Ο πόλεμος Ουκρανίας βούλιαξε Ευρώπη, έδωσε, όμως, ώθηση σε Γεωργία-Αρμενία-Τουρκία

1340

Καθώς πολλές οικονομίες υποφέρουν από τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μερικές χώρες επωφελούνται από την εισροή Ρώσων μεταναστών και τον πλούτο που τους συνοδεύει.
Η Γεωργία, μια μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα νότια σύνορα της Ρωσίας, συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών χωρών του Καυκάσου και των γύρω χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας και της Τουρκίας, που είδαν τις οικονομίες τους να ανθούν εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής.
Τουλάχιστον 112.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στη Γεωργία φέτος, σύμφωνα με αναφορές.
Ένα πρώτο κύμα σχεδόν 43.000 ατόμων έφτασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ένα δεύτερο κύμα – του οποίου ο αριθμός είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί – εισήλθε μετά την εκστρατεία επιστράτευσης του Putin τον Σεπτέμβριο.
Το πρώτο κύμα της χώρας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο (23,4%) όλων των μεταναστών από τη Ρωσία μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα σε 2.000 Ρώσους μετανάστες που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα Ponars Eurasia.
Η πλειονότητα των υπόλοιπων Ρώσων μεταναστών κατέφυγε στην Τουρκία (24,9%), στην Αρμενία (15,1%) και σε μη κατονομαζόμενες “άλλες” χώρες (19%).

Μεγάλη ώθηση στη Γεωργία

Η εισροή είχε υπερμεγέθη αντίκτυπο στην οικονομία της Γεωργίας -που ήδη βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά την επιβράδυνση του Covid 19- και στο γεωργιανό λάρι, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 15% έναντι του ισχυρού δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Γεωργίας θα αναπτυχθεί κατά 10% το 2022, έχοντας αναθεωρήσει εκ νέου την εκτίμησή του προς τα πάνω αυτόν τον μήνα και υπερτριπλασιάσει την πρόβλεψή του για 3% από τον Απρίλιο.
“Η αύξηση της μετανάστευσης και οι χρηματοοικονομικές εισροές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο”, ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για την άνοδο.
Το ΔΝΤ βλέπει επίσης την άλλη χώρα υποδοχής, την Τουρκία, να αυξάνεται κατά 5% φέτος, ενώ η Αρμενία θα εκτιναχθεί κατά 11% λόγω “των μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίου και εργασίας στη χώρα”.
Η Γεωργία έχει επωφεληθεί από μια δραματική αύξηση των εισροών κεφαλαίων φέτος, κυρίως από τη Ρωσία.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε τα τρία πέμπτα (59,6%) των εισροών ξένων κεφαλαίων της Γεωργίας μόνο τον Οκτώβριο – ο συνολικός όγκος των οποίων αυξήθηκε κατά 725% σε ετήσια βάση.
Μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, οι Ρώσοι μετέφεραν 1,412 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργιανούς λογαριασμούς – υπερτετραπλάσια από τα 314 εκατομμύρια δολάρια που μεταφέρθηκαν την ίδια περίοδο το 2021 – σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι άνοιξαν περισσότερους από 45.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γεωργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των λογαριασμών που διατηρούν οι Ρώσοι στη χώρα.

“Εξαιρετικά δραστήριοι” μετανάστες

Η στρατηγική θέση της Γεωργίας και οι ιστορικοί και οικονομικοί δεσμοί της με τη Ρωσία την καθιστούν προφανές σημείο εισόδου για τους Ρώσους μετανάστες.
Εν τω μεταξύ, η φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της επιτρέπει στους αλλοδαπούς να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Όπως η Αρμενία και η Τουρκία, επίσης, η χώρα έχει αντισταθεί στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στο κράτος, αφήνοντας τους Ρώσους και τα χρήματά τους να μετακινούνται ελεύθερα στα σύνορά της.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει χορηγήσει άδειες παραμονής σε 118.626 Ρώσους φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το ένα πέμπτο των πωλήσεων ακινήτων στο εξωτερικό το 2022 ήταν από Ρώσους.
Παρόλα αυτά, ο οικονομικός αντίκτυπος έχει εκπλήξει ακόμη και τους ειδικούς.
“Είχαμε διψήφια ανάπτυξη, την οποία κανείς δεν περίμενε”, δήλωσε στο CNBC ο Mikheil Kukava, επικεφαλής της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στη γεωργιανή δεξαμενή σκέψης Institute for Development of Freedom of Information (IDFI).
Βέβαια, ένα σημαντικό μέρος της ανάκαμψης έρχεται αφού η οικονομία αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αλλά ο Kukava δήλωσε ότι είναι επίσης ενδεικτική της οικονομικής δραστηριότητας των νέων αφίξεων.
Και ενώ μια εισροή δεκάδων χιλιάδων μπορεί να φαίνεται ελάχιστη -ακόμη και για μια χώρα όπως η Γεωργία, με έναν μέτριο πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων- είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από τους 10.881 Ρώσους που έφτασαν μέσα σε όλο το 2021.
“Είναι ιδιαίτερα δραστήριοι”, δήλωσε ο Kukava, αναφερόμενος στο πρώτο κύμα μεταναστών, πολλοί από τους οποίους ήταν πλούσιοι και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Το δεύτερο κύμα, συγκριτικά, ήταν πιο πιθανό να παρακινηθεί να φύγει από “φόβο”, είπε, παρά από οικονομικά μέσα.

Το boom έγινε

Μία από τις πιο ορατές επιπτώσεις των νέων αφίξεων ήταν στην αγορά κατοικίας της Γεωργίας.
Οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα, την Τιφλίδα, αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με τη γεωργιανή τράπεζα TBC.
Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 74% από την αρχή του έτους.
Αλλού, 12.093 νέες ρωσικές εταιρείες καταχωρήθηκαν στη Γεωργία από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, πάνω από 13 φορές περισσότερες από τον συνολικό αριθμό που ιδρύθηκαν το 2021, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γεωργίας.
Το γεωργιανό λάρι διαπραγματεύεται τώρα σε υψηλό τριών ετών.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τις νέες προοπτικές της Γεωργίας.
Ως πρώην σοβιετική δημοκρατία που διεξήγαγε έναν σύντομο πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, η σχέση της Γεωργίας με τη Ρωσία είναι περίπλοκη και ορισμένοι Γεωργιανοί φοβούνται τον κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι αφίξεις.
Πράγματι, η δεξαμενή σκέψης Hudson Institute, με έδρα την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι “το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρουσία τους ως πρόσχημα για περαιτέρω παρεμβάσεις ή επιθετικότητα”.
Ο Kukava του IDFI ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια “έκρηξη που θα μετατραπεί σε… έκρηξη” για τη γεωργιανή οικονομία: “‘Boom turned bang’ είναι όταν η ρωσική πλουτοκρατική κυβέρνηση και αυτή η χώρα τους κυνηγάει”, είπε, αναφερόμενος στους Ρώσους μετανάστες.
“Αυτή είναι η βασική ανησυχία στη Γεωργία”.
“Παρόλο που δεν αποτελούν απειλή αυτή καθαυτή”, συνέχισε ο Kukava, περιγράφοντας την πλειοψηφία των μεταναστών ως Ρώσους “νέας γενιάς”, “το Κρεμλίνο μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως πρόσχημα για να έρθει και να τους προστατεύσει.
Αυτό είναι που αντισταθμίζει τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχει”.

Προετοιμασία για επιβράδυνση

Οι αναλυτές φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την αβεβαιότητα.
Τόσο η γεωργιανή κυβέρνηση όσο και η Εθνική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 5% περίπου το επόμενο έτος.
“Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, λόγω της συγκράτησης των εξωτερικών εισροών, της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών”, ανέφερε το ΔΝΤ.
″Αυτό δείχνει ότι η γεωργιανή κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα παραμείνουν”, δήλωσε ο Kukava για τις ρωσικές αφίξεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ponars Eurasia, η οποία διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, λιγότεροι από τους μισούς (43%) Ρώσους μετανάστες δήλωσαν τότε ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στη χώρα αρχικής υποδοχής τους.
Πάνω από το ένα τρίτο (35%) ήταν αναποφάσιστοι, σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) σκόπευε να μετακομίσει αλλού και μόλις το 3% σκόπευε να επιστρέψει στη Ρωσία.
“Είμαστε καλύτερα – τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Τράπεζα – αν δεν βασίζουμε τις οικονομικές μας υποθέσεις στη βάση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν”, πρόσθεσε ο Kukava.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας