2 δισ. έδωσαν για το ΑΙΓΙΣ
Η τεράστια καταστροφή που η κυβέρνηση άφησε να προκληθεί από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και κατέληξε να φτάνει να καίει ολοσχερώς σπίτια στα Βριλήσσια, δεν έμεινε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς.
Έκθεση του ΟΟΣΑ ασκεί δριμεία κριτική στην χώρα μας για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τις καθυστερήσεις στα έργα δασοπροστασίας και αεροπυρόσβεσης.
Η αεροπυρόσβεση, η οποία αποτελεί τον κύριο μοχλό της προσπάθειας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, φέτος χαρακτηρίζεται από τρία βασικά προβλήματα: την ποιοτική ανεπάρκεια των εναέριων μέσων, τον άθλιο σχεδιασμό και την χαμηλή αξία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας, έχουν αποτύχει επί σειρά ετών να προμηθευτούν κατάλληλα εναέρια μέσα.
Παρά το «μεγάλο φαγοπότι» του περίφημου προγράμματος ΑΙΓΙΣ, η ασάφεια παραμένει γύρω από την αντικατάστηση των παλαιών CL-215 και CL-415 Canadair, με την νυχτερινη αεροπυροσβεση να εξακολουθεί να παραμένει… άπιαστο ονειρο, παρά την ύπαρξη των δυνατοτήτων σε σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Ακόμα και η έγκαιρη προειδοποίηση που υποτίθεται ότι υπήρχε στην Αττική (με μόλις 25 drones) είτε αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα ή δεν ήξεραν να τα επιχειρήσουν, κάτι το οποίο δεν θα μάθουν ποτέ, καθώς η Αττική κάηκε.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμη, επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας.
«Οι δημόσιες επενδύσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών επικεντρώνονταν ολοένα και περισσότερο στην καταστολή εις βάρος της πρόληψης, με την χρηματοδότηση για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους για την Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνονται σταθερά» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Eπιβεβαιώνεται και από τον Οργανισμό ότι τα κονδύλια για την Δασική Υπηρεσία μειώνονται δραματικά ενώ δικαιώνει τους δασολόγους στην χώρα μας, οι οποίοι διαμαρτύρονται επί χρόνια για την υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού που είναι κατεξοχήν αρμόδιος για την προστασία των δασών.