Ο φιλοΝΑΤΟϊκός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ετοιμάζεται να χαρίσει στο Αζερμπαϊτζάν και άλλα εδάφη, μετά το Αρτσάχ.
Πρόκειται για τέσσερα χωριά που επί Σοβιετικής Ένωσης ανήκαν διοικητικά στο Αζερμπαϊτζάν και τα οποία πήρε η Αρμενία στη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του Αρτσάχ (1988-1994).
Ο Πασινιάν, που θεωρείται ευρέως άνθρωπος του Σόρος και της CIA. ανέβηκε στην εξουσία το 2018, σαν αποτέλεσμα μίας “πορτοκαλί επανάστασης” που Ρώσοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρομοιάζουν με το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο που έφερε στην εξουσία τους νεοναζί και τελικά οδήγησε στην υπό εξέλιξη ένοπλη σύγκρουση στην πρώην Ουκρανία.
Την εποχή που ανέβηκε ο Πασινιάν. η Αρμενία ήταν μέλος του CSTO (Οργανισμός συμφώνου συλλογικής ασφάλειας) μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργκιζιστάν και το Τατζικιστάν. Από τη στιγμή που πήρε την πρωθυπουργία, ο Πασινιάν ξεκίνησε να υπονομεύει τη σχέση με το CSTO και ειδικά τη Ρωσία, και να προσεγγίζει την Ε.Ε. και τη δύση. Μεταξύ άλλων προκλητικών ενεργειών ήταν και η σύλληψη του τότε γεν. Γραμματέα του CSTO, Γιούρι Χατσατούροφ ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση άρθρο του ποινικού κώδικα το οποίο τελικά κρίθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο ότι ήταν αντισυνταγματικό.
Το 2020 ξέσπασε νέα σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Όταν οι προκάτοχοι του Πασινιάν, Τερ-Πετροσιάν και Κοτσαριάν ζήτησαν να τους στείλει στη Μόσχα σαν ειδικούς διαπραγματευτές για να εξασφαλίσουν Ρωσική βοήθεια, ο Πασινιάν αρνήθηκε. Ζήτησε από το CSTO να επέμβει στρατιωτικά υπέρ του, ενώ ταυτόχρονα προκαλούσε με κάθε τρόπο τη Ρωσία και έκανε ανοίγματα στη δύση. Όπως είναι φυσικό, ο CSTO τήρησε επιφυλακτική στάση.
Τελικά με τη μεσολάβηση του Πούτιν, στις 9 Νοεμβρίου 2020 υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός. Μέσα στους όρους της κατάπαυσης ήταν και η εγκατάσταση Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης 2.000 ανδρών. Η δύναμη αυτή έπαιξε κάποιο ρόλο στην αποσόβηση νέας ανάφλεξης το 2022 όταν Αζερικές δυνάμεις παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και κατέλαβαν Αρμένικα χωριά.
Παρ’ όλα αυτά, ο Πασινιάν συνέχισε να υπονομεύει τη συνεργασία με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με δηλώσεις του ενάντια στη Ρωσία για το Ουκρανικό ζήτημα.
Τελικά το 2023 το Αζερμπαϊτζάν με ενεργή βοήθεια από την Τουρκία, επιτέθηκε στο Αρτσάχ και το κατέλαβε. Η Ρωσία, όπως μπορούσε να περιμένει κανείς, αρνήθηκε να εμπλακεί στο πλευρό μιας χώρας της οποίας η κυβέρνηση κρατούσε ανοιχτά εχθρική στάση απέναντί της. Αφού ο Πασινιάν παρέδωσε, ουσιαστικά χωρίς μάχη, το θύλακα του Αρτσάχ, στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη… στη Ρωσία. Για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα του Αρτσάχ, ο Πασινιάν ισχυρίστηκε ότι αυτό θα οδηγούσε σε διαρκή ειρήνη. Το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν το ξεσπίτωμα 100.000 Αρμενίων του Αρτσάχ…
Έκτοτε έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για τη χάραξη αμοιβαία αναγνωρισμένων συνόρων. Επειδή όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προβάλλει συνεχώς καινούριες απαιτήσεις. Πριν από καμιά εβδομάδα, ζήτησε την άμεση παράδοση των τεσσάρων χωριών, τα οποία έχουν στρατηγική σημασία καθώς βρίσκονται κοντά στο δρόμο που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία καθώς και τον πετρελαϊκό αγωγό που τροφοδοτεί την Αρμενία με Ρωσικό πετρέλαιο.
Αρχικά η Αρμενία ζήτησε να γίνει ανταλλαγή εδαφών: Να επιστρέψει αυτή τα τέσσερα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψει εδάφη της Αρμενίας που είχε καταλάβει το 2020. Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε, ζητώντας μονομερή αποχώρηση της Αρμενίας.
Ο Πασινιάν δήλωσε ότι κατόπιν αυτού, η Αρμενία θα επιστρέψει τα τέσσερα χωριά, χωρίς να πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση ότι αν επιστραφούν τα συγκεκριμένα χωριά δε θα επιτεθεί. Έχοντας τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας – και εμμέσως του ΝΑΤΟ – μπορεί όποτε θέλει να θέσει νέους όρους στην παραπέρα αποδυναμωμένη Αρμενία.
Κατά σύμπτωση, η δήλωση για την παραχώρηση – “επιστροφή” των τεσσάρων χωριών, έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αρμενία. Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την κυβέρνηση του Πασινιάν για την υποστήριξή της στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η συμμαχία θα “υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας”.
Οι λαοί της Ευρώπης και ιδιαίτερα ο Ελληνικός, καλά θα κάνουν να αντιμετωπίσουν τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική Αρμενία σαν προειδοποίηση: Όταν κυβερνούν τη χώρα σου ξενόδουλα ανδρείκελα που δε διστάζουν να κατεδαφίσουν διακρατικούς δεσμούς αιώνων για να κάνουν τη δουλειά των αφεντικών τους, αυτό μόνον δεινά μπορεί να φέρει…