Μόνο που δεν ήταν αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι.
Αν κάποιος έχει επίγνωση της πραγματικότητας γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας–Ουκρανίας, τότε θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά του Putin δεν είναι απλώς λογική, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά, δεδομένων των περιστάσεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ακολουθεί μια μικρή υπενθύμιση για όσους έχουν… «προγραμματιστεί» στην εκδοχή τύπου «Star Wars» περί καλών και κακών που οδήγησε στις σημερινές εχθροπραξίες.
Η Ουκρανία η ψυχή και η καρδιά της ταυτότητας των Ρώσων
Γενικά μιλώντας, η «Kievan Rus» (σ.σ. το πρώτο ανατολικό σλαβικό κράτος με εδάφη από τη σημερινή Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία) είναι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε ή τουλάχιστον ενοποιήθηκε η σλαβική φυλή.
Για πολλούς Ρώσους, η Ουκρανία έχει ιδιαίτερη σημασία, ανάλογη με το αν κάποιος Αμερικανός έβλεπε συγχώνευση της Βοστώνης (σ.σ. ο τόπος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, σύμβολο της ανεξαρτησίας, της ταυτότητας και του ιδεώδους της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ) με το Σαν Αντόνιο – το Independence Hall να συναντά το The Alamo (σ.σ. σημαντικός τόπος μάχης του πολέμου για την ανεξαρτησία του Τέξας, πρόκειται για σύμβολο ηρωισμού και θυσίας).
Έχοντας αντιληφθεί αυτό, ήταν πράγματι «τρελό» ότι όταν ο Commander Cosplay (σ.σ. ο Volodymyr Zelensky) απείλησε να ενταχθεί σε μια δυτική στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του να εγκαταστήσει δυτικά πυρηνικά όπλα στην περιοχή, όχι μόνο ο Putin, αλλά και εκατό εκατομμύρια Ρώσοι να αντιδράσουν;
H Κριμαία αναπόσπαστη από τη Ρωσική Ιστορία
Αν και κάθε κομμάτι γης στον πλανήτη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πλούσια και λαμπρή ιστορία ιθαγενών πληθυσμών, είναι παράλογο να επεκτείνουμε αξιώσεις ιδιοκτησίας πολύ πέρα από μερικούς αιώνες.
Άλλωστε, όλοι κάποια στιγμή έδιωξαν άλλους από τη γη τους.
Η Κριμαία είναι ρωσική από το 1783, με μια τεχνική μεταβίβαση στην Ουκρανία το 1954 από τον Khruschev σε ένα επίσημο δείπνο (υποστηρίζεται μάλιστα ότι εκείνη την ώρα μπορεί να ήταν μεθυσμένος, καθιστώντας τη μεταβίβαση αμφίβολη).
Παρόλα αυτά, η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας μόνο τυπικά, όσο και οι δύο ήταν μέρη της Σοβιετικής Ένωσης.
Επιπλέον, ακόμη και μετά τη φερόμενη μεταβίβαση, η Ρωσία διατήρησε το μοναδικό της λιμάνι σε ζεστά νερά εκεί, καθώς και τον ουσιαστικό έλεγχο της περιοχής.
Αν όλη η υποδομή και τα στρατιωτικά μέσα παρέμειναν στη Ρωσία μετά από αυτήν την ονομαστική χαρτογραφική μεταβίβαση, ήταν άραγε «τρελό» για τους κατοίκους να θεωρούν την περιοχή ως ρωσική;
Η Ουκρανία πριν τη Σύγκρουση
Στα τέλη του 1991, η Σοβιετική Ένωση, που περιελάμβανε όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τις χώρες που κυβερνούνταν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στην Ανατολική Ευρώπη, κατέρρευσε κυρίως λόγω οικονομικών παραγόντων.
Αντί να προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο με τη βία, η Ρωσία απεμπόλησε ειρηνικά την επιρροή της υπό τον όρο ότι η ίδια και οι δορυφόροι της θα γίνονταν δεκτοί στην οικογένεια των εθνών.
Αντί γι’ αυτό, οι Δυτικές Δυνάμεις και οι ιδιώτες κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν αδίστακτα το χρηματοοικονομικό χάος που ακολούθησε, εις βάρος δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολλά από τα δεινά που υφίσταται σήμερα ο πλανήτης.
Ήταν «τρελό» να περιμένει κανείς από έναν πρώην αντίπαλο να συμπεριφερθεί έντιμα σε έναν σταθερό εχθρό… ή μήπως οι Ρώσοι θα έπρεπε να είχαν ρίξει πυρηνικά σε όλο τον κόσμο πριν η Δύση έχει την ευκαιρία να τους περικυκλώσει;
Η προειδοποίηση Putin στο Μόναχο
Κάθε χρόνο στο Μόναχο της Βαυαρίας, στη Γερμανία, διοργανώνεται ένα φόρουμ για την διεθνή ασφάλεια – ουσιαστικά με στόχο τη διατήρηση της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης.
Είναι σημαντικό ότι όλες οι ηγετικές Δυτικές χώρες συμμετέχουν.
Το 2007, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, έδωσε μια ομιλία στην οποία ανέπτυξε τις ενστάσεις του απέναντι στο NATO και στις Δυτικές Δυνάμεις γενικότερα, κατηγορώντας τες για παραβίαση των όρων του κοινωνικού συμβολαίου με τη Σοβιετική Ένωση που είχε θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 – δηλαδή, στο μέτρο που η Ρωσία θα παραιτούνταν ειρηνικά από την εξουσία της – κάτι που δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει – υπό τον όρο ότι οι Δυτικές χώρες δεν θα προχωρούσαν σε επέκταση του NATO.
Αντί να τηρήσουν αυτή τη λογική συμφωνία, οι ηγέτες του NATO προχώρησαν αδιάκοπα πέρα από τη σφαίρα παραδοσιακής επιρροής τους, φτάνοντας τελικά στα σύνορα της ίδιας της Ρωσίας.
Σε αυτό το σημείο, ο Putin απηύθυνε την προειδοποίηση ότι αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιζόταν, η Ρωσία θα την θεωρούσε αρνητικά και θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ήταν «τρελό» να αναμένει κανείς ότι μια σημαντική δύναμη, που ειρηνικά είχε επιτρέψει μια αρμονική παγκόσμια τάξη, αλλά στη συνέχεια προδόθηκε βάναυσα, θα αντιδρούσε αρνητικά σε αυτές τις απεχθείς προκλήσεις;
Το Πραξικόπημα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, Φεβρουάριος 2014
Οι Δυτικοί πολιτικοί περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, μέχρι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Sochi της Ρωσίας, από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου του 2014, όταν ξεκίνησε ένα πραξικόπημα από το NATO.
Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από αυτό βρισκόταν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, η οποία επίσης συμμετείχε στη διοχέτευση χρημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ αυτής και άλλων παγκόσμιων ηγετών, όπου συζητούν τις διάφορες δολοφονίες και αποφασίζουν μεταξύ τους ποιος θα ηγηθεί τότε της Ουκρανίας. Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, αλλά αντικειμενική πραγματικότητα — το ηχητικό ντοκουμέντο υπάρχει και αξίζει να το ακούσετε.
Είναι «τρελό» να βλέπει κανείς αυτά τα γεγονότα ως διπρόσωπες γεωπολιτικές μηχανορραφίες και όχι ως τυχαία συμβάντα;
Η Απελευθέρωση της Κριμαίας, Φεβρουάριος–Μάρτιος 2014
Ως αποτέλεσμα, η Κριμαία, η οποία ήταν και παραμένει κατά κύριο λόγο εθνοτικά ρωσική, γνώρισε σημαντικές ταραχές που ξεκίνησαν στις 20 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκαν μέχρι τις 16 Μαρτίου, όταν οι Ρώσοι κατέφθασαν για να αποκαταστήσουν την τάξη στην περιοχή και διεξήχθη ένα δημοψήφισμα που υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία αυτή την ενέργεια.
Είναι «τρελό» να θεωρεί κανείς παράλογο ότι ένας χώρος σχεδόν εξ ολοκλήρου εθνοτικά ρωσικός ψήφισε υπέρ της ένταξης με την πατρίδα του;
Οι Συμφωνίες του Μινσκ 2014–2015
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Συμφωνίες του Μίνσκ ήταν συμφωνίες που έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το 2014 έως το 2015 με σκοπό να τερματίσουν τις εχθροπραξίες που ήδη διεξάγονταν στην Ανατολική Ουκρανία και να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης.
Αυτές περιλάμβαναν αμνηστία, εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των μερών.
Ωστόσο, πολλοί δυτικοί πολιτικοί φοβούνταν την επιρροή που θα διατηρούσε η Ρωσία στην ιστορική της ζώνη ενδιαφέροντος.
Ό,τι φαινόταν υποσχόμενο στο χαρτί σύντομα απορρίφθηκε στην πράξη… αλλά σίγουρα όχι από τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από μία δυτικές πλευρές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έχουν παραδεχτεί πως το πλαίσιο αυτών των συμφωνιών δεν ήταν παρά ένας τρόπος να «αγοραστεί χρόνος για να προετοιμαστεί η Ουκρανία».
Είναι «τρελό» να εμπλακεί κανείς σε ειρήνη με καλές προθέσεις ή είναι «τρελό» να εξαπατάς ένα άλλο μέρος με σκοπό να στείλεις όπλα που θα προκαλέσουν την ίδια σύγκρουση που αυτές οι συμφωνίες προσπάθησαν να αποφύγουν;
Ουκρανία — Έναρξη της σύγκρουσης
Καίριο στοιχείο για την κατανόηση της τελικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε είναι η κακοποίηση από την Ουκρανία των Ρωσόφωνων που ζούσαν στο ανατολικό μέρος της χώρας, η οποία συνεχίστηκε για χρόνια πριν από τις ανοιχτές εχθροπραξίες.
Ψηφίστηκαν νόμοι που τιμωρούσαν όσους μιλούσαν τη ρωσική γλώσσα, ενώ τουλάχιστον 15.000 εθνοτικοί Ρώσοι που ζούσαν στην περιοχή δολοφονήθηκαν τα χρόνια πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.
Από την έναρξη της σύγκρουσης, η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αυξήσει την καταπίεση των εθνοτικών μειονοτήτων, απαγορεύοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία που υπηρετούσε αυτές τις μειονότητες για αιώνες.
Σου φαίνεται «τρελή» η επερχόμενη εξέγερση αυτής της ξεχωριστής μειονότητας;
Αν στους Ασιάτες ή στους Ισπανόφωνους απαγορευόταν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, ακόμα και στην ιδιωτικότητα του σπιτιού τους, και τους αρνούνταν εργασία και υπηρεσίες για αυτό το λόγο, δεν θα περίμενες να εξεγερθούν;
Ουκρανία και γεγονότα που δεν αναφέρονται από τα δυτικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με τον Donald Trump, δεν υπήρχε άλλη εξήγηση πέρα από την «τρέλα» για να δικαιολογηθεί η απόφαση του Vladimir Putin να εξαπολύσει μαζική επίθεση με drones στο Κίεβο την εβδομάδα 25–31 Μαΐου.
Εκτός αν γνώριζες ότι την εβδομάδα πριν από αυτές τις ημερομηνίες η Ουκρανία είχε εξαπολύσει η ίδια πάνω από 800 επιθέσεις με drones και πυραύλους εντός της Ρωσίας;
Ή ότι κάποιοι από τους βασικούς στόχους αυτών των επιθέσεων ήταν πολιτικά αεροδρόμια γύρω από τη Μόσχα;
Ήξερες ότι την ίδια περίοδο η Ουκρανία επιχείρησε δολοφονία του Putin ενώ πετούσε με ελικόπτερο μέσα στο ίδιο του το κράτος;
Επιπλέον, μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Commander Cosplay (σ.σ. ο Zelensky) και οι «συμμορίες» του στην Ουκρανία προέβησαν σε δολιοφθορά επιβατικών τρένων πολιτών εντός Ρωσίας. Και σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες σκοτώθηκαν Ρώσοι πολίτες.
Και, χωρίς να ικανοποιούνται από το αποτέλεσμα, ο Cosplay διέταξε νέο κύμα επιθέσεων με drones σε όλη τη ρωσική επικράτεια, με στόχο αυτή τη φορά τις πυρηνικές υποδομές της Ρωσίας..
Όλα αυτά — ενώ δήθεν καλούσε σε ειρήνη;
Πώς, λοιπόν, θεωρείται «τρελή» μια μαζική ρωσική αντεπίθεση;
Αν η Κούβα ξεκινούσε επίθεση με drones σε πολιτικά αεροδρόμια της Ουάσινγκτον, ή αν επιχειρούσε να καταρρίψει το Air Force One και να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ποια πιστεύεις πως θα ήταν η αμερικανική απάντηση;
Θα ήταν «τρέλα» να αναμένει κανείς συνέπειες ή θα ήταν απολύτως προβλέψιμο;
Και, το πιο κρίσιμο: Γιατί σχεδόν καμία κάλυψη αυτών των ουκρανικών επιθέσεων δεν έγινε από τα δυτικά ΜΜΕ, ενώ κάθε ρωσική απάντηση παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης με προπαγανδιστικό τρόπο;
Αμερική, τα ΜΜΕ της Ελεγχόμενης Πραγματικότητας
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω — είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με επιμέρους σημεία — δεν είναι δυνατό για έναν λογικό άνθρωπο να θεωρήσει ότι οποιοδήποτε από τα βήματα προς αυτήν την τραγωδία ήταν «τρέλα» από μόνο του.
Σε κάθε στάδιο, υπήρχαν χαμένες ευκαιρίες και προειδοποιήσεις για αποφυγή των εχθροπραξιών.
Όσον αφορά την «τρέλα» που βλέπουμε σήμερα, το μόνο αληθινά τρελό είναι πόσο λίγο από την πλήρη ιστορία μάς λένε…