Τα δύο πόδια των πρωτασφαλιστών σε ένα νούμερο παπούτσι έχωσαν οι αντασφαλιστές. Η ελληνική αγορά βρυχάται, οι αντασφαλιστές κλείνουν τα αυτιά και δρομολογούν νέες αυξήσεις στα συμβόλαια περιουσίας στο όνομα της κερδοφορίας και των υψηλών αποδόσεων. Οι αυξήσεις αυτές αναγκαστικά θα περάσουν στις τελικές πωλήσεις των συμβολαίων αυξάνοντας τον λογαριασμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αντασφαλιστές που δεν αντασφαλίζουν αλλά ζητούν αυξήσεις
Το 20% με 30% από το συνολικό κόστος του κυρίου ασφαλίστρου περιουσίας και φυσικών καταστροφών που εκδίδουν οι ασφαλιστικές προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις καταλαμβάνουν οι πληρωμές για τα αντασφάλιστρα, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κερδοφορία των ασφαλιστικών αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ασφαλιστικής μιλώντας στο ΒΝ. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις αυξάνονται δραματικά καθώς οι αντασφαλιστές μειώνουν όλο και περισσότερο τις καλύψεις (το capacity), εξαναγκάζοντας τις ασφαλιστικές να κάνουν μεγάλη διακράτηση κινδύνων και να αυξάνουν συνεχώς τα αποθεματικά τους κεφάλαια. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως οι αυξήσεις δεν έχουν μέτρο και λογική γιατί γίνονται ανεξέλεγκτα χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το record των ζημιών που έχουν συμβεί σε μία περιοχή ή τις αποζημιώσεις που έχουν καταβάλλει.
Συζητούν στην Ελλάδα για εκδόσεις καταστροφικών ομολόγων (cat bonds)
Στο τραπέζι των συζητήσεων στην εγχώρια αγορά πέφτουν τα βαριά χαρτιά, όπως τα ομόλογα καταστροφών για την προστασία της περιουσίας με εκδόσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και από την Ελλάδα προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι, να εμπλουτισθεί η προσφορά κεφαλαίων στην αγορά ώστε να εκλογικευτούν οι τιμές στα αντασφάλιστρα.
Δυσοίωνες, ωστόσο είναι προβλέψεις των στελεχών των ασφαλιστικών για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Εκτιμούν ότι η αντασφαλιστική αγορά θα παραμείνει σε επίπεδα hard και ότι τα επενδυτικά εναλλακτικά κεφάλαια το τελευταίο διάστημα έχουν στραφεί σε άλλους τομείς με υψηλότερες και γρηγορότερες αποδόσεις.
Οι πρωτασφαλιστές (ασφαλιστικές επιχειρήσεις) από την άλλη, όχι μόνο περνούν το κόστος των αντασφαλίστρων στις τελικές τιμές των συμβολαίων αλλά αναγκάζονται να αυξάνουν περαιτέρω τα ασφάλιστρα για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους κινδύνους, λόγω της διακράτησης. Αυτό οδηγεί στην πόρτα της εξόδου αρκετούς ασφαλισμένους επιχειρήσεις ή ιδιώτες ασφαλισμένους που στερούνται ρευστότητας, ωστόσο οι διαγραφές δεν είναι ορατές στην παραγωγή των ασφαλίστρων αφού αυτή δείχνει αυξημένη από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.
Αντασφαλιστές βλέπουν την πανδημία και τον πόλεμο
Σύμφωνα με τους αντασφαλιστές οι τιμές στα αντασφάλιστρα εκτοξεύτηκαν λόγω της πανδημίας και των κινδύνων που γέννησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ωστόσο η τάση για αυξήσεις είχε ξεκινήσει λίγο πριν την πανδημία λόγω της ισχυρής ζήτησης και της αποχώρησης ορισμένων παρόχων εναλλακτικών κεφαλαίων.