Ο Σλοβάκος Fico υποστηρίζει τη Σερβία για το Κόσοβο-Δεσμεύεται να αυξήσει τα στρατεύματα στην KFOR

166
Ο Fico ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία θα αναπτύξει στρατεύματα στην KFOR
Η Σλοβακία ενίσχυσε την υποστήριξή της προς τη Σερβία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην ειρηνευτική αποστολή (KFOR) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, μια κίνηση που είναι πιθανό να ανησυχήσει την Πρίστινα.
Κατά την επίσκεψή του στη Σερβία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Alexander Vucic, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico,  δήλωσε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και υποστηρίζει τη στάση της στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που αποτελεί σφυρίχτρα για τη μη αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μετά τον πόλεμο Σερβίας-Κοσόβου το 1998-1999, ο οποίος έληξε με τον βομβαρδισμό των δυνάμεων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το ΝΑΤΟ.
Το Βελιγράδι αρνείται έκτοτε να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, σημειώνει η Euractiv.
Ανάπτυξη στρατευμάτων της KFOR

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Βελιγράδι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό και μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα.
Ο Fico ανακοίνωσε επίσης ότι η Σλοβακία θα αναπτύξει στρατεύματα στην KFOR, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία στην Πρίστινα, καθώς η Σλοβακία, μαζί με τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Αυτό έρχεται μετά την πρόσφατη απόφαση της Σλοβακίας να κλείσει το Γραφείο Συνδέσμου της στην Πρίστινα, γεγονός που εξέπληξε πολλούς διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες.
Η σχεδιαζόμενη ανακατανομή των στρατευμάτων της Σλοβακίας αποτελεί «θετική εξέλιξη και ισχυρό μήνυμα προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Euractiv ο Vladimír Bilčík, πρώην ευρωβουλευτής και εισηγητής για τη Σερβία, προσθέτοντας ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τη Σερβία, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας