Ο Ερντογάν κινείται ολοταχώς για την δημιουργία “Τουρκικού ΝΑΤΟ-ΕΕ” στην Ευρασία-Στόχος Καζακστάν και Ουζμπεκιστά

1111

Η Τουρκία προωθεί τη πολιτοκοστρατιωτική συνεργασία της με το Καζακστάν σε όλους σχεδόν τους τομείς, κάνοντας “μπάσιμο”  παράλληλα μέσω της Ιστορίας και των κοινών δεσμών της και στο Ουζμπεκιστάν.

ΗΤουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια υλοποίησης του οράματός της για την δημιουργία  “Τουρκικού ΝΑΤΟ” με κέντρο την Ευρασία, μέσω του “Οργανισμού Τουρκικών κρατών” πραγματοποιεί κινήσεις  πολιτικοστρατιωτικού εναγγαλισμού του Καζακστάν και  του Ουζμπεκιστάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν στο Καζακστάν

Σε σχετικό  άρθρο του ΜΜΕ του Καζκστάν με τίτλο, “Το Καζακστάν και η Τουρκία διερευνούν νέες ευκαιρίες για διμερή συνεργασία”, αναφέρει:

“Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Μουράτ Νουρτλέου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στις 11 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν.

Νουρτλέου καλωσόρισε τον Φιντάν, ο οποίος έφτασε για επίσημη επίσκεψη στην Αστάνα και τον συνεχάρη για τον πρόσφατο διορισμό του ως Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Ευχήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία στο αδελφό έθνος, καθώς η επίσκεψη συνέπεσε με την εκατονταετή επέτειο από την ίδρυση της Tουρκικής Δημοκρατίας και την 500η επέτειο της τουρκικής διπλωματίας.

Καλύπτοντας θέματα πολιτικής, εμπορίου, οικονομίας, επενδύσεων, μεταφορών, logistics, πολιτισμού και ανθρωπισμού, οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό των κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο διεθνών και διαπεριφερειακών οργανισμώ,ν όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (OTS) και άλλοι.

Ο Νουρτλέου είπε ότι η Τουρκία είναι ο στενότερος εταίρος του Καζακστάν, τονίζοντας τους βαθιά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς που μοιράζονται τα δύο έθνη.

Σημείωσε τη θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία κορυφώθηκε σε μια διευρυμένη στρατηγική εταιρική σχέση μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Kassym-Jomart Tokayev στην Τουρκία τον Μάιο του 2022.

Επαίνεσε επίσης τα αποτελέσματα της τέταρτης συνεδρίασης του “Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου” που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Καζακστάν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι υπουργοί τόνισαν έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο επενδύσεων, όπως μαρτυρούν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στο Καζακστάν τα τελευταία 13 χρόνια και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που  επενδύθηκαν στην τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Nurtleu, το Καζακστάν δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τους Τούρκους επιχειρηματίες, έχοντας πάνω από 4.000 εταιρείες με τουρκικά κεφάλαια που λειτουργούν με επιτυχία στη χώρα.

Οι Τούρκοι εργολάβοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των περισσότερων κτιρίων στην πρωτεύουσα, αποκομίζοντας κέρδη 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

“Καίγεται” η Τουρκία για την υλοποίηση της Μεσαίας διαδρομής του Κινέζικου δρόμου του Μεταξιού

Τα μέρη επανέλαβαν τη σημασία της χρήσης της διεθνούς οδού μεταφοράς της Κασπίας, γνωστής και ως Μεσαίος Διάδρομος, που διέρχεται από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία στο δρόμο του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν την πρόοδο της συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας, η οποία σημείωσε διπλή αύξηση των πτήσεων από 40 σε περισσότερες από 90 σε σχέση με πέρυσι.

Ο Nurtleu υπενθύμισε το ρεκόρ των 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχαν οι δύο χώρες στο αμοιβαίο εμπόριο πέρυσι, δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν, μετά τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιταλία.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν επίσης την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία στο πλαίσιο της τουρκικής ολοκλήρωσης, ενός σημαντικού τομέα πολυμερούς διπλωματίας στο Καζακστάν.

Το Καζακστάν κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμετάσχει στη 10η επέτειο Σύνοδο OTS που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στην Αστάνα. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη του τουρκικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Φιντάν στις 11 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ανακοινώθηκε ότι ένας δρόμος στην Αστάνα θα πάρει το όνομα του Anadolu (τουρκική μορφή της Ανατολίας) για να τιμήσει την εκατονταετηρίδα της Türkiye.

Επιστημονική συμφωνία  συνεργασίας  Ινστιτούτων Ιστορίας μεταξύ Τουρκίας-Ουζμπεκιστάν

Επίσης τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του  με τίτλο “Νέα συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της αδελφής χώρας”αναφέρεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη  μεταξύ της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών του Ουζμπεκιστάν, επισημαίνοντας:

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Ιδρύματος Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας  Δρ. Derya Örs επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών του Ουζμπεκιστάν στην Τασκένδη, όπου ήρθε με την αντιπροσωπεία της.

Εδώ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Örs συναντήθηκε με τον Azamat Ziya, τον Πρέσβη της Τασκένδης Olgan Bekar και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας Δρ. Yuksel Özgen  που τον συνόδευε επίσης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των ιστορικών θεσμών των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ιστορίας του Ουζμπεκιστάν. Ο Yuksel Özgen και ο Azamat Ziya υπέγραψαν το έγγραφο.

Στην ομιλία του εδώ, ο Örs σημείωσε ότι ήθελαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με τους συναδέλφους τους στο Ουζμπεκιστάν, ένα από τα σημαντικά κέντρα της τουρκικής ιστορίας, και τόνισε τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ιστορίας του Ουζμπεκιστάν στο αυτό το πλαίσιο.

Ο Özgen υπενθύμισε ότι είχαν προηγουμένως συνεργαστεί με τους Ουζμπέκους συναδέλφους τους και είχαν πραγματοποιήσει κοινές δραστηριότητες και δήλωσε ότι το πρωτόκολλο θα δημιουργήσει μια σημαντική υποδομή για την ανταλλαγή της γνώσης και της εμπειρίας της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας με τους Ουζμπέκους συναδέλφους τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Ο Azamat Ziya δήλωσε επίσης ότι σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν με την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επιστημονικών σχέσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, η δημιουργία κοινών σχεδίων για τη μελλοντική ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης, η συνεργασία για τη μελέτη της κοινής ιστορίας του τον τουρκικό λαό μαζί και να το διαδώσει στον κόσμο.

Ο Ziya σημείωσε ότι θα δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μερών στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου και πρόσθεσε ότι αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως η διεξαγωγή κοινής έρευνας στον τομέα της ιστορίας και η υποστήριξη νέων επιστημόνων.

Συμπέρασμα

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί  στον στρατιωτικό εναγγαλισμό του Καζακστάν από την Τουρκία, με την κατασκευή πολεμικών πλοίων από την Άγκυρα για την Αστάνα και την σημασία της παρουσίας  τους στην Κασπία, αμφισβητώντας την Ρωσική κυριαρχία σε αυτήν.

Έτσι προκειμένου  οι Τούρκοι να ελέγξουν τον πλούτο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τον σύμμαχό τους το Αζερμπαϊτζάν, επιχειρηματολογώντας υπέρ του  για  τα τεράστια αποθέματα μπλε καυσίμου με το Τουρκμενιστάν, σκέφτηκαν να αναπτύξουν τις ναυτικές τους δυνάμεις εδώ κάτω από τις σημαίες των συγγενών τους «τουρκικών» χωρών, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.

Εν ολίγοις, αυτό που κάνει η Άγκυρα τώρα στο Καζακστάν δεν αφορά μόνο αυτή τη χώρα, αλλά και για την προβολή της τουρκικής ισχύος για να βοηθήσει τον στενότερο σύμμαχό της το Αζερμπαϊτζάν, να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Τουρκίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας και την Κεντρική Ασία και να κατασταθεί η κυρίαρχη δύναμη σε μια τεράστια περιοχή.

Τώρα βλέπουμε ότι η Τουρκία προωθεί τη πολιτοκοστρατιωτική συνεργασία της με το Καζακστάν σε όλους σχεδόν τους τομείς, κάνοντας “μπάσιμο”  παράλληλα μέσω της Ιστορίας και των κοινών δεσμών της και στο Ουζμπεκιστάν.

Απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι η δημιουργία ενός Τουρκικού ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ευρασία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας