Ο πληθωρισμός “ροκάνισε” χρέος Ελλάδας-Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ!

881
Ο πληθωρισμός “ροκάνισε”

Η ανάλυση του οικονομικού συντάκτη Frank Stocker στην εφημερίδα Welt, αναφέρει ότι το ποσοστό του χρέους της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων χωρών ως προς το ΑΕΠ τους έχει μειωθεί, μεταξύ άλλων και λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών.

Χώρες σαν την Ελλάδα έχουν επωφεληθεί από την αύξηση του πληθωρισμού, όπως γίνεται εμφανές από τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας από το 209% του ΑΕΠ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2021 στο 189% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη του χρέους της Κύπρου και της Ιταλίας, όπως αναφέρει η ανάλυση, που παρατηρεί, ωστόσο, ότι το χρέος εξακολουθεί να υπάρχει και σε απόλυτους αριθμούς είναι υψηλότερο από ποτέ: στην περίπτωση της Ελλάδας, το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 357,66 δις. ευρώ, όταν το 2021 ήταν 344,25 δις. ευρώ.

Το ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφει μείωση οφείλεται, σύμφωνα με το άρθρο, στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε η οικονομία της Ελλάδας το διάστημα μεταξύ πρώτου τριμήνου 2021 και πρώτου τριμήνου 2022. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7% -πρόκειται για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, χωρίς την συμπερίληψη του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε σε 8%, συνεπώς η ονομαστική αύξηση ανέρχεται μέχρι και σε 15%.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την αύξηση των επιτοκίων, που επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού του χρέους, ωστόσο καθίσταται πιο δύσκολη η εξόφληση των τόκων των δανείων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω του ότι τα δάνεια που έχει λάβει έχουν προθεσμία αποπληρωμής μετά από πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τον μέσο όρο λήξης της προθεσμίας αποπληρωμής των ιταλικών ομολόγων που είναι τα 8,5 χρόνια.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο μεγάλος ηττημένος φαίνεται να είναι η Γερμανία -με δική της υπαιτιότητα: το ποσοστό του γερμανικού χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2021 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 μόνο κατά 1,7%, κάτι που οφείλεται αφενός μεν στο ότι το χρέος της Γερμανίας αυξήθηκε αυτό το διάστημα περισσότερο και από της Ιταλίας, και αφετέρου στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας μόνο κατά 3,8%.

Οι δε προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2023 έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, που σε ενδεχόμενη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας