O Vucic, μετά τον σάλο της αντιρωσικής δήλωσης, σήκωσε τη ρωσική σημαία

681
Ο Σέρβος πρόεδρος ακροβατεί σε μια επικίνδυνη ισορροπία ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση προσπαθώντας να διατηρήσει «καλές» επαφές και με τις 2 πλευρές…
ωστόσο – ομολογουμένως- δεν τα καταφέρνει πολύ καλά

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic φαίνεται πως είναι εμφανώς… «μπερδεμένος» το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε υπογράφοντας καταδικαστική διακήρυξη κατά της Ρωσίας όσον αφορά τις «ενέργειες στην Ουκρανία» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Σερβίας και Ελβετίας, σήκωσε σημαίες της Ρωσίας και της Σέρπσκα μέσα στο γήπεδο, αφήνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον σερβοβόσνιο Πρόεδρο, Milorad Dodic, στον λογαριασμό του X.
Ενώ ο ύμνος της Σερβίας ακουγόταν στο γήπεδο του Λέσκοβατς, ο Vucic, καθισμένος δίπλα στον Dodic, έβγαλε από την τσέπη του έναν συνδυασμό από τις δύο σημαίες και τις κούνησε ανυψώνοντας τες, πάνω από το κεφάλι του.
Ο Πρόεδρος του μη κυβερνητικού Ευρωατλαντικού Συμβουλίου της Σερβίας με έδρα το Βελιγράδι, Ντράγκαν Σορμάζ, επέκρινε τη χειρονομία του Vucic και ζήτησε να παραιτηθεί.
dodik-vucic-russia-flag-oct12.jpg
«Τι σχέση έχει η Ρωσία με τον αγώνα Σερβία – Ελβετία;! Παραιτηθείτε, ντροπή στη Σερβία @avucic. πήγαινε στον ήρωα του Καζάν! Ελάτε στην Πρίστινα και ξεδιπλώστε τη ρωσική σημαία!», έγραψε στον λογαριασμό του X, αναδημοσιεύοντας το βίντεο του Ντόντικ και μαρκάροντας δυτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.


Επικίνδυνες ακροβασίες Vucic…

Ο Σέρβος πρόεδρος ακροβατεί σε μια επικίνδυνη ισορροπία ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση προσπαθώντας να διατηρήσει «καλές» επαφές και με τις 2 πλευρές…
ωστόσο – ομολογουμένως- δεν τα καταφέρνει πολύ καλά καθώς πέφτει από την μια αντίφαση στην άλλη.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic- όπως αρχικά ανέφερε το σερβικό N1 –υπέγραψε δήλωση με την οποία καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την «στροφή» απέναντι στο ζήτημα του πολέμου…
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σέρβος ηγέτης συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Εκτός από τη Σερβία, στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και οι αρχηγοί ορισμένων κρατών στην περιοχή των Βαλκανίων, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το δημοσίευμα αναφέρει ειδικότερα ότι το κείμενο που υπεγράφη, καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζει την υποστήριξη στην τελευταία.
Επιπλέον, η Διακήρυξη υποστηρίζει την πορεία του Κιέβου προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα

όπως μετέδιδε το BN, ο σέρβος ηγέτης δεν έδωσε ευχές στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τα γενέθλιά του σε μια στροφή… 180 μοιρών συνθέτοντας το ήδη… παράξενο παζλ στην συμπεριφορά του Σέρβου προέδρου.

Τι απαντά ο ίδιος – Πετύχαμε σημαντική αναπροσαρμογή στο κείμενο 

Ο ίδιος ωστόσο, όπως μεταδίδει νεότερο ρεπορτάζ από το ρωσικό TASS, απάντησε μετά τον σάλο, μιλώντας για μια παρέμβαση που έκανε η σερβική πλευρά στο τελικό κείμενο.
Το δημοσίευμα του TASS αναφέρει συγκεκριμένα:
Ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic αρνήθηκε να υπογράψει την τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Με πρωτοβουλία του Σέρβου ηγέτη, το έγγραφο, το οποίο αρχικά περιλάμβανε αιχμηρά αντιρωσικά σημεία, επεξεργάστηκε και παρουσιάστηκε χωρίς να αναφέρεται η υποχρεωτική εισαγωγή αντιρωσικών κυρώσεων, όπως είπε στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση.
«Θα σας απογοητεύσω: αυτή η παράγραφος έχει αλλάξει και τώρα δεν αναφέρει ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες [να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας].
Καταφέραμε να αλλάξουμε αυτό το σημείο, το οποίο κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό.
«Δεν πιστεύουν όλοι το ίδιο για όλα τα θέματα.
Είναι σημαντικό ότι συζητήσαμε για τον σεβασμό της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επεσήμανα την ανάγκη συμμόρφωσης με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Η κατάσταση με τη Σερβία είναι το καλύτερο παράδειγμα», σημείωσε ο Σέρβος ηγέτης.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε επίσης, αφήνοντας αιχμές ότι πολλοί συμμετέχοντες στην τελευταία σύνοδο κορυφής χρησιμοποιούν τον Χάρτη του ΟΗΕ μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.
«Ταυτόχρονα, δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Δημοκρατία της Σερβίας. Επιμείναμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά δεν θέλαμε να αναφέρεται ρητά η «στρατιωτική βοήθεια».
Αναφορικά με το θέμα της «κυριαρχίας της Κριμαίας» επικεντρωθήκαμε στην [ορολογία] της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», κατέληξε ο Vucic.

«Ερωτεύτηκε» ξαφνικά το… Κίεβο ο Σέρβος Vucic; – Η αλήθεια είναι διαφορετική

Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic τροποποίησε τη δήλωση υπέρ της Ουκρανίας υπό την πίεση της Δύσης, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Klimov.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο σέρβος ηγέτης προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Μόσχας και της συλλογικής Δύσης σε δυσμενείς συνθήκες όπου η Σερβία περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ και δέχεται πιέσεις από δυτικές χώρες.
Ο Andrey Klimov τόνισε ότι ο Vucic δεν έχει γίνει εχθρός της Ρωσίας, αλλά οι ενέργειές του υπαγορεύονται από την ανάγκη προσαρμογής στη δύσκολη διεθνή κατάσταση.
Σημείωσε ότι η Δύση αυξάνει την πίεση στον Σέρβο ηγέτη, γεγονός που τον αναγκάζει να ενεργεί για συμφέροντα αντίθετα με τη Ρωσία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μας μίσησε ή ερωτεύτηκε το Κίεβο.
Αλλά πρακτικά σημαίνει ότι απλώς προσπαθούν να τον αναγκάσουν χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους για να πάρει το μέρος των εχθρών της Ρωσίας», πρόσθεσε ο πολιτικός σε συνέντευξή του στο Lenta.ru .
Να θυμίσουμε ότι ο Vucic ανακοίνωσε τροποποιήσεις στη δήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας, που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στην Κροατία. Σημείωσε ότι η ρήτρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει αλλάξει και τώρα οι χώρες πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας