Oι εκλογές είναι η ατζέντα, σχεδιασμός δεν υπάρχει

1671
ευρωβουλή

Εδώ και λίγο καιρό οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμπεριφέρονται σαν να έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος

Εδώ και λίγο καιρό οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμπεριφέρονται σαν να έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Το μόνο σχεδόν με το οποίο ασχολούνται σε καθημερινή βάση είναι η εξασφάλιση του πολιτικού τους μέλλοντος.
Σχεδιασμός για το μέλλον της χώρας δεν υπάρχει. Διορισμοί, εξαγγελίες πελατειακού χαρακτήρα και πάσης φύσεως ρουσφέτια είναι πλέον η βασική ατζέντα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Και μαζί και χώρια

Όπως έλεγε την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικό στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ., όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο τα δύο κόμματα θα αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές τους (οι οποίες στα τρία χρόνια της συγκυβέρνησης παραμερίστηκαν με ευκολία). «Αυτό συμφέρει και τον ΣΥΡΙΖΑ και εμάς» εξηγούσε.
«Το δικό μας κοινό είναι η Εκκλησία, ο στρατός, η αστυνομία… Οι ψηφοφόροι μας κατέβηκαν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο στο Σκοπιανό από αυτό που λένε εκείνοι, γιατί μετά δεν θα έχουμε πού να απευθυνθούμε».
Οι υποχωρήσεις τους είχαν πολιτικό κόστος, γι’ αυτό και τώρα, έχοντας ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, θα επιχειρήσουν στροφή στις θέσεις που είχαν προεκλογικά, ειδικά στα εθνικά θέματα και τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.
Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο εταίροι έχουν αποφασίσει ότι αυτό (η ανάδειξη των διαφορών τους όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές) συμφέρει και τους δύο, καθώς εξυπηρετεί τα σενάρια της επιβίωσής τους για την επόμενη μέρα.   «Εμάς δεν μας ενοχλεί η προσπάθεια του Τσίπρα να ηγηθεί της κεντροαριστεράς. Το αντίθετο» λέει η ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ. στις μεταξύ τους συζητήσεις, που δείχνει ως τώρα να κατανοεί τις ανάγκες του Μαξίμου.
Η μόνη κόκκινη γραμμή που φαίνεται ότι βάζει ο Πάνος Καμμένος είναι να μην τον αδειάσει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Σε όλα τα άλλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συνεννόηση.

Η Μακεδονία ως πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η περιοχή της Μακεδονίας είναι ένα από τα εκλογικά προβλήματα που συζητάνε εντόνως στην κυβέρνηση και συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει τα σενάρια και τους σχεδιασμούς.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους φανερώνουν μεγάλη πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τους έχει ανησυχήσει. Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την εικόνα αυτή, παρά τις πελατειακού τύπου στοχεύσεις που μελετάνε, γι’ αυτό συζητάνε και για plan B.   Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι πολλές, αλλά αρκετή συζήτηση γίνεται για την ενθάρρυνση δημιουργίας ενός κόμματος «του Βορρά», στο οποίο θα ήθελαν κάποιοι να εμπλέξουν και τον Ιβάν Σαββίδη.
Μοναδικός σκοπός ενός τέτοιου κόμματος θα είναι να κόψουν ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ρεύμα στη Μακεδονία, αλλά λόγω αντίδρασης και καταψήφισης της κυβέρνησης αναμένεται να κατευθυνθούν εκεί οι αρνητικές ψήφοι.
Αυτό ακριβώς σχεδιάζουν πώς θα εμποδίσουν. Άλλωστε, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και η ΝΔ παραμείνει πρώτη στις δημοσκοπήσεις, η βασική στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι άλλη από το πώς θα του στερήσει την αυτοδυναμία.   Γύρω από αυτό θα κινηθεί όλος ο κεντρικός πολιτικός τους σχεδιασμός. Το «κόμμα του Βορρά», ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει, ακόμα και ως ιδέα.
Ο πρωθυπουργός όμως, αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, όχι μόνο επικύρωσε τους εκατοντάδες νόμους των προηγούμενων μνημονίων αλλά έφερε άλλους τόσους, φορτώνοντας το κόστος και του δικού του μνημονίου σε όσους είχαν ήδη γονατίσει από τα προηγούμενα.

Όταν η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει την ολοκλήρωσή τους

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια» είναι το σταθερό μότο του κυβερνητικού συνασπισμού εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Όταν το ίδιο μότο χρησιμοποιούσαν το 2014 οι Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς πλησίαζε η ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε –και σωστά– ότι από το μνημόνιο θα βγούμε όταν καταργηθεί και ο τελευταίος νόμος των μνημονίων.
Ο ίδιος όμως, αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, όχι μόνο επικύρωσε τους εκατοντάδες νόμους των προηγούμενων μνημονίων αλλά έφερε άλλους τόσους, φορτώνοντας το κόστος και του δικού του μνημονίου σε όσους είχαν ήδη γονατίσει από τα προηγούμενα.   Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι με τις λέξεις, καθώς το «βγαίνουμε από τα μνημόνια» στην πραγματικότητα σημαίνει την ολοκλήρωση των μνημονίων και όχι την κατάργησή τους.   Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που τα λένε αυτά στο εσωτερικό της χώρας, στις Βρυξέλλες συζητάνε τις εγγυήσεις που τους ζητάνε για το ότι δεν θα ανατρέψουν τις πολιτικές αυτές που επέβαλαν τα μνημόνια.

Η γκάφα του Τσίπρα

Μεγάλου μεγέθους πολιτική γκάφα ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη δημοσιογράφο των Σκοπίων που συστήθηκε ως δημοσιογράφος της Μακεδονίας κι εκείνος της είπε ότι στο μέλλον εύχεται να συστήνεται ως δημοσιογράφος της Άνω Μακεδονίας (Γκόρνα Ματσεντόνια).   Από τις γκάφες που τις εποχές της «κανονικότητας» θα καταλάμβαναν τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει σχετικά με το όνομα.
Αποτελεί όμως βαθιά περιφρόνηση στη δημοκρατία της χώρας και στους θεσμούς ως πρωθυπουργός να εκφράζει οποιαδήποτε θέση για θέματα που δεν έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας.
Πέρα από το ότι η γκάφα του αυτή μαρτυρά πως πιθανώς κάποια θέματα να έχουν προαποφασιστεί ήδη στο παρασκήνιο, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας άλλος.   Ταγίπ Ερντογάν, Μπόικο Μπορίσοφ, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα, Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Χωρίς αποτέλεσμα η Βάρνα

Ικανοποιημένη από την παρέμβαση Γιούνκερ δήλωνε η κυβέρνηση προχθές για το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Τουρκίας.
Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, δεν φημίζεται για τη σιδερένια πυγμή του και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε ποτέ μέχρι τώρα να τον υπολογίζει.   Κατά τ’ άλλα, η πολυαναμενόμενη ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα δεν απέδωσε σε κάτι και ο Ερντογάν δεν συναίνεσε σε τίποτα απ’ όσα του έθεσαν οι Ευρωπαίοι.

Η υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα

Ένα σημαντικό θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται, για την ώρα, να εκδηλώνει κάποια ευαισθησία είναι η κράτηση στον Κορυδαλλό της Μαρίας Εφίμοβα, που παραδόθηκε μόνη της και ζητά να μην εκδοθεί στη Μάλτα, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κινδυνεύει η ζωή της.   Η Εφίμοβα ήταν μία από τις πηγές της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια. Οι γιοι της Δάφνης Καρουάνα, πλήθος οργανώσεων στη Μάλτα, ενώσεις δημοσιογράφων και ευρωβουλευτές ζητούν την προστασία της, η οποία δεν φαίνεται να θεωρείται καθόλου δεδομένη.
Η Εφίμοβα βοήθησε την Καρουάνα να επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ της για το μέγεθος της διαφθοράς της κυβέρνησης της Μάλτας. Οι αποκαλύψεις αυτές στοίχισαν τη ζωή της και ξεσήκωσαν διεθνή διαμαρτυρία, αλλά οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.   Ο δε πρωθυπουργός της Μάλτας, εναντίον του οποίου στρέφονταν οι αποκαλύψεις της δημοσιογράφου, χαρακτήριζε τα ρεπορτάζ της «fake news», καθώς για τις κυβερνήσεις που αρνούνται να λογοδοτήσουν «fake news» είναι κάθε ενοχλητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.
Πηγή: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας