Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και η υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διεθνές εμπόριο, θέτωντας στο περιθώριο τον “κανόνα του χρυσού” για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Την ημέρα της περιβόητης Διάσκεψης του Μπρέττον Γουντς επέλεξε ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales να διακηρύξει «ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η διακήρυξη του Έβο μέσω του Προεδρικού tweet ανατρέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καπιταλιστικό σύστημα και σηματοδοτεί νέες προοπτικές για χώρες που διαθέτουν πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, εκφραστών λαϊκών εθνικών συμφερόντων: «Αυτές οι οργανώσεις υπαγόρευσαν την οικονομική μοίρα της Βολιβίας κι όλου του κόσμου. Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε την πλήρη ανεξαρτησία από αυτές».
Ο Morales επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτές οργανώσεις είχαν αντιπροσωπείες στη χώρα του και γραφεία σε κυβερνητικούς οργανισμούς (υπουργεία, όπως στην Ελλάδα όπου υπουργοί συσκέπτονται και απλώς “διαπραγματεύονται” το ύψος των μέτρων λιτότητας κι εξαθλίωσης) και συμμετείχαν σε συσκέψεις κυβερνητικών οργάνων της Βολιβίας.
Ο Evo Morales κέρδισε τις εκλογές το 2006 και η κυβέρνησή του κληρονόμησε μια τραγική οικονομική κατάσταση στη χώρα, με πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και οργανισμών κοινής οφέλειας. Μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που άλλαξε ραγδαία από την επόμενη ημέρα της εκλογής του. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως στη Βολιβία του Morales, ένα χρόνο μετά την εκλογή του και παρά τον διεθνή οικονομικό πόλεμο εναντίον του από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έφερε ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα του αυξάνοντας άμεσα τις κοινωνικές δαπάνες (45%) και παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του αγώνα εναντίον της φτώχειας (αυξήσεις μισθών και συντάξεων).