ταλιμπάν το 2021, στο Ιράκ και στη Συρία.

Η κεντρική έδρα της CENTCOM βρίσκεται στην αεροπορική βάση Μακντίλ, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ένα κεντρικό γραφείο έδρας ιδρύθηκε το 2002 στο στρατόπεδο Ας Σαϊλίγια στη Ντόχα του Κατάρ, το οποίο το 2009 μεταφέρθηκε σε προωθημένο αρχηγείο στην αεροπορική βάση Αλ Ουντεΐντ στο Κατάρ.

Είναι γεγονός ότι η CENTCOM από το 2001 μέχρι σήμερα μετρά δύο ήττες και μία εμπέδωση ελέγχου, χάρη στους Κούρδους των πετρελαιοππών της Συρίας, της οποία Συρίας κλέβουν το πετρέλαιο και μετά και το πουλάνε στις διεθνείς αγορές οι αμερικανικές εταιρείες.

Μία ολοκληρωτική ήττα στο Αφγανιστάν και μία μερική στο Ιράκ, όπου πλέον οι βάσεις της αποτελούν στόχο των πυραύλων των σιιτικών πολιτοφυλακών σχεδόν καθημερινά, δεν είναι εντυπωσιακά αποτελέσματα της -πολύ ισχυρής- πάντως CENTCOM.

Με 10.000 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών από το 1991, αποτελεί την πλέον «μπαρουτοκαπνισμένη» στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ τα τελευταία 33 χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν θα δώσει το «πράσινο φως» στις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις.

Προφανώς κάποιοι στην Φλόριντα θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν με μακελειό των στρατευμάτων τους από έναν εχθρικό πληθυσμό 37 εκατ. ανθρώπων στην Υεμένη που ορκίζονται «Θάνατο στους Αμερικανούς».

Η γνωστή απλοϊκή προσέγγιση των αμερικανικών υπηρεσιών τύπου CENTCOM, ειδικά μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων 23 ετών δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας