Ο Τραμπ χτυπά τις BRICS – Η Κίνα και η Ινδία δεν υποχωρούν

89

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς πολέμους που βασίζονται σε συμμαχίες, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ στρέφονται και κατά των ίδιων τους των «συνεργατών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως περνούν σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με τη συμμαχία των BRICS, απειλώντας τις χώρες του μπλοκ με δευτερογενείς δασμούς που φτάνουν έως και το 500%. Ο στόχος; Να αποκοπούν από τη συνεργασία με τη Ρωσία. Όμως αναλυτές προειδοποιούν: η τακτική του εκφοβισμού δεν πιάνει.

Ο καθηγητής Τζον Γκονγκ από το Πανεπιστήμιο Διεθνούς Οικονομίας και Εμπορίου του Πεκίνου δηλώνει πως η απειλή δεν πρόκειται να κάμψει τις BRICS. Θεωρεί ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Sanctioning Russia Act of 2025», που προβλέπει δυσβάσταχτους δασμούς σε χώρες που συνεργάζονται με τη Μόσχα, είναι ακόμα στον αέρα. Δεν έχει περάσει από τη Γερουσία, ούτε έχει υπογραφεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τον Γκονγκ, πρόκειται για «μια άδεια απειλή».

Η Ρωσία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις BRICS, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να αποκλείσουν τα ρωσικά καύσιμα, λιπάσματα, τρόφιμα, μέταλλα ή πρώτες ύλες από τις αγορές του Νότου, δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές.

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Αν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να μπλοκάρει τις αγορές τους, οι παγκόσμιες τιμές θα εκτιναχθούν. Ούτε το Πεκίνο, ούτε το Νέο Δελχί θέλουν να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς, και το ερώτημα παραμένει: είναι οι ΗΠΑ έτοιμες για μια νέα ενεργειακή κρίση που θα ξεκινήσει από τις δικές τους επιλογές;

Ο καθηγητής Αλέξης Χαμπιγιαρεμιέ από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ είναι ακόμη πιο κατηγορηματικός: ο συνδυασμός οικονομικού και στρατιωτικού πολέμου κατά της Ρωσίας έχει αποτύχει. Ο Τραμπ δεν έχει τα μέσα να επιβάλει αυτή τη γραμμή. Η Κίνα, λέει, δεν είναι τόσο ευάλωτη όσο θα ήθελε η Ουάσιγκτον. Μπορεί να χάσει εντελώς την αμερικανική αγορά και πάλι να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσω του δικτύου των εταίρων της.

Κατά τον Χαμπιγιαρεμιέ, το σχέδιο Τραμπ είναι αυτοκαταστροφικό. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς πολέμους που βασίζονται σε συμμαχίες, αυτή τη φορά οι ΗΠΑ στρέφονται και κατά των ίδιων τους των «συνεργατών». Το αποτέλεσμα είναι να απομονώνονται αντί να κυριαρχούν.

Καθώς οι BRICS αποκτούν σταθερότερη συνοχή και ο Παγκόσμιος Νότος διεκδικεί μεγαλύτερο λόγο στις παγκόσμιες ισορροπίες, η αμερικανική στρατηγική φαίνεται να αποδυναμώνεται. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υποκύψουν οι BRICS, αλλά αν οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες της δικής τους οικονομικής επίθεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας