Ο Ινδικής καταγωγής-κλεπταποδόχος και αποικιοκράτης-Βρετανός πρωθυπουργός,προσέβαλε σκαιότατα την Ελλάδα

1420

Ο Σούνακ ματαίωσε για εντελώς ανυπόστατους λόγους και μάλιστα την τελευταία στιγμή την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό!!!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό και όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ, θέτοντας επί τάπητος το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ούτε επιστροφή, ούτε δανεισμός»

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρίσι Σούνακ, με τις οποίες απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να εξεταστεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας σε μορφή «δανεισμού» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος» δήλωσε, προσθέτοντας πως «φροντίζουμε τα μάρμαρα για γενιές και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ συνέκρινε την διατήρησή τους στο στο Ηνωμένο Βασίλειο με το κόψιμο της «Μόνα Λίζα στη μέση».

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Ερωτηθείς πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά απάντησε: «Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής. Φαίνονται καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο τελευταίας τεχνολογίας που ήταν χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας