Την ερχόμενη Κυριακή οι Αλβανοί προσέρχονται στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή να δείχνουν ότι το «σοσιαλιστικό κόμμα» του Έντι Ράμα είναι αρκετές μονάδες μπροστά από το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σαλί Μπερίσα.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν από την κρίση των πολιτών, τότε ο Έντι Ράμα θα εξασφαλίσει την τέταρτη κυβερνητική θητεία και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Αλβανίας μετά τον Ενβέρ Χότζα. Βασικό χαρτί του σοσιαλιστικού κόμματος είναι η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε, που θα αποτελέσει ιστορική τομή για την γειτονική χώρα. Με αυτό σαν κεντρικό αφήγημα ο Ράμα θέλει να καταγραφεί ως σύγχρονος «εθνάρχης» της Αλβανίας που την οδηγεί στον δυτικό εκσυγχρονισμό. Η ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα έχει μεγάλη σημασία, καθώς, πέρα όλων των άλλων, θα δώσει τη δυνατότητα στους Αλβανούς πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες εκατομμύρια Αλβανών έχουν ταλαιπωρηθεί σε αυτό το μείζον ζήτημα.
Επίσης, πέρα από την αύξηση του τουρισμού που διαφημίζει ο Έντι Ράμα στο εσωτερικό ακροατήριο, έχει καταφέρει να «πουλήσει» στο εξωτερικό την εικόνα του εγγυητή της σταθερότητας. Ταυτόχρονα, το σοσαλιστικό κόμμα μιλάει για δημιουργία υποδομών και οδικών αξόνων στην Αλβανία, τη στιγμή που τις προηγούμενες δεκαετίες σε μερικές περιοχές, ειδικά της περιφέρειας υπήρχαν μεσαιωνικές υποδομές.
Βέβαια, πέρα από το «θετικό αφήγημα» του κυβερνώντος κόμματος, στην πραγματικότητα τα πιο παραγωγικά κομμάτια του αλβανικού πληθυσμού έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας δίνουν αγώνα επιβίωσης κάθε μήνα, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων. Επιπλέον, η διαφθορά είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής και οικονομικής ζωής στη γειτονική χώρα, ενώ όποια βήματα καταπολέμησής της, γίνονται και λόγω της ευρωπαϊκής εποπτείας.
Η σκοτεινή πορεία του Μπερίσα
Βασικός αντίπαλος του Έντι Ράμα είναι ο 81χρονος πλέον Σαλί Μπερίσα, ο κάποτε προσωπικός γιατρός του Χότζα, που μετά την κατάρρευση του χοτζικού συστήματος ήθελε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Διετέλεσε πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 μέχρι το 1997, καθώς και πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2005 ως το 2013 και στην πορεία έγινε συνώνυμο της διαφθοράς και των αντικοινωνικών πολιτικών. Μία σκοτεινή σελίδα στην πορεία του ήταν το 1997, όταν στο λεγόμενο ως «σκάνδαλο των πυραμίδων» δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους και η Αλβανία έφτασε στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Ήταν τέτοιο το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής, όπου μέχρι και μικρά παιδιά έλεγαν συνθήματα εναντίον του Μπερίσα.
Η πολιτική συμμαχία που ηγείται ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αποτελεί μία συγκυριακή συγκόλληση πολιτικών δυνάμεων, που μετά τις εκλογές ενδεχομένως να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, εάν κερδίσει πάλι το σοσιαλιστικό κόμμα. Επίσης, ο Σαλί Μπερίσα μιλάει για την πολιτική της μείωσης των φόρων, ακολουθώντας το διεθνές κύμα του νεοφιλελευθερισμού και του κοινωνικού συντηρητισμού.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Σε ότι αφορά τον ρόλο της Δύσης δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς και τα δύο κόμματα έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό, ενώ με το σύστημα Τραμπ έχουν στοιχειώδη δικτύωση. Άλλωστε, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ κάνει μπίζνες στη Αλβανία με την κυβέρνηση Ράμα. Από την άλλη ο Μπερίσα συνεργάζεται με τον σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κρίστοφερ ΛαΤσιβίτα (Christopher LaCivita), για να καταφέρει να σπάσει την ηγεμονία του συστήματος Ράμα.
Τέλος, υπάρχουν ζυμώσεις και σε αριστερές κινήσεις και γενικότερα νέα ρεύματα σκέψεις, οι οποίες δείχνουν ότι η Αλβανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.
ΠΗΓΗ Documento
ΣΗΜ. Η Iskra δεν ταυτίζεται απαραίτητα με όλες τις απόψεις του ως άνω άρθρου