NYT: ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν για την διείσδυση Κίνας στην Ελλάδα. Άγριος ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας

1639
nyt

Το άρθρο των New York Times (NYT) αναφέρεται στην οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την απαράδεκτη εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και πολλές υπερβολές για τα δήθεν οφέλη αυτού του είδους της κινεζικής οικονομικής απόβασης στην χώρα.

Το άρθρο των NYT εκφράζει την ανησυχία αμερικανικών και ευρωενωσιακών συμφερόντων απέναντι σε αυτό που ονομάζουν «οικονομική άλωση» της χώρας μας από την Κίνα και δείχνει από τη μια τον σφοδρότατο ανταγωνισμό που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας και από την άλλη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταστεί «μήλον της Έριδος» αυτού του ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα ασφαλώς χρειάζεται οικονομικές σχέσεις με όλες τις πλευρές, αλλά σχέσεις στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου οφέλους και της ενίσχυσης της οικονομίας και όχι, φυσικά, σχέσεις ανισότιμες, που βασίζονται στο ξεπούλημα των στρατηγικών της επιχειρήσεων και υποδομών και στην λαφυραγώγηση της οικονομίας.

Η Ελλάδα σήμερα έχει, πολύ περισσότερο από πριν, δυνατότητες, εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών και οικονομιών, να προωθήσει μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Ν.Ζ

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο των New York Times (NYT):

Μετά από πολυετείς περιόδους λιτότητας από τους εταίρους της στην ΕΕ και μία παγερή αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα «αγκαλιάζει» τα πλεονεκτήματα που της παρέχει η Κίνα, η γεωπολιτικά πιο φιλόδοξη δύναμη στον κόσμο, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Την περίοδο κατά την οποία η ΕΕ συμπίεζε την Ελλάδα, οι Κινέζοι «εισέβαλαν» στη χώρα με επενδύσεις που άρχισαν να αποδίδουν, όχι μόνο οικονομικά  και τόνισαν το πολιτικό πλεονέκτημα, που απέκτησε το Πεκίνο στην Αθήνα και κατ ‘επέκταση στην Ευρώπη.

Τους προηγούμενους μήνες  η Ελλάδα μπλόκαρε την έκδοση ενιαίου ψηφίσματος της ΕΕ κατά της κινεζικής επιθετικότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Επίσης τον Ιούνιο 2017 η Αθήνα παρεμπόδισε την ΕΕ  να καταδικάσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ενώ τάχθηκε κατά της επιβολής αυστηρότερων όρων για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Αυτή η διπλωματική στάση της Ελλάδας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους εταίρους της ή από τις ΗΠΑ, οι οποίες προηγουμένως ανησυχούσαν ότι λόγω της οικονομικής της κατάστασης  η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει εύκολο στόχο για τη Ρωσία, που είναι πάντα πρόθυμη να διαιρέσει την ΕΕ, αναφέρουν οι New York Times.

Κίνα: Ο ισχυρότερος παίκτης στην Ελλάδα
Αντ’ αυτού, οι Κινέζοι έχουν καταστεί όλο και ισχυρότερος ξένος παίκτης στην Ελλάδα με το επίμονο «φλερτ» τους και τη διπλωματία των επενδύσεων.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών, που ξεδιπλώνει,  η Κίνα σχεδιάζει να καταστήσει το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά «το κεφάλι του δράκου» του τεράστιου έργου «One Belt, One Road», ένα νέο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρώπη.

Όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε την Ελλάδα ως τον «παρία  της ευρωζώνης», η Κίνα χαρακτήρισε τη μεσογειακή χώρα ως την «πιο αξιόπιστη φίλη» της στην Ευρώπη.

«Ενώ οι Ευρωπαίοι ακολουθούν απέναντί μας μία πολιτική οικονομικής αφαίμαξης  οι Κινέζοι συνεχίζουν να φέρνουν χρήματα», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Κώστας Δουζίνας, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κίνα έχει ήδη χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς της πόρους για να αφήσει ένα μεγάλο γεωπολιτικό αποτύπωμα στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Με τους φυσικούς πόρους του πλανήτη τροφοδοτεί την οικονομία της.

Ενώ η Κίνα αρχικά χαιρετίστηκε ως μακροπρόθεσμος επενδυτής και ως εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ, τώρα  αντιμετωπίζει την αυξανόμενη κριτική πως είναι η  ενσάρκωση μιας αποικιοκρατικής εξουσίας του 21ου αιώνα.

Αν και δεν αναζητά φυσικούς πόρους στην Ευρώπη, η Κίνα έχει εδώ και χρόνια επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Ωστόσο, αυτή τη χρονική περίοδο εντείνονται οι ανησυχίες ότι, το Πεκίνο χρησιμοποιεί την οικονομική του ισχύ για να ασκήσει πολιτική επιρροή.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αναγνωρίζοντας ότι έχει γεωπολιτικό και οικονομικό αντίπαλο, παρενέβη πρόσφατα για να βοηθήσει  ένα αμερικανικό deal στην Ελλάδα απέναντι σε Κινέζο ανταγωνιστή, με την Αθήνα να είναι ευτυχής, που αποτέλεσε πόλο έλξης για τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις.

Η απόβαση του Πεκίνου στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Κίνα αγοράζει «σιωπή» σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ υπονομεύει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλάει με μία φωνή.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα στοχεύει σε μικρότερες χώρες που χρειάζονται κεφάλαια, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες που υπέφεραν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Ουγγαρία, όπου η Κίνα δεσμεύεται να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε σιδηροδρομική γραμμή, μπλοκάρισε επίσης την απόφαση της ΕΕ για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το βέτο της Ελλάδας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήρθε όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από συνάντηση στο Πεκίνο τον Μάιο 2017, όπου υπέγραψε νέες επενδυτικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ (Σημ. Iskra: Ποιες;).

Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι, παρά τις κινεζικές επενδύσεις, η χώρα παραμένει πιστή στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται τόσο σίγουροι, σημειώνουν οι New York Times.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τις συμμαχίες της και να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο μια αγορά, αλλά πρωτίστως μια κοινότητα αξιών », δήλωσε ο Marietje Schaake, εξέχον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ολλανδία μιλώντας στην εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τον περιορισμό των εξαγορών γερμανικών στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων, κίνηση που αφορά στις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το ελληνικό βέτο στο ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε αναφέρει, η Ευρώπη «πρέπει να μιλά με την Κίνα με μία φωνή».

Παραδέχθηκε πάντως ότι η οικονομική δύναμη της Κίνας θα της επιτρέψει να πιέσει τα ασθενέστερα ευρωπαϊκά κράτη.

Το Πεκίνο βλέπει την Ευρώπη ως μία μια ασιατική χερσόνησο, είχε πει η Merkel, όπως υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Τον Ιανουάριο του 2015, οι Έλληνες ψηφοφόροι αναστάτωσαν την Ευρώπη εκλέγοντας το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα.

Είχε δεσμευθεί για τερματισμό της λιτότητας της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή του λιμανιού του Πειραιά.

Τότε το φαινομενικά ήρεμο Πεκίνο, έγινε νευρικό, τονίζουν οι New York Times.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα φάνηκαν να τίθενται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτή στο λιμάνι του Πειραιά,

Αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του Τσίπρα ο Κινέζος πρέσβης, Ζου Xiaoli έγινε ο πρώτος ξένος πρέσβης που τον επισκέφθηκε.

Ο  Xiaoli πίεσε τον Τσίπρα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, σημειώνουν οι New York Times επικαλούμενοι πηγές με γνώση της συνάντησης αυτής.

Στο Πεκίνο, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους  και ενώ κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα που αμφισβητούσαν τη φιλία της Ελλάδας με την Κίνα.

Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang, τηλεφώνησε στον Τσίπρα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Η Ελλάδα πύλη της Κίνας στην Ευρώπη
Σε απάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την «αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας».

Λίγες εβδομάδες μετά στον Πειραιά έφτασαν τρεις κινέζικες φρεγάτες.

Σε μια τελετή, ο  Τσίπρας επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να «λειτουργήσει ως πύλη της Κίνας στην Ευρώπη».

Ακόμη και όταν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις κινεζικές επενδύσεις, η Ελλάδα μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τους φόβους αυτούς, αφού υποφέρει από τη γερμανική επιβολή πολιτικών λιτότητας που συνδέεται με τα διεθνή μέτρα διάσωσης τα οποία συνεχίζονται στη χώρα από το 2010 και την κρίση χρέους.

Το 2010, καθώς οι πιστωτές απαίτησαν τη μείωση των συντάξεων και τις απότομες αυξήσεις των φόρων, οι Κινέζοι προσφέρθηκαν να αγοράσουν τοξικά ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το 2013, καθώς η Ελλάδα υπόκειται σε πιο αυστηρούς περιορισμούς από τους δανειστές οι Κινέζοι αγοράζουν ελεύθερα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Κίνα έχει μετατρέψει τον Πειραιά στο πιο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου ( ; ), επενδύοντας σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ μέσω του κρατικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco.
Ελπίζει να καταστήσει τον Πειραιά το σημείο εισόδου στην Ευρώπη με το έργο One Belt, One Road.

Τα κινεζικά προϊόντα θα ταξιδεύουν κατά μήκος ενός νέου δικτύου σιδηροδρόμων και δρόμων που θα διέρχονται από τα κεντρικά ευρωπαϊκά κράτη, με προορισμό τη Γερμανία, όπου η Κίνα επένδυσε 12 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2016.

Έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, αντίθετα με τα κράτη της Δύσης, που αλλάζουν πολιτικούς κάθε λίγα χρόνια, οι Κινέζοι έχουν μια μακρά και σταθερή στρατηγική άποψη.

«Ξέρουν τι θέλουν», δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που ασχολούνται με την Κίνα.

Η Cosco έχει φέρει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, έχει εξοπλίσει αποβάθρες με γερανούς που κατασκευάζονται στην Κίνα και έχει επεκτείνει τις αποβάθρες με κινεζικά οικοδομικά υλικά.

Και καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει το ρεκόρ ανεργίας, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει υπεργολάβους για να προσλάβει περίπου 1.500 εργαζόμενους, κυρίως με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις  και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από εκείνους που λαμβάνουν λιμενεργάτες, εγγεγραμμένοι σε σωματεία.

Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις εργασίας και οι ηγέτες της βασίζονται σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις.

Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ με υπόσχεση επενδύσεων και παρέμβαση Trump
Η Fosun International Holdings, ένας κινεζικός όμιλος που ελέγχεται από τον Guo Guangchang, που συχνά αναφέρεται ως Warren Buffett της Κίνας, δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ σε μια κοινοπραξία με Έλληνες και Άραβες επενδυτές για να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε έναν τεράστιο χώρο αναψυχής –τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό – για τους πλούσιους τουρίστες, αναφέρουν οι New York Times.

Το έργο του Ελληνικού, αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου που θα φέρει πάνω από 1,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Τσίπρας έχει ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια, εκκενώνοντας δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον πρώην αερολιμένα αλλά και προσπάθειες απόπειρες από μέλη του ίδιου του κόμματός τους να καθυστερήσουν την κατασκευή λόγω ανησυχιών ότι το έργο θα μπορούσε να επηρεάσει αρχαιολογικούς χώρους.

Η πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού έχει δύο πτυχές, καθώς πέρα από τις κινεζικές επενδύσεις, δεν αγνοεί τις αμερικανικές.

Έχοντας ταξιδέψει δύο φορές στο Πεκίνο για να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο και να παρακολουθήσει το φόρουμ του «One Belt, One Road» για προσέλκυση επενδύσεων για να πραγματοποιήσει  κάλεσε πρόσφατα και επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ με στόχο την ανάκαμψη της χώρας.

Τον Μάιο 2017, όταν η Fosun και δύο άλλες κινεζικές εταιρείες προσφέρθηκαν να εξαγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur L. Ross, παρενέβη για να συμβάλει στην προώθηση της συμφωνίας στα χέρια της κοινοπραξίας Calamos Investments, της οποίας ο επικεφαλής  είναι υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Trump.

Τελικά η κοινοπραξία Calamos – Exin ήταν αυτή που επικράτησε στο διαγωνισμό.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου είχε υποσχευεί περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν επιλεγόταν η Calamos.

Ορισμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έφεραν την «ήττα» της Fosun ως απόδειξη ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Κίνας.

«Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν ως αποικία κάποιου άλλου κράτους, είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό» δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία του ελληνικού κράτους» προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας