Για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σαλαμίνας βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Μετά το σχολείο-οικοδομή στο οποίο διέμεναν τώρα βρίσκονται κυριολεκτικά πεταμένοι στον δρόμο έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου. Σε έναν χώρο με κοινόχρηστη δημόσια τουαλέτα, 2 καρέκλες, ένα τραπέζι και ράτζα στα οποία κοιμούνται όσοι πυροσβέστες δεν κοιμούνται στα οχήματά τους. Αυτή ήταν η πρόσκαιρη λύση που πρότεινε ο Δήμος Σαλαμίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σχολείο, ενώ, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι πυροσβέστες, εδώ και 5 χρόνια με ευθύνη του Δήμου ζουν και σε διαφορετικές και ακατάλληλες εγκαταστάσεις σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
Αξίζει να τονιστεί πως τα δυο δάση της Σαλαμίνας, στην Φανερωμένη και στα Κανάκια, αποτελούν έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Το ερώτημα είναι «για πόσο ακόμα;» με τις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη συσσώρευση των σκουπιδιών που συχνά παίρνουν φωτιά και με ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο που κάθε χρόνο μεταφέρεται από τόπο σε τόπο με τους πυροσβέστες να μην έχουν έναν αξιοπρεπή χώρο για να μείνουν.
Τέσσερις αντιπυρικές περίοδοι σε ακατάλληλους χώρους
Το documentonews.gr από τις 6 Αυγούστου ήδη είχε δημοσιεύσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κατεδείκνυε τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες έχει αφήσει να μένουν οι πυροσβέστες ο Δήμαρχος Γ. Παναγόπουλος. Σε ένα παλαιό σχολείο, παντελώς ακατάλληλο και χωρίς κλιματισμό, τηλεφωνική επικοινωνία και κουζίνα.
Από το 2020 που ιδρύθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαλαμίνας με το ΠΔ 51 οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται σαν βαλίτσες που πετάγονται αριστερά και δεξιά. Ο Βασίλης Κέκης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών με έδρα τη Σαλαμίνα, περιγράφει την «οδύσσεια» των πυροσβεστών:
«Στην αντιπυρική του 2020 στρατοπεδεύσαμε προσωρινά σε έναν Σύλλογο –θα προοριζόταν για ΚΑΠΗ–, γιατί ο χώρος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Πυροσβεστικής. Εκεί μείναμε και στις αντιπυρικές του 2022 και του 2023. Ήταν λίγο ανθρώπινα, αλλά μέχρι εκεί. Το 2021 μας δόθηκε προσωρινά ένα άλλο κτίριο, πάλι ΚΑΠΗ, που δεν λειτουργούσε λόγω Covid-19. Το 2024 ο κόμπος έφτασε στο κτένι με τη μετάβαση μας στο παλιό αυτό σχολείο. Το ΠΔ του 2020 έλεγε ξεκάθαρα “αν δύναται” ο κάθε δήμος να φτιάξει κλιμάκιο. Από τα 80 κλιμάκια που θέσπιζε δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά. Κάποιοι δήμοι είπαν πως δεν μπορούν να ιδρύσουν κλιμάκιο γιατί δεν έχουν πόρους (οικονομικούς-κτιριακούς) άρα δεν το κάνουμε».
Τον Β. Κέκη συμπληρώνει η δημοτική σύμβουλος απί τη Σαλαμίνα Υβ. Αραβανή: «Ο Δήμος μας έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη στέγαση τους. Αντ’ αυτού οι πυροσβέστες από 7 Ιουλίου βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, διότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο και μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ξεκίνησε εργασίες γκρεμίσματος εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, τη στιγμή που ήδη οι πυροσβέστες φιλοξενούνταν».
«Μια μέρα ήρθαν και ξεκίνησαν τα γκρεμίσματα εντελώς απροειδοποίητα. Με τις εργασίες ο χώρος γινόταν εντελώς μη κατοικήσιμος και η εκάστοτε βάρδια αναγκαζόταν να μένει εκτός του σχολείου ,στο προαύλιο» τονίζει ο Β. Κέκης.
Το documentonews.gr ρώτησε τον δήμαρχο Σαλαμίνας σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου και τις εργασίες που γίνονταν εκεί. Ο Γ. Παναγόπουλος απάντησε: «Για φέτος, παραχωρήσαμε το παλαιό κτίριο της κοινότητας της περιοχής το οποίο λειτουργούσε σαν παράρτημα του τοπικού δημοτικού σχολείου. Εξωτερικά μόνο έγιναν κάποιες εργασίες επισκευής και είπαμε πως αν ενοχλείστε να πάτε στον διπλανό εξωραϊστικό σύλλογο». Το φωτογραφικό υλικό διαψεύδει τον δήμαρχο, αφού φαίνονται οι εργασίες και εσωτερικά, δίπλα στα κρεβάτια των πυροσβεστών.
Στο δρόμο οι πυροσβέστες… Υπερβολές λέει ο δήμαρχος
Μετά το σχολείο-οικοδομή εξασφαλίστηκε ένας νέος «χώρος» μέχρι το πέρας των εργασιών – έως πότε άραγε όταν η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί στο Documento ο Β. Κέκης:
«Στα μέσα Ιουλίου μεταφερθήκαμε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου που επί της ουσίας είναι λες και είμαστε άστεγοι. Θεωρώ ότι έπαιξε εν μέρει ρόλο και η δημοσίευση του θέματος μας από εσάς, αλλά μετά την κατακραυγή θα έπρεπε ο νέος χώρος να είναι ανθρώπινος και όχι στο δρόμο. Πρόκειται για ένα αύλειο χώρο της εκκλησίας, με 2 καρέκλες και ένα τραπέζι. Πρέπει να τη βγάλεις 16 και 24 ώρες σε μια καρέκλα, πράγμα που σε εξαντλεί γιατί είσαι πιασμένος. Υπάρχει μια δημόσια τουαλέτα, που ανοίγει το πρωί για τους επισκέπτες της εκκλησίας. Από πλευράς υγιεινής δεν υπάρχει κανένα ντους εκτός από έναν νιπτήρα όπου ρίχνουμε λίγο νερό στο πρόσωπό μας. Το δε βράδυ κοιμόμαστε κανονικά με αυτοσχέδια ράντζα. Οι λίγοι τα έχουν πάρει, δηλαδή, γιατί κοστίζουν, και οι υπόλοιποι είναι στο πάτωμα ή στην καρέκλα ή στο αυτοκίνητο».
Ο δήμαρχος θεωρεί υπερβολή τους ισχυρισμούς των πυροσβεστών ότι κοιμούνται στον δρόμο και απαντά μέσω του documentonews.gr: «Τους είπαμε πως εξασφαλίσαμε το κτίριο του Συλλόγου του Αγίου Αθανασίου που απέχει 2 λεπτά από το σχολείο. Δεν πήγαν από όσο γνωρίζω. Μπορούν να μείνουν αν θέλουν. Τα περί στρωματσάδας μού ακούγονται υπερβολικά. Πριν παραχωρήσουμε εμείς το χώρο κάθονταν κάτω από τα δέντρα οι άνθρωποι. Επί δικής μου δημαρχίας τους βρήκαμε χώρο με ερκοντίσιον. Πέρυσι ας πούμε τους είχαμε στο κτήριο του ΚΑΠΗ, που δεν λειτουργεί το καλοκαίρι. Πρόπερσι σε κτήριο άλλου Συλλόγου».
Τους ισχυρισμούς του δημάρχου διαψεύδει όμως και η αυτοψία της 13ης Αυγούστου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που παρουσιάζει έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο, χωρίς καν κλιματισμό και κρεβάτια για να κοιμηθούν. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «(ο χώρος) δεν διαθέτει εσωτερικά WC (υπάρχει σε εξωτερικό χώρο) στ) στο εσωτερικό του διαθέτει ψυγείο, μικρό νεροχύτη, τραπέζι ,καρέκλες) δεν διαθέτει κλιματισμό». Σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να μείνουν έως και το τέλος των εργασιών, οι οποίες μέχρι και σήμερα συνεχίζονται. Ο Β. Κέκης εκπέμπει SOS μέσω του documentonews.gr για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν: «Πρέπει να δοθεί μια λύση τώρα. Είναι η 5η χρονιά που τυραννιόμαστε έτσι».