ΝΥ Times:Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήξεραν για την ανταρσία του Πριγκόζινιν

1306

Οι New York Times αναφορικά με με την ανταρσία του επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν λέει, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους την Τετάρτη (21/6) ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Ρώσων αξιωματούχων άμυνας.

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο κ. Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν αυτό το υλικό σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, παρόμοια με το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν σχεδίαζε να επέμβει στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση της ανταρσίας Πριγκόζιν, σιώπησαν, γιατί Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Πούτιν θα μπορούσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.

Και προφανώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον Πούτιν να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπό του, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πληροφορία ότι η μακροχρόνια κόντρα μεταξύ του Prigozhin – ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη – και των Ρώσων αξιωματούχων άμυνας επρόκειτο να μεταφερθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε ανησυχητική.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι γνωστός ως σκληροπυρηνικός.

Αν και δεν είναι σαφές πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν ενημερώσεις την Τετάρτη με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας.

Την Πέμπτη, καθώς ήρθε πρόσθετη επιβεβαίωση των γεγονότων, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια στενή ομάδα ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις ενημερώσεις που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής της Βάγκνερ κλιμάκωσε δραματικά τη διαμάχη του, ξεκινώντας μια πορεία προς τη Μόσχα που η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο κίνδυνος ωστόσο αποσοβήθηκε και μετά από διαμεσολάβηση της Λευκορωσίας συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και έδωσε εντολή στους μισθοφόρους του να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Για χρόνια, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μισούσε τον Σεργκέι Κ. Σόιγκου, τον υπουργό Άμυνας, και τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αλλά χρειάστηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος, για να αποκαλυφθεί αυτή η εχθρότητα, που συχνά εκφράζεται από τον Πριγκόζιν με άσχημες αναρτήσεις στο Telegram, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παρακολούθησαν την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ του κ. Πριγκόζιν και των ηγετών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην ανάλυσή της, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Οι αναφορές πληροφοριών που κυκλοφόρησαν ως μέρος των διαρροών του Discord – τα λεγόμενα Pentagon Leaks – έδειξαν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποκλέψει τις επικοινωνίες μεταξύ ανώτερων Ρώσων στρατιωτικών ηγετών που συζητούσαν πώς να χειριστούν τις συνεχείς απαιτήσεις του Prigozhin για περισσότερα πυρομαχικά.

Σε συνεντεύξεις πριν από την τρέχουσα κρίση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν ήταν μόνο οι δυνάμεις Βάγκνερ που αντιμετώπισαν ελλείψεις εφοδιασμού, αλλά ολόκληρος ο ρωσικός στρατός. Αυτά τα προβλήματα ταλανίζουν τον ρωσικό στρατό εδώ και μήνες, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έγιναν πιο εμφανή όταν ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί επίσης να έδωσε στον Πριγκόζιν την ψευδή πεποίθηση ότι θα μπορούσε να προχωρήσει πέρα ​​από τη δημόσια κριτική σε δράση κατά των στρατιωτικών συμμάχων του. Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την πόλη Bakhmut, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο κ. Πούτιν πολύ πιθανόν διέταξε τακτικές ρωσικές μονάδες να ενισχύσουν τις δυνάμεις Βάγκνερ.

Μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κινήθηκε για να «ψαλιδίσει» τη δύναμη της ομάδας Βάγκνερ.

Η Ρωσία ανάγκασε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις της να υπογράψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας. Η κίνηση αυτή έτσι απέκοψε τον αρχηγό της Βάγκνερ από νεοσύλλεκτους και σήμαινε ότι για να επιστρέψουν οι μισθοφόροι στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ο κ. Πριγκόζιν θα έπρεπε να υποτάξει τις δυνάμεις του στο Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η τοποθέτηση των δυνάμεων Βάγκνερ υπό τον έλεγχο του κ. Σόιγκου ήταν «εκτός θέματος» για τον κ. Πριγκόζιν, είπε η κ. Στανοβάγια.

Πολλές από τις εντάσεις του κ. Prigozhin με τον στρατό είχαν εκδηλωθεί δημόσια. Μέσω αναρτήσεων και δηλώσεων στο Telegram επέκρινε τον Σόιγκου και τον στρατηγό Γερασίμοφ, αποκαλώντας τους ανίκανους και κατηγορώντας ότι παραπλανούσαν τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με την πρόοδο του πολέμου με την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι υπήρχε ένα στοιχείο θεάτρου στις δημόσιες καταγγελίες του Πριγκόζιν, αλλά ότι ήταν ωστόσο χρήσιμο για τον Πούτιν, ο οποίος ο ίδιος έχει επικρίνει ιδιωτικά τη στρατιωτική του ηγεσία ότι ήταν πολύ παθητική κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας.

Η κριτική του Prigozhin ξεπέρασε τη διαμάχη για τις απαραίτητες προμήθειες. Κατηγόρησε ότι η στρατιωτική ηγεσία ήταν διεφθαρμένη και ανίκανη. Από την πλευρά τους, ορισμένοι στρατιωτικοί ηγέτες ζήλευαν την επιρροή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος.

Από τότε που ο Prigozhin ανέλαβε δράση την Παρασκευή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σιώπησαν, λέγοντας ελάχιστα δημόσια για τις προθέσεις του ή τι γνώριζαν για τα γεγονότα στο έδαφος. Οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί, τόσο επειδή τα γεγονότα εξελίσσονταν γρήγορα όσο και επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση για τις ενέργειες του Πριγκόζιν.

Σημειώνεται πως ο Πριγκόζιν κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ρόλο του στην προσπάθεια να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας