Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε περίπου 30 ηγέτες στο Παρίσι την Πέμπτη για να συζητήσουν τα σχέδια για την Ουκρανία και αναγνώρισε ότι δεν θέλουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στρατεύματα στη χώρα ως μέρος μιας πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει ομοφωνία», δήλωσε ο Μακρόν, ενώ επέμεινε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν ακόμη μια “δύναμη επιβεβαίωσης” στην Ουκρανία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ρωσίας σε κάθε είδους ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων και την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ για την ιδέα αυτή.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μακρόν δήλωσε ότι τυχόν ευρωπαϊκά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία θα απαντήσουν σε ενδεχόμενες ρωσικές επιθέσεις, ένα σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο ενός άμεσου πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και πυρηνικής κλιμάκωσης.
Η συνάντηση που φιλοξένησε ο Μακρόν την Πέμπτη ήταν η τρίτη σύνοδος κορυφής αυτού που ο ίδιος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer αποκαλούν «συνασπισμό των προθύμων», απηχώντας τον όρο που χρησιμοποιήθηκε για τις χώρες που υποστήριξαν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Οι σύνοδοι κορυφής ξεκίνησαν ως απάντηση στην πίεση της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία και τα βήματα για τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας, αν και οι αποστολές όπλων των ΗΠΑ επανήλθαν μετά από μια σύντομη παύση.
Ενώ ο Μακρόν και ο Στάρμερ πιέζουν για μια πρωτοβουλία υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναγνωρίσει ότι μια ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα συμβεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι για να συγκεντρώσει τα ευρωπαϊκά έθνη και άλλους συμμάχους από όλο τον κόσμο για να προετοιμάσει μια δύναμη που θα διασφαλίσει την ειρήνη, θα χρειαστεί ένα αμερικανικό στήριγμα, μια αμερικανική συμμετοχή», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Λουκ Πόλαρντ.
Πηγή antiwar.com