«Κατά τις ημέρες της 80ής επετείου της Νίκης – από τα μεσάνυχτα της 7ης προς 8η Μαΐου έως τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11η Μαΐου – η ρωσική πλευρά κηρύσσει κατάπαυση του πυρός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση του προέδρου βασίζεται σε ανθρωπιστικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανασταλούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν και υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός από την ουκρανική πλευρά, τότε ο ρωσικός στρατός θα δώσει επαρκή και αποτελεσματική απάντηση.
Πρόκειται για την τρίτη κατάπαυση πυρός – μετά την εκεχειρία του Πάσχα και την κατάπαυση πυρός κατά ενεργειακών υποδομών – που ανακοινώνει η Ρωσία.
Και τις δύο προηγούμενες οι Ουκρανοί τις παραβίασαν.
Έτοιμη για συνομιλίες χωρίς όρους
«Η ρωσική πλευρά δηλώνει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της για ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, με στόχο την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης, και την εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τους διεθνείς εταίρους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Καμία απάντηση από Ουκρανία
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση από την Ουκρανία, αν και εκτιμάται πως ούτε αυτήν την φορά το Κίεβο θα θελήσει να συμμορφωθεί…
Σε δηλώσεις της η Ρωσίδα βουλευτής, Svetlana Zhurova υποστήριξε ότι ο Putin έλαβε αυτήν την απόφαση διότι οι ημέρες αυτές είναι ιερές για τους Ρώσους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα εκεχειρία θα γίνει σεβαστή από τους Ουκρανούς.
Οι φίλοι της Ρωσίας αυξάνονται
«Η Ρωσία δεν αρνείται τις επαφές με Δυτικούς βουλευτές.
Αν δεν θέλουν, είναι δική τους δουλειά» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο αριθμός των φίλων και των ομοιδεατών της Ρωσίας παγκοσμίως αυξάνεται.
Σε ομιλία του σε Ρώσους βουλευτές, ο Putin εξήρε το έργο τους αναφέροντας πως κάνουν πολλά για τη νίκη και ότι βοηθούν τους στρατιώτες στο μέτωπο.
«Θέλω να πω ότι όλος ο κοινοβουλευτικός τομέας σε όλα τα επίπεδα ανταποκρίνεται επάξια στις προκλήσεις της εποχής.
Οι βουλευτές, όπως έχω πει επανειλημμένα, κάνουν πολλά για τη νίκη, βοηθούν τους στρατιώτες του μετώπου, τους βετεράνους των μαχών.
Πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στις γραμμές των εθελοντών, των υπερασπιστών της πατρίδας», είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Νομοθετών της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε την ανάγκη να καθοριστούν ενιαία πρότυπα υποστήριξης για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέροντας πως εκτός από τα ομοσπονδιακά προγράμματα, θα πρέπει να εισαχθούν και μέτρα στήριξης σε τοπικό επίπεδο.
Μήνυμα από Ρωσία: Από το Κίεβο το σήμα για… διαπραγματεύσεις
Το σήμα σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πρέπει να προέλθει από το Κίεβο υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Από το Κίεβο.
Τουλάχιστον το Κίεβο θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα σε αυτό το θέμα.
Έχουν μια νομική απαγόρευση σε αυτό.
Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ενέργεια» είπε ο Peskov απαντώντας στο ερώτημα από ποιον περιμένει η Ρωσία ένα σήμα για αυτό το θέμα – από την Ουάσινγκτον ή απευθείας από το Κίεβο.
Οι Ουκρανοί δεν τήρησαν την 30ωρη εκεχειρία του Πάσχα ούτε την ενεργειακή εκεχειρία
Πάντως, και αυτήν την φορά οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν ότι ούτε αυτή η εκεχειρία πρόκειται να τηρηθεί, όπως συνέβη τόσο με την 30ωρη εκεχειρία του Πάσχα όσο και με την 30ημερη κατάπαυση πυρός κατά των ενεργειακών υποδομών.
Η τελευταία φορά που ο Ρώσος πρόεδρος, Putin κήρυξε εκεχειρία ήταν την παραμονή του Πάσχα ( από τις 18:00 ώρα Μόσχας στις 19 Απριλίου έως τις 00:00 ώρα Μόσχας στις 21 Απριλίου).
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας καταγράφηκαν 4.900 παραβιάσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο ουκρανικός στρατός συνέχισε να πλήττει θέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και πολιτικούς στόχους στις παραμεθόριες περιοχές των περιοχών Belgorod, Bryansk, Kursk και της Δημοκρατίας της Κριμαίας.
Σημειώθηκε επίσης ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν 90 UAV κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, 8 από αυτά εκτός της ζώνης ειδικών επιχειρήσεων.
Την ίδια στάση τήρησαν οι Ουκρανοί και στη συμφωνία των 30 ημερών αναφορικά με τη μη πραγματοποίηση επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί δεν είναι
Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος τονίζει ότι η «μπάλα δεν είναι στο γήπεδο της Μόσχας».
«Προς το παρόν, το Κίεβο δεν δείχνει διάθεση για διαπραγματεύσεις.
Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν κατάφεραν να τηρήσουν ούτε τη 30ήμερη αναστολή των επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών (18 Μαρτίου – 17 Απριλίου), ούτε την 30ωρη εκεχειρία του Πάσχα (από τις 18:00, 19 Απριλίου έως τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου);» διερωτάται ο Lavrov σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «Ο Globo».
Απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον πόλεμο
Σύμφωνα με τον Lavrov, οι ουκρανικές αρχές έχουν δείξει «έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίτευξη ειρήνης και απροθυμία να εγκαταλείψουν τη συνέχιση του πολέμου».
Αναφερόμενος στις επαφές Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με τη ρύθμιση του ουκρανικού ζητήματος, ο Lavrov ανέφερε ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Μόσχας, «οι Αμερικανοί συνομιλητές μας φαίνεται να κατανοούν καλύτερα τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία».
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα τους βοηθήσει στις συζητήσεις τους με το Κίεβο και ορισμένες χώρες της Ευρώπης.
Για αυτήν την επαφή, με ενημέρωσε στις 17 Απριλίου στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio.
Με διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις διεξάγονταν στο πλαίσιο των προηγούμενων διαβουλεύσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Η αναγνώριση Κριμαίας, Donbass, Kherson και Zaporizhia επιτακτική ανάγκη…
Σύμφωνα με τον Lavrov η διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk καθώς και των περιοχών Kherson και Zaporizhia ως ρωσικών είναι επιτακτική ανάγκη για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
«Η διεθνής αναγνώριση της ρωσικής ιδιοκτησίας της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, της Λαΐκής Δημοκρατίας του Donetsk, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhiaείναι επιτακτική.
Όλες οι υποχρεώσεις του Κιέβου πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένες, να έχουν μηχανισμούς επιβολής και να έχουν αόριστο χαρακτήρα» αναφέρει ο Lavrov, τονίζοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Ρωσίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Τα δύο θεμέλια… της λύσης
«Προχωράμε από το γεγονός ότι η μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, η επιβεβαίωση του ουδέτερου και αδέσμευτου καθεστώτος του σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Κρατικής Κυριαρχίας της Ουκρανίας του 1990, είναι ένα από τα δύο θεμέλια για μια τελική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Το δεύτερο είναι η υπέρβαση των συνεπειών της διακυβέρνησης του νεοναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο, το οποίο σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου 2014, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών του για την νομοθετική και φυσική εξόντωση οποιουδήποτε ρωσικού στοιχείου – γλώσσα, μέσα ενημέρωσης, πολιτισμό, παραδόσεις, κανονική Ορθοδοξία» επισήμανε ο Lavrov.
Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας
Όπως είπε, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται «τα καθήκοντα της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, η άρση των κυρώσεων, οι αγωγές και τα εντάλματα σύλληψης, καθώς και η επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στη Δύση».
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ρωσία θα επιδιώξει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας έναντι απειλών «που δημιουργούνται από τις εχθρικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεμονωμένων κρατών-μελών τους στα δυτικά μας σύνορα»