Το μήνυμα του Ocalan ανέγνωσαν σε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη τα μέλη της διευρυμένης αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και Ισότητας (DEM) που τον επισκέφθηκε νωρίτερα στο νησί-φυλακή Ιμραλί της Προποντίδας , όπου κρατείται τα τελευταία 26 χρόνια.Δήλωση
Το κάλεσμα του Ocalan προετοιμάστηκε σε τέσσερις γλώσσες:
τουρκικά, κουρδικά, αραβικά και αγγλικά.
Η δήλωση διαβάστηκε στα τουρκικά και στα κουρδικά. Την τουρκική εκδοχή του κειμένου αφηγήθηκε η Pervin Buldan και την κουρδική ο Ahmet Türk.
Το κάλεσμα που διάβασε ο Ocalan έχει ως εξής:
«Το PKK γεννήθηκε τον 20ό αιώνα, τον πιο βίαιο αιώνα στην ιστορία, με φόντο δύο παγκοσμίους πολέμους, τον υπαρκτό σοσιαλισμό και τον Ψυχρό Πόλεμο που βιώθηκε παγκοσμίως, την άρνηση της κουρδικής πραγματικότητας και τις απαγορεύσεις των ελευθεριών, ιδιαίτερα της έκφρασης.
Σε θεωρία, πρόγραμμα, στρατηγική και τακτική, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα του σοσιαλιστικού συστήματος της εποχής.
Η κατάρρευση του σοσιαλισμού τη δεκαετία του 1990 λόγω εσωτερικών αιτιών και η διάλυση της άρνησης ταυτότητας στη χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στην ελευθερία της έκφρασης, οδήγησαν στην απώλεια νοήματος του PKK.
Ως εκ τούτου, ολοκλήρωσε τον κύκλο του όπως και άλλα ανάλογα κινήματα, καθιστώντας αναγκαίο τον τερματισμό του.
Για περισσότερα από χίλια χρόνια, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι θεωρούσαν απαραίτητο να παραμείνουν σύμμαχοι, για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους και να επιβιώσουν απέναντι στις ηγεμονικές δυνάμεις.
Τα τελευταία 200 χρόνια της καπιταλιστικής νεωτερικότητας είχαν ως κύριο στόχο τη διάλυση αυτής της συμμαχίας.
Οι επηρεαζόμενες δυνάμεις, μαζί με την ταξική τους βάση, έθεσαν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.
Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε με τις μονοδιάστατες ερμηνείες της Δημοκρατίας. Το κύριο καθήκον είναι η αναδιοργάνωση της ιστορικής σχέσης, που σήμερα είναι πολύ εύθραυστη, στο πνεύμα της αδελφοσύνης, χωρίς να αγνοούνται οι πεποιθήσεις.
Η ανάγκη για μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναπόφευκτη. Το PKK, το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξέγερση και βίαιο κίνημα στην ιστορία της Δημοκρατίας, αντλούσε τη δύναμη και την υποστήριξή του από το γεγονός ότι ήταν κλειστά τα δημοκρατικά πολιτικά κανάλια.
Η ύπαρξη ξεχωριστών εθνών-κρατών, ομοσπονδιών, διοικητικής αυτονομίας και πολιτιστικών λύσεων δεν μπορεί να απαντήσει στην κοινωνιολογία της ιστορικής κοινωνίας.
Ο σεβασμός των ταυτοτήτων, η ελευθερία έκφρασης, η δημοκρατική οργάνωση και οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές δομές στις οποίες βασίζονται όλα τα τμήματα της κοινωνίας, είναι δυνατές μόνο με την ύπαρξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πολιτικής σφαίρας.
Κάλεσμα για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο δεύτερος αιώνας της Δημοκρατίας θα έχει μόνιμη και αδελφική συνέχεια μόνο όταν στεφθεί με δημοκρατία. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τις συστημικές αναζητήσεις και μεταρρυθμίσεις. Ο δημοκρατικός συμβιβασμός είναι η βασική μέθοδος.
Η γλώσσα της περιόδου της ειρήνης και της δημοκρατικής κοινωνίας πρέπει να αναπτυχθεί σύμφωνα με την πραγματικότητα.
Σε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε από το κάλεσμα του κ. Devlet Bahçeli, τη βούληση που επέδειξε ο κ. Πρόεδρος και τις θετικές προσεγγίσεις άλλων πολιτικών κομμάτων, καλώ την κατάθεση των όπλων και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτής της κλήσης.
Όπως θα έκανε οικειοθελώς κάθε σύγχρονη κοινωνία και κόμμα που δεν έχει τερματιστεί βίαια, καλώ το PKK να συγκαλέσει το συνέδριό του και να λάβει αποφάσεις για ενσωμάτωση στο κράτος και την κοινωνία. Όλες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και το PKK να αυτοδιαλυθεί.
Απευθύνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους εκείνους που πιστεύουν στη συμβίωση και που υπακούουν στο κάλεσμά μου».
Διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ocalan και της τουρκικής κυβέρνησης ξεκίνησαν πέρυσι και αποκαλύφθηκαν δημόσια από τον Devlet Bahceli, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) και σύμμαχο του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Τον Οκτώβριο, ο Bahceli προσκάλεσε τον Erdogan να απευθύνει επίσημη έκκληση στο κοινοβούλιο για τη διάλυση του PKK, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για μια νομική διαδικασία που θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση του Ocalan βάσει της αρχής του “δικαιώματος στην ελπίδα”.
Αυτή η αρχή απορρίπτει την ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή και περιορίζει τις ποινές σε μέγιστο όριο 25 ετών.
Πολλοί γνώστες στην Άγκυρα πιστεύουν ότι το κίνητρο της κυβέρνησης για τις συνομιλίες με τον Ocalan συνδέεται με την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Σύμφωνα με αναφορές, Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το κουρδικό ζήτημα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατηγική αδυναμία και θεωρούν ότι η επίλυσή του είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση τόσο της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί modus vivendi (πρακτική συμφωνία) με τις συριακές κουρδικές ομάδες που συνδέονται με το PKK, όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε στο Middle East Eye ότι η Άγκυρα αναμένει σε μεγάλο βαθμό το PKK να συμμορφωθεί με το κάλεσμα του Ocalan, αν και ορισμένες φατρίες μπορεί να αντισταθούν.
«Όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν θα αντιμετωπιστούν με την πλήρη ισχύ του στρατού και του νόμου», ανέφερε η πηγή.
Από το 2016, η Άγκυρα έχει καταφέρει να εκδιώξει το PKK από την Τουρκία χρησιμοποιώντας προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, όπως ένοπλα drones και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
Τα προκεχωρημένα φυλάκια του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ έχουν επίσης μπλοκάρει τις παραδοσιακές οδούς πρόσβασης της οργάνωσης προς το τουρκικό έδαφος, μειώνοντας σημαντικά την επιχειρησιακή της ικανότητα.
Οι ηγέτες του PKK έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν το μήνυμα του Ocalan και θα δράσουν αναλόγως.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο Erdogan έχει παραμείνει στο παρασκήνιο, επιτρέποντας στον Bahceli να αναλάβει τους πολιτικούς κινδύνους.
Ωστόσο, κατά καιρούς έχει κάνει δηλώσεις που σηματοδοτούν τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις.
Κούρδοι της Συρίας: Το κάλεσμα Ocalan αφορά το ΡΚΚ και όχι εμάς
Ο διοικητής των συριακών κουρδικών δυνάμεων Mazloum Abdi χαιρέτισε το «ιστορικό» κάλεσμα του Abdullah Ocalan για αφοπλισμό και διάλυση του PKK, σημειώνοντας ωστόσο πως το κάλεσμα αυτό «δεν σχετίζεται με εμάς στη Συρία».
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε σήμερα την οργάνωση που ο ίδιος δημιούργησε το 1978 να καταθέσει τα όπλα της και να διαλυθεί, απευθύνοντας έκκληση για επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία μέσω της «ειρήνης και της δημοκρατίας».
Σε δηλώσεις του σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο Abdi, ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιλώντας μέσω μεταφραστή ξεκαθάρισε πως το κάλεσμα Ocalan αφορά μόνο το PKK και «δεν σχετίζεται με εμάς στη Συρία».
«Αν υπάρξει ειρήνη στην Τουρκία, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει δικαιολογία ώστε οι τουρκικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον μας στη Συρία», τόνισε.
Πρόσθεσε πως το κάλεσμα Ocalan θα έχει θετικές συνέπειες στην περιοχή.
Οι SDF έχουν εγκαθιδρύσει αυτόνομη κυβέρνηση σε τομείς της βορειοανατολικής Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
Σύμμαχοι των δυτικών χωρών που συγκρότησαν διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, οι κουρδικές αυτές δυνάμεις υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.