Ο «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» μαίνεται–50χώρες υπό τις ΗΠΑ συγκρούονται με Ρωσία

1623

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά ένας «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος». Πενήντα χώρες της Δύσης εκ των οποίων 30 χώρες του ΝΑΤΟ με 3 πυρηνικές δυνάμεις: Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, συγκρούονται με 1 χώρα, την Ρωσία, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο πλανήτης χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα. Από την διαρκώς συνεχιζόμενη κλιμάκωσή του θα εξαρτηθεί αν θα φύγουν και τα εισαγωγικά από το «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος». Ο όρος προκαλεί αμηχανία στις κυβερνήσεις της Δύσης που προτιμούν να μιλούν για έναν «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» και για «ρωσική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία», ενώ αυτό είναι η δική τους εκδοχή.

Η μέχρι σήμερα αποσιώπηση του όρου δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων που έχουν ισχυρό ιστορικό προηγούμενο. Εφιαλτικά πανομοιότυπος με τον εν εξελίξει στην Ουκρανία ήταν και ο πόλεμος που ξεκίνησε το 1914. Κι εκείνος αρχικά ονομάστηκε «Ευρωπαϊκός Πόλεμος» και κατόπιν «Μεγάλος Πόλεμος» (αγγλ. the Great War, γαλλ. Grande Guerre).

Ωστόσο ο Χέκελ[1]συνειδητοποίησε τι ακριβώς συνέβαινε στον πλανήτη και, στις 20 Σεπτεμβρίου 1914, χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο Α΄ΠΠ, λέγοντας επί λέξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο «The Indianapolis Star», ότι: «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πορεία και ο χαρακτήρας του επίφοβου «Ευρωπαϊκού Πολέμου» […] θα γίνει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος με την πλήρη έννοια της λέξης». Αλλά ποια είναι σήμερα αυτή η «πλήρης έννοια της λέξης», για τον «Γ΄ΠΠ» μέσα στα αχαρτογράφητα νερά των αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων που αλλάζουν τον πλανήτη;

Τα αίτια που τον προκάλεσαν ήταν πολλά, ωστόσο κορυφαίο ήταν το ότι διακυβεύεται η ισχύς και η μονιμότητα της οικονομικής και της κυρίαρχης πολιτικής τάξης (με αυτή τη σειρά…) που έχει εδραιωθεί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Το διακύβευμα βεβαιώνει κατηγορηματικά και ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Black Rock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, που ελέγχει περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Φινκ στις 24/3/2022, με την «Επιστολή Προς Μετόχους, 2022», γνωστοποιησε μεταξύ άλλων ότι: «άλλαξε οικονομικά ο πλανήτης για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ». Με δεδομένο ότι η «Επιστολή» εστάλη ένα μήνα μ ε τ ά  την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων σημαίνει, ότι αυτή ήταν προϊόν ώριμων στοιχείων/σκέψεων/αναλύσεων.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του πολέμου

  1. Συμμετέχουν σε αυτόν –με διαφορετικούς τρόπους– χώρες σχεδόν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπως: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Κένυα, Τυνησία, μέχρι και η Σομαλία και άλλες. Αρκετές από αυτές συμμετέχουν και επί του πεδίου της μάχης με στρατιωτικούς οι οποίοι αφού παραιτήθηκαν προσωρινά από τους στρατούς των χωρών τους ενισχύουν την Ουκρανία, ως επιτελικοί, εκπαιδευτές Ειδικών Δυνάμεων, πράκτορες, κομάντος κλπ. Οι μισθοφόροι που πολεμούν για την Ουκρανία (συχνότατα στην πρώτη γραμμή), είναι περίπου 70.000-100.000. Καθημερινά σκοτώνονται, τραυματίζονται ή συλλαμβάνονται Αμερικανοί, Άγγλοι, Καναδοί, Γάλλοι, Ρουμάνοι και Πολωνοί οι οποίοι έχουν και τους περισσότερους νεκρούς.
  2. Η «Ομάδα Ramstein», υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πήρε το όνομά της από την αεροπορική βάση Ramstein, της Γερμανίας, όπου εδρεύει. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της (www.ramstein.af.mil/News), η Τρίτη Σύνοδος (20/1/2023) της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας» είχε μοναδικό θέμα την «Οπλική και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και την με κάθε τρόπο ήττα της Ρωσίας». Συμμετείχαν τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ και 50 προσκεκλημένες χώρες. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε: «Η δουλειά που έχουμε εκτελέσει μαζί σε χρόνο ρεκόρ έχει κάνει τεράστια διαφορά στο πεδίο της μάχης.»

Η «Ομάδα» ουσιαστικά διοικεί την Ουκρανία. Ως Γενικό Επιτελείο εκπονεί τα σχέδια μάχης του στρατού της και καλύπτει όλα τα θέματα εφοδιασμού, παροχής όπλων, στελεχών, τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

  1. Οι Συνελεύσεις στον ΟΗΕ, στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, ψηφίζοντας άλλες υπέρ της Ουκρανίας και άλλες υπέρ της Ρωσίας, επιβεβαιώνουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του πολέμου.
  2. Μετά τις 24/2/2022 μια σειρά από γεωπολιτικά προβλήματα μετατράπηκαν αυτόματα σε γεωστρατηγική διαπάλη δύο πόλων, ΗΠΑ και Ρωσία. Η σύγκρουση επεκτάθηκε ακαριαία σε θέματα οικονομίας, νομισμάτων, μετοχών, ενέργειας, πρώτων υλών, προϊόντων υψηλής και άλλης τεχνολογίας, κ.α. Επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι δυτικές τράπεζες κατάσχεσαν μεγάλους ρωσικούς οικονομικούς πόρους, ενέργεια που η Μόσχα ονόμασε «διεθνή κλοπή».

Με τις ΗΠΑ συντάχθηκαν χώρες που οι πληθυσμοί τους αθροιστικά αποτελούν το 1/3 του πλανήτη. Ενώ, οι χώρες που στηρίζουν τη Ρωσία –είτε εμφανώς είτε μέσα από μια διαφανή ουδετερότητα που καταλήγει υπέρ της– περιλαμβάνουν πληθυσμιακά τα 2/3 του πλανήτη. Μεταξύ αυτών και οι δύο πολυπληθέστερες, μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, Κίνα και Ινδία. Όπως και το Ιράν, η Β. Κορέα –πυρηνική δύναμη που τελικά επέβαλε στις ΗΠΑ το πυρηνικό της πρόγραμμα–, η Σαουδική Αραβία, άλλες αραβικές χώρες, η Ν. Αφρική, η Βραζιλία, η Βολιβία, με τα παγκοσμίως τεράστια κοιτάσματα Λιθίου, τα οποία πρωτίστως θα τα εκμεταλλεύεται η κινεζική CATL, κ.α.

Οι ΗΠΑ με την στρατηγική τους δημιούργησαν ένα εις βάρος τους πλανητικό πληθυσμιακό ισοζύγιο και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Έτσι, ΔΕΝ μπορούν πλέον να υποκαταστήσουν, ούτε καν για την Αγγλία, τις χαμένες γι’ αυτήν αγορές σε ΕΕ και Κίνα. Προκειμένου να επιβιώσουν ξεκίνησαν ήδη την απορρόφηση νευραλγικών ευρωπαϊκών και αγγλικών βιομηχανιών. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος μια «υπερδύναμη» να μακροημερεύει ως οικονομικό παράσιτο.

  1. Στην παγκόσμια Οικονομία οι εξελίξεις στους BRICS, όπου πρωτοστατούν Ρωσία και Κίνα μαζί με τις Ινδία, Βραζιλία, Ν. Αφρική, αλλάζουν τον κόσμο των συγκοινωνούντων οικονομικών δοχείων της Παγκοσμιοποίησης και συγκλονίζουν συθέμελα την αμερικανικής έμπνευσης (από τη δεκαετία του 1970…) Νέα Τάξη Πραγμάτων. Το δολάριο σταδιακά παύει να είναι το κυρίαρχο επενδυτικό νόμισμα. Το ρούβλι έγινε νόμισμα απευθείας συναλλαγών μεγάλων και μικρότερων χωρών με τη Ρωσία. Στους BRICS έχει εξαγγελθεί, για το άμεσο μέλλον, η θέσπιση «τραπεζικού ισοδύναμου» και η δημιουργία κοινού νομίσματος –το R5– με απευθείας αντιστοίχιση σε χρυσό, πρώτες ύλες, αγαθά παραγωγής. Πεδίο όπου καταφανώς έχει μείνει πίσω η Αμερική. Η ταχέως προωθούμενη ένταξη στους BRICS των Αραβικών χωρών, ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της Αιγύπτου θα είναι καταλυτική. Διαστάσεις παγκόσμιου σεισμού, κατά του δολαρίου, θα λάβει και η σχεδιαζόμενη έκδοση κοινού νομίσματος Βραζιλίας–Αργεντινής, το «Sur» (Νότος), με στόχο την ολοκληρωτική απεξάρτηση από το δολάριο.
  2. Το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν χρεοκοπημένες όταν το χρέος τους ξεπεράσει τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια». Αν το δολάριο είναι ήδη κάτι σαν το ρωμαϊκό δηνάριο πριν την παρακμή της Ρώμης, μένει να αποδειχθεί στον χρόνο.

Το μακελειό πρέπει να σταματήσει

Μόνο στις πρόσφατες μάχες σε Σολεντάρ και Μπάκχμουτ υπήρξαν νέες ουκρανικές εκατόμβες θυμάτων, 35-40.000 νεκροί. Σήμερα όλα δείχνουν ότι έρχεται και νέο μακελειό, καθώς στο Μπάκχμουτ και τα περίχωρα είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένοι 30.000 Ουκρανοί.

Βάσει πολλών δυτικών πηγών οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών είναι δυσθεώρητες. Ενδεικτικά:

Ο Αμερικανός Scott Ritter, πρώην ανώτατος αξιωματικός Πληροφοριών των ΗΠΑ στο Περσικό Κόλπο (Επιχείρηση Desert Storm) και στον πόλεμο του Ιράκ, δήλωσε, στις 20 και 21/1/23, ότι: «έρχεται πραγματική σφαγή για τους Ουκρανούς με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Μια νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τους όρους της παράδοσης». (βλ. σχετικά κείμενα σε Blitz και IDN-InDepthNews),

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, σε συνέντευξή του, στο Insider, στις 20/1/23, αφού μίλησε για τις κατ’ αυτόν αδυναμίες του ρωσικού στρατού είπε και το εξής: «Οι σταθερές θέσεις που διατηρούν οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές που πρόσφατα ενσωματώθηκαν στην Ομοσπονδία καθιστούν δύσκολο να πιστέψουμε στην πιθανότητα μιας ταχείας στρατιωτικής ανατροπής αρκετά ισχυρής ώστε να εγγυηθεί στο Κίεβο τον έλεγχο αυτών των εδαφών».

Ο Mark Cancian, συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα ασφαλείας του Κέντρου Στρατηγικών Διεθνών Σπουδών, σε αναλυτική συνέντευξή του, στις 20/1/23, στο Insider, δήλωσε σχετικά με τα νέα και περισσότερα όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία, το 2023, ότι: « Δεν υπάρχει όπλο που μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία ή πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο να εγγυάται τη νίκη στον πόλεμο.»

Ο κ. Ζελένσκι ζώντας στη δική του πραγματικότητα, στις 19/1/23, στην διαδικτυακή ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επέλεξε να δηλώσει, ότι: «δεν είναι σίγουρος αν ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ακόμη ζωντανός…».

Το ποιος δεν έχει επαφή με την αλήθεια και τα γεγονότα θα το αποδείξει, δυστυχώς με ολέθριο τρόπο, ο πόλεμος που εξελίσσεται. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είναι ζωντανός, όπως λέει ο κ. Ζελένσκι, αυτό δεν αλλάζει τις κολοσσιαίες απώλειες των Ουκρανών ούτε το ότι οι Ρώσοι προελαύνουν, αφήνοντας πίσω τους και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς.

Κάποια πολύ οδυνηρή στιγμή η «Έσχατη Κοινή Ανάγκη» θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η Ειρήνη ήδη είναι «καταναγκαστική» –ας γίνει μια ώρα αρχύτερα! Θα το επαναλαμβάνω:  

Μια Νέα Γιάλτα είναι η  μ ό ν η  ρεαλιστική διέξοδος!

Ερνστ Χάινριχ Φίλιπ Άουγκουστ Χέκελ (Ernst Heinrich Philipp August Haeckel, 16 Φεβρουαρίου 1834–9 Αυγούστου 1919) ή και φον Χέκελ (von Haeckel). Παγκοσμίως διαπρεπής Γερμανός βιολόγος, φυσιοδίφης, φιλόσοφος, φυσικός και καλλιτέχνης. Τιμήθηκε όσο λίγοι επιστήμονες στον πλανήτη.

*Ο Γιώργος Ρωμανός είναι Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας