Ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Trump για την ανάληψη των καθηκόντων του και ανακοίνωσε την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
H Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο» για την Ουκρανία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης.
Ο στόχος δεν πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη με σεβασμό σε όλα τα συμφέροντα» είπε ο Putin.
Η Ρωσία βλέπει τις
ώσεις Trump και της ομάδας του σχετικά με την επιθυμία να αποκατασταθούν οι άμεσες επαφές με τη Ρωσία, ως θετικές καθώς και να αποτραπεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και «χαιρετίζει αυτή τη στάση».
O Trump έδωσε εντολή να οργανώσουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Putin
Ήδη ο Trump έδωσε εντολή στους βοηθούς του να οργανώσουν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Putin λίγες μέρες – 3 με 4 ημέρες – μετά την ορκωμοσία και υποσχέθηκε ξανά να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένας από τους στόχους της τηλεφωνικής συνομιλίας θα είναι να συζητηθεί μια απευθείας συνάντηση τους επόμενους μήνες για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
Οι προετοιμασίες για την τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησαν πριν από αρκετές ημέρες.
Πολλά τα συγκρουόμενα συμφέροντα
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές προβλέψεις ότι πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου 2025, οι αντίπαλοι της ειρήνης θα έκαναν τα πάντα για να πείσουν τον Trump να εγκαταλείψει την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός και των διαπραγματεύσεων με τον Putin, καθιστώντας τις διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.
Προς αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν ξεχωριστά μέτρα.
Για παράδειγμα, άδεια για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, δεν οδήγησαν σε κλιμάκωση λόγω της περιορισμένης αντίδρασης από τη Ρωσία.
Άλλες προσπάθειες για «έκρηξη της κατάστασης» δεν είχαν επίσης ισχυρό αποτέλεσμα.
Δεν υπήρξε ούτε στρατιωτική κλιμάκωση
Οι προβλέψεις ότι και οι δύο πλευρές θα προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις με στρατιωτικά μέσα την παραμονή της ορκωμοσίας, επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν «κατέστρεψε ολοσχερώς» τον ουκρανικό ενεργειακό τομέα και δεν χτύπησε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου (αντίθετα, η ένταση των επιθέσεων μειώθηκε πρόσφατα).
Η Ουκρανία δεν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση για να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο (εκτός από την ανεπιτυχή επίθεση στο Kursk πριν από δύο εβδομάδες).
Γενικά, η στρατιωτική κατάσταση είναι η ίδια – οι Ρώσοι έχουν την πρωτοβουλία, προχωρώντας σε πολλούς τομείς του μετώπου, καταλαμβάνοντας σταδιακά νέα εδάφη, με τον Ουκρανικό στρατό να πιέζεται σφοδρά παντού αλλά αυτή η κατάσταση παραμένει εδώ και μήνες.
Η Ουκρανία συνεχίζει να χτυπά στα μετόπισθεν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά χωρίς κρίσιμες συνέπειες για την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο.
Διαψεύστηκαν και οι προσδοκίες του «κόμματος του πολέμου»
Οι προσδοκίες του «πολεμικού κόμματος» ότι ο Trump θα «ξεχνούσε» τις υποσχέσεις του να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία επίσης διαψεύστηκαν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να το προσδιορίζει ως προτεραιότητά του και έχει ήδη προγραμματίσει διαπραγματεύσεις με τον Putin τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια θέση, τουλάχιστον στα λόγια, εξέφρασαν και άλλοι εκπρόσωποι της ομάδας του.
Η Ουκρανία θα είναι το νέο Βιετνάμ των ΗΠΑ… εάν συνεχιστεί ο πόλεμος
Είναι αλήθεια ότι ο Bannon πρώην σύμβουλος του Trump δεν αποκλείει ότι μέρος του περιβάλλοντος του Προέδρου των ΗΠΑ (για παράδειγμα, ο ειδικός απεσταλμένος Keith Kellogg) θα σαμποτάρει τη διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Και, ως αποτέλεσμα, ο Trump θα παρασυρθεί στον πόλεμο ακόμη περισσότερο και από το Biden, εξέλιξη που θα ισοδυναμεί η Ουκρανία με νέο «Βιετνάμ» των αμερικανών.
Αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, ο χρόνος θα δείξει. Αλλά είναι προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στο εγγύς μέλλον σε συμβιβαστική βάση θα είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολη.
Είναι δυνατή η ειρήνη; – Δεν μπορεί να αποκλειστεί
Η διαπραγματευτική θέση, η οποία διαμορφώνεται τώρα από την ομάδα Tri,p, κρίνοντας από δημόσιες δηλώσεις και διαρροές μέσων ενημέρωσης, καταλήγει σε τρία σημεία –
1)κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή,
2)με τη μια ή την άλλη μορφή υπόσχεση να μην δοθεί στην Ουκρανία ένταξη στο ΝΑΤΟ (για πάντα ή για τις επόμενες δεκαετίες) και
3)έναρξη της διαδικασίας άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ουκρανία διαφωνεί
Αυτό δεν συμπίπτει με αυτό που θέλει η Ουκρανία (οι ουκρανικές αρχές είναι γενικά κατά του γρήγορου τερματισμού του πολέμου). Και αυτό δεν συμπίπτει ακριβώς με αυτό που θέλει η Ρωσία (με βάση τις θέσεις του Ιουνίου του Putin, καθώς και τις απαιτήσεις για απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την περιοχή του Kursk).
Ωστόσο, ως αρχική θέση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα «σημεία της πρότασης Trump» μπορεί να γίνουν αρκετά εφαρμόσιμα.
Θα συμβιβαστούν Ρωσία και Ουκρανία;
Το ερώτημα είναι αν η Ουκρανία και η Ρωσία θα είναι έτοιμες να συμβιβαστούν.
Και ποια μέτρα είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ο Trump για να αναγκάσει και τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν;
Και είναι ακόμη έτοιμος να εμπλακεί σε τέτοιο εξαναγκασμό;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά και άμεσα μέτρα επιρροής στο Κίεβο.
Θα μπορέσουν, παρά το γεγονός αυτό, οι ουκρανικές αρχές να «αρνηθούν»;
Θεωρητικά ναι.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν οικονομικά.
Τα αναδυόμενα προβλήματα στον προϋπολογισμό μπορούν να λυθούν με μια απότομη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Η κυβέρνηση Biden έδωσε ένα μεγάλο πακέτο όπλων τους τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, έως και το 70-80% όλων των επιθέσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στο μέτωπο πραγματοποιούνται τώρα όχι από αμερικανικά όπλα, αλλά από drones που κατασκευάζονται στην Κίνα ή την Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κινεζικά εξαρτήματα).
Και αυτό το θέμα έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στον ουκρανικό τομέα πληροφοριών στο πλαίσιο ότι δεν υπάρχει λόγος για ακραία ανησυχία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν τις στρατιωτικές προμήθειες.
Ακραία επικίνδυνη προσέγγιση στην Ουκρανία – «Δεν θα τολμήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία ο Trump»
Υπάρχει επίσης η υπόθεση στο Κίεβο ότι ο Trump, σε κάθε περίπτωση, «δεν θα τολμήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακόμη και αν οι ουκρανικές αρχές απορρίψουν το ειρηνευτικό του σχέδιο.
Ωστόσο, αυτή η λογική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Εάν η υπόθεση ότι ο Trump «θα συνεχίσει να βοηθά σε κάθε περίπτωση» δεν γίνει πραγματικότητα και η βοήθεια των ΗΠΑ παγώσει, τότε αυτό θα ξεκινήσει μια ολόκληρη αλυσίδα εξαιρετικά επικίνδυνων γεγονότων για την Ουκρανία.
Πρωτίστως, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προμήθεια αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων για αυτές.
Εάν σταματήσουν, τότε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο ουρανός της Ουκρανίας θα είναι ανυπεράσπιστος και η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το πλεονέκτημά της στον αέρα.
Και τότε οι μαζικοί βομβαρδισμοί του Κιέβου από FAB και KAB θα γίνουν κοινός τόπος.
Προβλήματα θα υπάρξουν με την προμήθεια τεθωρακισμένων και πυρομαχικών.
Τέλος, η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας θα είναι ένα μήνυμα για τους αντιπάλους της συνέχισης του πολέμου στην Ευρώπη να ξεκινήσουν ενεργές ενέργειες για τον τερματισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία και την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2025 ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων
Παρεμπιπτόντως, στις 31 Ιανουαρίου 2025 λήγει ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας) και η Ουγγαρία και η Σλοβακία ενδέχεται να μπλοκάρουν την παράτασή του.
Όλα αυτά θα επιδεινώσουν απότομα τις στρατηγικές προοπτικές της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Και, ως αποτέλεσμα, η διαπραγματευτική θέση του Κιέβου μπορεί να αποδειχθεί ριζικά πιο αδύναμη από ότι είναι τώρα.
Και οι συνθήκες για τον τερματισμό του πολέμου είναι ριζικά χειρότερες.
Κόκκινη γραμμή
Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα αποτελέσουν «κόκκινη γραμμή» για την Ουκρανία.
Για παράδειγμα, μια μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία θα καταστήσει τη χώρα ανυπεράσπιστη έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση άτυπου ελέγχου του Κρεμλίνου επί της Ουκρανίας.
Και αν ο Trump επιμείνει σε αυτό, τότε οι ουκρανικές αρχές μπορεί να αποφασίσουν να συνεχίσουν την αντίσταση σε κάθε περίπτωση.
Τουλάχιστον όσο ο στρατός παραμένει μαχητικός.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αναγκάσει την Ουκρανία να περιορίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία επιμείνει απόλυτα στις θέσεις της;
Με τη Ρωσία, εάν συνεχίσει να επιμένει στο αμετάβλητο των συνθηκών και όρων της, θα είναι πιο δύσκολο για τον Trump.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άμεση επιρροή στη Ρωσία όσο στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόχλευση με τη μορφή αυξημένων κυρώσεων και οικονομικής πίεσης, να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό «αναγκάζοντας το Κρεμλίνο σε ειρήνη» με τους Κινέζους (αν και αυτό θα είναι δύσκολο δεδομένης της προφανούς αντικινεζικής κλίσης της πολιτικής του Trump) και απότομη αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης… θα είναι μάταιο, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.
Επιπλέον, εάν γίνει πραγματικά αισθητό, τότε η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε απότομη κλιμάκωση μέχρι την απειλή χρήσης σκληρότερων όπλων.
Και αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποφύγει ο Biden και ο Trump υπόσχεται να αποτρέψει.
Ο χρόνος κυλάει ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας
Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι η Ρωσία, για πολλούς λόγους, θέλει να συμβιβαστεί στην λύση να τερματίσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην πρώτη γραμμή (δηλαδή, με τη Ρωσική Ομοσπονδία να έχει τον έλεγχο πάνω από τα κατεχόμενα) με ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.
Μέρος της ρωσικής ελίτ το θέλει.
Από τη ρωσική πλευρά, πιθανότατα, θα παραμείνει το αίτημα για απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την περιοχή του Kursk, το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, η άρση των κυρώσεων (πλήρη ή, σε πρώτο στάδιο, μερική), όπως καθώς και την εφαρμογή, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, των προτάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ευρώπη, οι οποίες υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 (με τις οποίες, ο Trump μπορεί να συμφωνήσει).
To αμφιλεγόμενο σημείο
Ένα αμφιλεγόμενο σημείο παραμένει η επισημοποίηση αυτών των συμφωνιών – μια συμφωνία εκεχειρίας ή μια πλήρης συνθήκη ειρήνης με τον επίσημο καθορισμό νέων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ρωσία επιμένει σε μια συνθήκη ειρήνης (και αυτό μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους όρους του για διαπραγματεύσεις).
Οι ουκρανικές αρχές είναι τώρα κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό, αλλά η επιλογή μιας συνθήκης ειρήνης δεν μπορεί να αποκλειστεί 100%.
Τα στάδια για την ειρήνη
Εάν τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν για τις βασικές παραμέτρους για το τέλος του πολέμου, τότε τίθεται το ερώτημα για τα στάδια υλοποίησης αυτών των συμφωνιών.
Το πρώτο στάδιο θα είναι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής, καθώς και τα βήματα του Trump προς τις ρωσικές προτάσεις του Δεκεμβρίου 2021 (για παράδειγμα, μια δήλωση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης).
Το δεύτερο στάδιο: η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και, στη συνέχεια, η εισαγωγή τροποποιήσεων στο ουκρανικό Σύνταγμα που προβλέπονται από τις συμφωνίες για εκλογές και νέο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, το δεύτερο στάδιο μπορεί να έχει την τύχη των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν επίσης τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, κάτι που, ωστόσο, δεν έγινε.
Επομένως, είτε τα μέρη συμφωνούν ότι μπορούν να είναι ικανοποιημένα με το πρώτο στάδιο (κατάπαυση του πυρός και συμφωνία Ρωσίας-Trump για την Ευρώπη), και το δεύτερο θα είναι υπό αιρέσεις.
Είτε η εφαρμογή του δεύτερου σταδίου θα καταγραφεί ως αυστηρή προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, είτε θα υπάρξουν άλλοι μοχλοί πίεσης.
Είναι προφανές ότι όλα όσα περιγράφονται είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, σε συνδυασμό με ακραία εχθρότητα και αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Δύσης.
Και το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο.
Οι δυνάμεις που δεν θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο θα προσπαθήσουν να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις σε κάθε στάδιο.
Και η αποτυχία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια κλιμάκωση.
Ως εκ τούτου, το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό.
Τα γεγονότα ανωτέρας βίας μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.
Εσωτερική αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία ή απώλεια μαχητικής αποτελεσματικότητας και ελέγχου του ουκρανικού στρατού.
Η αρχή των «μεγάλων ανατροπών» στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυξάνοντας τις αντιφάσεις εντός της ΕΕ και της παγκόσμιας Δύσης.
Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία των γεγονότων και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η ίδια η συνέχιση του πολέμου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα αναταραχής στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Δύση και σε όλο τον κόσμο.
Και η κατανόηση αυτού μπορεί ακόμα να ωθήσει όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.