Ο Β.Ζελένσκι : «Πήρε το μήνυμα» από Ν.Τραμπ: «Μέσα στο 2025 συνθηκολογούμε με την Ρωσία»

1237

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τερματιστεί τον επόμενο χρόνο μέσω της διπλωματίας!

Είναι η πρώτη φορά που παρά το γεγονός ότι Ουκρανία χάνει σε όλα τα μέτωπα και άρα χάνει σημαντικά εδάφη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε για λήξη του πολέμου με διπλωματικά μέσα!

Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία είναι δύσκολη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο.

Εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτού αυτός ορκιστεί τον Ιανουάριο, τονίζοντας ότι προτιμά να μιλήσει απευθείας ο ίδιος μαζί του και όχι μέσω κάποιου απεσταλμένου ή συμβούλου.

«Εγώ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, θα λάβω σοβαρά υπόψη μου μόνο μια συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με κάθε σεβασμό προς οποιοδήποτε περιβάλλον, προς οποιοδήποτε πρόσωπο», υπογράμμισε.

«Από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί του χρόνου, να τερματιστεί μέσω της διπλωματικής οδού», εξήγησε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η Ουκρανία δεν έχει ελπίδες να αντιστρέψει την τακτική κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί εις βάρος της.

Ποντάριζε όμως ότι θα λάμβανε μεγάλη και συνεχή βοήθεια από την κυβέρνηση (έτσι πίστευε) της Κ.Χάρις,μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Στο Κίεβο δεν τρέφουν αυταπάτες ξέρουν ότι ο Ν.Τραμπ θα διακόψει την βοήθεια προς την Ουκρανία και είναι αποφασισμένος να λήξει τον πόλεμο στο σημείο στο οποίο βρίσκεται, που σημαίνει ότι τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι θα χαθούν για πάντα για τους Ουκρανούς.

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να δοθούν από το νέο πρόεδρο εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και ένα καθεστώς το οποίο να συμφέρει και την Ρωσία ώστε να σταματήσει αυτή η αιματηρή σύγκρουση που έχει κοστίσει όχι μόνο χιλιάδες νεκρούς αλλά και οικονομική ανέχεια για το σύνολο των δυτικών χωρών.

Όπως φαίνεται τους επόμενους δύο μήνες οι Ρώσοι θα «τρέξουν» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε Κουράκοβο, Κουπιάνσκ, Τσάσιβ Γιαρ, Τορέτσκ, Ποκρόβσκ αλλά και στο ρωσικό Κουρσκ για να τελειώσουν τις εκκρεμότητες αυτές πριν την διαδικασία ειρήνευσης που θα θελήσει να επιβάλλει ο Ν. Τραμπ μετά τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Ποκρόβσκ οι Ρώσοι θέλουν να τελειώνουν με αυτό για να καταλάβουν οριστικά το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στην Ευρώπη.

Όπως και να έχει από αυτό τον πόλεμο η Μόσχα φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένη και είναι πολύ πιθανό ότι μετά τον τερματισμό του θα υπάρξουν εκ νέου συμφωνίες για παραδόσεις ρωσικού φθηνού φυσικού αερίου στην Γερμανία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Ρώσου προέδρου B. Πούτιν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Ο.Σολτς στον οποίο είπε:

«Η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό».

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές σταμάτησαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας το 2022.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η στάση του Πούτιν ήταν αυτή που είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τότε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.

«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Άρα λοιπόν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι γνωρίζει πολύ καλά με ποιους όρους θα διαπραγματευτεί με τους Ρώσους και ξέρει ποια θα είναι η αφετηρία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας