Ο ιδιόμορφος “διάλογος” Ρωσίας και ΝΑΤΟ

7218

Τα προηγούμενα 24ωρα η Ρωσία και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν έναν ιδιόμορφο “διάλογο”. Η αρχή έγινε την Δευτέρα του Πάσχα, με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις (προσαρτημένες το περασμένο φθινόπωρο στην Ρωσική Ομοσπονδία) ουκρανικές επαρχίες του Λουγκάνσκ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας. Σε μία συγκυρία κατά την οποία αναμένεται η πολυσυζητημένη εαρινή ουκρανική αντεπίθεση με πιθανότερο στόχο ακριβώς αυτές τις περιοχές, η επίσκεψη Πούτιν ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα προετοιμάζει τα δικά της αμυντικά, ενδεχομένως και επιθετικά, σχέδια.

Η “απάντηση” δόθηκε χθες Πέμπτη με την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο, για τέταρτη φορά, αλλά πρώτη από την έναρξη του πολέμου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Και το δικό του μήνυμα ήταν απολύτως σαφές: “Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στην ευρω-ατλαντική οικογένεια, στο ΝΑΤΟ. Και εν καιρώ θα την βοηθήσουμε να το επιτύχει”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πάντως αρκετά ζητήματα να εγείρει στον φιλοξενούμενό του. Η πρόκληση που έλαβε για να συμμετάσχει στην Ατλαντική Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους το καλοκαίρι ασφαλώς τον ικανοποιεί, όμως ο Ζελένσκι δημοσίως επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ανάγκη από έναν σαφή “αλγόριθμο” ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, όπως το μαρτυρεί και η σημερινή νέα συνεδρίαση στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία του Ukraine Defence Contact Group, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Με άλλα λόγια, τόσο η νατοϊκή όσο και η ρωσική πλευρά εμφανίζονται να επενδύουν στην συνέχιση, αν όχι και κλιμάκωση, της στρατιωτικής σύγκρουσης – παρά τις περί του αντιθέτου φωνές στη διεθνή σκηνή και παρά τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, τις οποίες γέννησε το περιεχόμενο των πρόσφατων διαρροών απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου.

Άλλωστε, με την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο η Μόσχα βρήκε την ευκαιρία να ανανεώσει τα επιχειρήματα με τα οποία ρίχτηκε στην ουκρανική πολεμική περιπέτεια. Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, διότι το αντίθετο θα αποτελούσε “σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στην λιγότερο κομψή γλώσσα που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο χρόνο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε μέσω Twitter ότι το “εν καιρώ” του Στόλτενμπεργκ σημαίνει “θα ενταχθούν στη συμμαχία τα τμήματα της Ουκρανίας που έως τότε θα ανήκουν στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία”, ενώ το “θα σας υποστηρίξουμε” σημαίνει “ευτυχώς εγώ συντόμως δεν θα είμαι εδώ”.

Αν όμως η αντιπαλότητα της Μόσχας προς το καθεστώς Ζελένσκι, ή μάλλον προς την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας όπως τη γνωρίζουμε, παραμένει ασυμφιλίωτη, όπως δείχνουν και οι σαρκαστικές παρατηρήσεις του Μεντβέντεφ, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον ακόμη και οι φίλοι της Ρωσίας καλωσορίζουν την ανοικτού ορίζοντα παράταση της σύγκρουσης. Ερώτημα που αφορά εξίσου και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Διόλου τυχαία, δημοσιεύματα του Bloomberg και της Daily Telegraph φέρουν τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (που πρόσφατα συναντήθηκαν στο Πεκίνο) να απεργάζονται από κοινού, δια των συμβούλων τους εθνικής ασφαλείας, μυστικό σχέδιο, ώστε να φέρουν την Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι.

Οι “αυτονόητες” ευθυγραμμίσεις σύντομα θα αποτελούν πολυτέλεια για πολλούς διεθνείς παίκτες και ο συσχετισμός πρόκειται να περιπλακεί περαιτέρω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας