Ο Πούτιν έχει ένα αδύναμο σημείo: Tο τεχνολογικό έλλειμμα

1084

Το μήνυμα είναι σαφές: Μην αφήσετε τους Ρώσους να πάρουν στα χέρια τους… gadget

Η Ρωσία που οραματίζεται ο Vladimir Putin έχει ένα αδύναμο σημείο.

Τα μικροτσίπ…

Έξι μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία πλήττεται από ένα σοβαρό τεχνολογικό έλλειμμα που προκαλείται από τις κυρώσεις.
Έχοντας εκτοξεύσει πολύ περισσότερη πυραυλική ισχύ απ’ ό,τι περίμεναν αρχικά, οι στρατιώτες της Μόσχας βασίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε αρχαία αποθέματα πρωτόγονων πυρομαχικών της σοβιετικής εποχής, ενώ οι δυτικές ένοπλες ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να ανατρέψουν την παλίρροια με ακριβή χτυπήματα σε αποθήκες πυρομαχικών και βασικές υποδομές, όπως γέφυρες.
Το Κίεβο γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα του πολέμου είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία βρει τρόπο να ανακτήσει την πρόσβαση σε τσιπ υψηλής τεχνολογίας και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα τα αποκτήσει.
Για να επισημάνει τον κίνδυνο, η Ουκρανία στέλνει διεθνείς προειδοποιήσεις ότι το Κρεμλίνο έχει συντάξει λίστες αγορών με ημιαγωγούς, μετασχηματιστές, συνδετήρες, περιβλήματα, τρανζίστορ, μονωτές και άλλα εξαρτήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα από εταιρείες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, τα οποία χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την πολεμική της βιομηχανία.

Το μήνυμα είναι σαφές: Μην αφήσετε τους Ρώσους να πάρουν στα χέρια τους… gadget

Το POLITICO έχει δει μια από τις ρωσικές λίστες, η οποία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας, από τα πιο κρίσιμα στοιχεία έως τα λιγότερο.
Περιλαμβάνει ακόμη και την τιμή ανά είδος που αναμένει να πληρώσει η Μόσχα.
Ενώ το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την προέλευση του καταλόγου, δύο ειδικοί στις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού επιβεβαίωσαν ότι ήταν σύμφωνη με άλλα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις ανάγκες της Ρωσίας.
Με την πρώτη ματιά, η Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει την πιο ευαίσθητη τεχνολογία στις λίστες.
Με μόνο πολύ βασική εγχώρια τεχνολογία, το Κρεμλίνο βασίστηκε σε βασικούς παίκτες στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία για προμηθευτές ημιαγωγών τα τελευταία χρόνια.
Και αυτοί την απέκλεισαν λόγω των κυρώσεων.
Η δυσκολία βέβαια προκύπτει στο εάν μια ενδιάμεση χώρα, όπως η Κίνα, επρόκειτο να αγοράσει τεχνολογίες και μετά να τις πουλήσει στη Μόσχα.

 

Τσιπ στο… μενού

Από τα 25 αντικείμενα που η Ρωσία αναζητά πιο απεγνωσμένα, σχεδόν όλα είναι μικροτσίπ που κατασκευάζονται από τις αμερικανικές εταιρείες Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom και Texas Instruments.
Ολοκληρώνουν τη λίστα τα τσιπ της ιαπωνικής εταιρείας Renesas, η οποία εξαγόρασε την IDT με έδρα τις ΗΠΑ, τη γερμανική Infineon, η οποία εξαγόρασε την Cypress με έδρα τις ΗΠΑ, τα μικροκυκλώματα από την αμερικανική εταιρεία Vicor και τους συνδέσμους της αμερικανικής εταιρείας AirBorn.
Μερικά από τα είδη μπορούν να βρεθούν εύκολα σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές ηλεκτρονικών ειδών, ενώ άλλα έχουν εξαντληθεί εδώ και μήνες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.
Το φθηνότερο είδος στη λίστα κορυφαίων προτεραιοτήτων, ο πομποδέκτης ethernet 88E1322-AO-BAM2I000 gigabit που κατασκευάζεται από τη Marvell, προφανώς μπορεί να αγοραστεί από τη Μόσχα για 430,83 ρούβλια το τεμάχιο ή περίπου 7 ευρώ.
Το πιο ακριβό αντικείμενο, μια προγραμματιζόμενη συστοιχία πύλης πεδίου 10M04DCF256I7G που κατασκευάστηκε από την Intel, μπορεί να αγοραστεί με υψηλές τιμές 66815,77 ρούβλια ή 1.107 ευρώ το καθένα, σύμφωνα με τη λίστα.
Ο James Byrne, διευθυντής πληροφοριών ανοιχτού κώδικα και ανάλυσης στο κορυφαίο think tank RUSI για την άμυνα και την ασφάλεια, είπε ότι είναι πιθανό η Ρωσία να αγοράζει απόθεμα δυτικών μικροτσίπ και άλλου βασικού εξοπλισμού εδώ και χρόνια, αλλά τώρα μπορεί να εξαντληθεί.

“Τρύπες” στο μπλόκο

Από την τελευταία της εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι δυτικές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στις αλυσίδες εφοδιασμού της με μικροτσίπ για να μειώσουν τις στρατιωτικές της ικανότητες.
Οι νέες κυρώσεις συνοδεύονται από χρόνια αυστηρότερων ελέγχων στις πωλήσεις τσιπ – που συχνά εμπίπτουν σε «αγαθά διπλής χρήσης» επειδή χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές εξίσου – βάσει διεθνών συμφωνιών όπως ο Διακανονισμός του Wassenaar καθώς και η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών πολύ συχνά αποτυγχάνουν να σταματήσουν τη μεταφορά τεχνολογίας σε ανεπιθύμητους παράγοντες και οντότητες.
«Από τη στιγμή που τα τσιπ εγκαταλείψουν το εργοστάσιο είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού καταλήγουν», δήλωσε ο Diederik Cops, ανώτερος ερευνητής στις εξαγωγές όπλων και το εμπόριο στο Flemish Peace Institute, έναν ερευνητικό οργανισμό που συνδέεται με το φλαμανδικό κοινοβούλιο.
Οι αστυνομικοί είπαν ότι οι ρωσικές οντότητες που προμηθεύουν τον στρατό έχουν διάφορους τρόπους για να αποκτήσουν κρίσιμα αγαθά, που κυμαίνονται από την αγορά τους σε μη ελεγχόμενες διαδικτυακές αγορές έως τη χρήση τρίτων για λαθραία μεταφορά κιτ υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.
“Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Η Ρωσία σίγουρα θα έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτό τους τελευταίους μήνες…
Οι Ρώσοι μπορούν επίσης να βασιστούν σε ιστορική τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν τέτοιους διαύλους: Ήταν ρουτίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Και έχει μακρά σύνορα με γειτονικές χώρες και ένα μεγάλο δίκτυο συμμαχικών κρατών για να συνεργαστεί», δήλωσε ο Cops.

Φίλοι με προνόμια

Ενώ η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Μόσχα έχει έναν φίλο στο Πεκίνο, ο οποίος έχει ήδη παράσχει στη χώρα οχήματα εκτός δρόμου για διοικητικό προσωπικό, καθώς και εξαρτήματα drone και ναυτικές μηχανές.
Όμως, όπως η Ρωσία, η Κίνα έχει επίσης δυσκολευτεί να φτάσει τους ανταγωνιστές της όταν πρόκειται για τα πιο υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα που χρειάζεται η Ρωσία.
“Πολλές από αυτές τις [δυτικές] εταιρείες, είναι πραγματικά εξειδικευμένες, αλλά η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ υψηλή τεχνολογία”, δήλωσε ο Byrne της RUSI.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας