Ο Όρμπαν τινάζει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής-Το βέτο και το κείμενο των συμπερασμάτων

1591

Λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Βίκτορ Ορμπάν δηλώνει αμετακίνητος στις θέσεις του απαιτώντας να μην συζητηθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό έχει στείλει επιστολή στον Σαρλ Μισέλ με την οποία αναφέρει πως δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο για το σχέδιο προϋπολογισμού που συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία ως οικονομική στήριξη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι από τους ηγέτες των κρατών μελών που διατήρησαν καλές σχέσεις με την Ρωσία. Επιμένει λοιπόν πως το Κίεβο δεν είναι ακόμα έτοιμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η θέση του είναι αντίθετη από αυτή της Κομισιόν που εισηγείται να δοθεί πράσινο φως στο Κίεβο υπό τον όρο να εκπληρωθούν κάποιοι τελευταίοι όροι.

Σημειώνεται δε πως αν ο Βίκτορ Όρμπαν δεν αλλάξει τη θέση του, τότε αναμένεται να απαιτηθεί ο προγραμματισμός μίας νέας έκτακτης συνόδου στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση.

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη άλλων ηγετών που αναφέρουν πως θέλουν να εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το ζήτημα του προϋπολογισμού και της υποστήριξης στο Κίεβο στη σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (14ης και 15ης Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες.

Ακόμη, οι αντιπρόσωποι των 27 ξεκινούν σήμερα την οριστικοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου, στην οποία αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι ενταξιακές προοπτικές της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας. Το κείμενο που θα προκύψει, επισημαίνουν διπλωμάτες, υπόκειται σε αλλαγές.

Προσχέδιο με ημερομηνία 4η Δεκεμβρίου που περιήλθε τη Δευτέρα σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

Για τη Γεωργία, το κείμενο αναφέρει πως θα εξασφαλίσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη αφού τεθούν σε εφαρμογή προαπαιτούμενα. Για τη Βοσνία, ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις (…) μόλις διαπιστωθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης προς τα ενταξιακά κριτήρια».

Ο Όρμπαν ζήτησε να μην ψηφιστεί το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Τέσσερις από τις επτά συστάσεις έχουν εφαρμόσει οι Ουκρανοί

Κατά την διάρκεια πολέμου έλαβε η Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2022. Παρόλα αυτά, το βέτο του Όρμπαν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, καθώς για την ένταξη χώρας στην ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία, η οποία έχει αποδειχθεί το κύριο εμπόδιο στη διαδικασία διεύρυνσης.

«Η Ουκρανία έχει κάνει τα πάντα [για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα ανοίξει συνομιλίες για διαπραγματεύσεις]», δήλωσε η Stefanishyna, αναφερόμενη στις συστάσεις της Επιτροπής για τη νομική ευθυγράμμιση της χώρας πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σύμφωνα με τον EUobserver, η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι από τις επτά συστάσεις που έχουν ζητηθεί να εφαρμοστούν, έχουν γίνει μόνο τέσσερις από τις επτά. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νομοθετική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο διορισμός αξιωματούχων κατά της διαφθοράς και η ευθυγράμμιση της βιομηχανίας μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας με τα πρότυπα της ΕΕ.

Από την αρνητική πλευρά, η έκθεση της Επιτροπής υποστηρίζει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, και αυτό αποτελεί επίσης ανησυχία για την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τροποποιήσεις του νόμου για τις εθνικές μειονότητες. Αυτό ήταν ένα από τα «πιο περίπλοκα ζητήματα», δήλωσε η Stefanishyna, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια τόσο από τη Ρουμανία όσο και από την Ουγγαρία.

Αμφίβολη η επιβίωση αν δεν εγκριθεί το πακέτο για την Ουκρανία

Πέρα όμως από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία ελπίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ ευρώ στο Κίεβο για την περίοδο 2021-2027.  Το πακέτο αυτό έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσει στην πληρωμή μισθών, συντάξεων και ορισμένων βασικών δημόσιων υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για τις συνέπειες μη εξεύρεσης λύσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανέφερε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ενδιάμεσες λύσεις. «Αλλά σίγουρα θα είναι στα όρια της επιβίωσης», είπε.

Σημειώνεται δε ότι ο Όρμπαν ανέφερε τον Ιούνιο ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι «επιπόλαιη». Είπε ότι δεν είναι «αποδεκτό» το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν τα κεφάλαια ανάκαμψης προς την Ουγγαρία, ενώ τάσσονται υπέρ της χορήγησης επιπλέον 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, προκαλώντας εικασίες για πιθανή παράκαμψη από την ΕΕ των 26.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας