«Ο αγώνας κλιμακώνεται»: Μεγαλειώδες το αγροτικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

587

Το πρώτο δυναμικό μήνυμα αγώνα στα πλαίσια της έκθεσης Agrotica στέλνουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, μαζί τους και ψαράδες και μελισσοκόμοι, με την μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης για να ζητήσουν άμεσα μέτρα στήριξης και λύση στα μεγάλα προβλήματά τους, ενώ το νέο ραντεβού έχει κλειστεί για τις 5 το απόγευμα μέσα στους χώρους της ΔΕΘ.

 

Εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται, ακόμη, να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Οι διαμαρτυρόμενοι σημειώνουν με νόημα ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινάει», ενώ ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν «διώξαμε τα παιδιά μας, θα φύγουμε και εμείς» και «μην κόβετε το χέρι που σας ταΐζει. Εμείς σας φέρνουμε το γάλα, εμείς και το ψωμί».

Οι Μακεδόνες έκαναν κι επίσημο κάλεσμα προς τους Θεσσαλούς αγρότες για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα. Τα τρακτέρ θα μείνουν στην πόλη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, οπότε ολοκληρώνεται η Agrotica.

Το αγροτικό ζήτημα, εξάλλου, βρίσκεται και στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας με μεγάλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες τόσο στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ε.Ε., όσο και σε άλλες χώρες.

Η θηλιά του κόστους παραγωγής

Κατά τις ομιλίες στο πλαίσιο της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Διαμαντής Διαμαντόπουλος σημείωσε « το κόστος παραγωγής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι τα δύο κύρια προβλήματα του αγροτικού κλάδου», αναδεικνύοντας ως βασικούς βραχνάδες το πετρέλαιο και την ενέργεια.
Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί φωνάζουν «διώξαμε τα παιδιά μας, θα φύγουμε και εμείς» και «μην κόβετε το χέρι που σας ταΐζει. Εμείς σας φέρνουμε το γάλα, εμείς και το ψωμί».

Για τους αγρότες, ακόμη, ένα από τα βασικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. «Φέρνουν ξένα προϊόντα και τα βαφτίζουν ελληνικά δήθεν για να υπάρχουν φθηνά προϊόντα στα ράφια της αγοράς».

«Με τη σημερινή κινητοποίηση κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναδεικνύουμε τα μέγιστα προβλήματα που έχει συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για μια συμβολική κατάληψη στην γιορτή της αγροτιάς που είναι η Agrotica . Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για αυτό βλέπετε διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει για να υπάρχει συνέχεια στην διατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή. Είμαστε εδώ και στέλνουμε πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του αγροτικού Πανσερραϊκού συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

 

 

Κινητοποίηση στη Λάρισα

Το πρωί της Πέμπτης μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποίησαν στη Λάρισα και οι μελισσοκόμοι με τον πρόεδρο  του Συλλόγου, Πέτρο Σαρούδη, να δηλώνει  «Έχουμε διαχρονικά θέματα ως μελισσοκόμοι που πρέπει να τα λύσουμε και δεν είναι μεγάλο το κόστος των χρημάτων. Πρέπει να λυθεί κυρίως το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Θα πρέπει για αυτές να πάρει αυστηρότερα μέτρα η πολιτεία, καθώς υπάρχει δική μας απώλεια εισοδήματος. Χάσαμε μέλισσες από πλημμύρες και φωτιές. Η Λάρισα έχασε 17 χιλιάδες κυψέλες σε όλο τον νομό».

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκομίας από Ελασσόνα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκκα, Φίλοι της Μέλισσας Τρικκαίων και Φαρσάλων.

Στάχτη στα μάτια από Μαρινάκη

Απαντώντας στην οργή του αγροτικού κόσμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλώθηκε σήμερα στις γνωστές τυπικότητες, όπως τις εξέφρασε και χθες ο πρωθυπουργός από την… αυθόρμητη εμφάνισή του σε μπλόκο στη Βόνιτσα.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθεί στο πλευρό των αγροτών όσο καμία άλλη κυβέρνηση. Βέβαια δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα γιατί είναι από αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει με πολύ πιο δύσκολο τρόπο αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις και την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και συγκεκριμένα οι αγρότες της Θεσσαλία τις συνέπειες του Daniel» είπε ο Παύλος Μαρινάκης για να προσθέσει «αισιοδοξούμε ότι μέσα από τον διάλογο, την ικανοποίηση σημαντικού μέρους των αιτημάτων και την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν το εισόδημα αλλά και τη θέση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα θα προχωρήσουμε παρακάτω όλοι μαζί».

Αγροτικό 112 εξήγγειλε ο Αυγενάκης

Μπροστά στην δυναμική κινητοποίηση του κλάδου η κυβέρνηση έχει, προς το παρόν, απαντήσει με μέτρα – ασπιρίνες, ενώ σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να δώσει νέες υποσχέσεις στο πλαίσιο της έναρξης της 30ης Agrotica.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία «αγροτικού 112» δηλώνοντας ότι «η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου».

Παράλληλα υποστήριξε «στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό. Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές. Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες.».

Σημείωσε, άλλωστε, ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις για αλλαγή του κανονισμού του ΕΓΛΑ με στόχο έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά θα προσφέρει και περισσότερη ασφάλεια.

 

Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για:

  • Έναρξη πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του 2023 από τις 20 Φεβρουαρίου.
  • Αποχαρακτηρισμός 16.000 δεσμευμένων ΑΦΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Διόρθωση διοικητικών λαθών και παραλείψεων για την ενιαία αίτηση ενισχύσεων του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας