Ντροπή! Νέο δωράκι του Γεωργιάδη στους κλινικάρχες

487

Εξήγγειλε voucher για 37.000 δικαιούχους, ώστε να κάνουν χωρίς συμμετοχή απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές μονάδες

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία επιχείρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ωραιοποιώντας την εικόνα και δίνοντας «δώρο» στους κλινικάρχες να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς, αφού δεν κάνει κάτι για τη βελτίωση της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν και δεν έχουν φροντίσει να βρουν λεφτά για ικανοποιητικές αμοιβές των γιατρών που φεύγουν άρον άρον από τα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για 37.000 «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία.

«Ηδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της Ε.Ε. για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε. Μάλιστα, επικαλούμενος τον «αυξημένο όγκο» των επί πληρωμή απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα τεράστια κενά σε υγειονομικούς και υποδομές, δήλωσε ότι «τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους» αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους, ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη δεσμευθεί 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται και η απόφαση αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Με το… αζημίωτο

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που αποτελεί ακόμη ένα «δώρο» στους κλινικάρχες, έρχεται να προστεθεί στην κυβερνητική πολιτική της παράδοσης των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες γιατρούς, με το… αζημίωτο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης βρίσκει λεφτά για voucher στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν βρίσκει χρήματα για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται δωρεάν οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής στα δημόσια νοσοκομεία… Βέβαια, στα λόγια, υπεραμύνθηκε του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λέγοντας ότι εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους και 25 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

«Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» υποστήριξε, αν και είναι νωπές οι μνήμες από ασθενείς που πέθαναν αβοήθητοι ελλείψει γιατρών σε δημόσιες δομές μέσα στο καλοκαίρι… Ως προς την κριτική που δέχεται, την απέδωσε στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αν και την ίδια ώρα οι πολίτες αναστενάζουν, περιμένοντας επί ώρες ή μέρες στις ουρές ή στις λίστες των δημόσιων νοσοκομείων. «Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της Αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του» ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας. «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. (…) Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι, ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε» συμπλήρωσε.


Υποσχέσεις από την Αγαπηδάκη για προσθήκη επιπλέον παιδιάτρων

Την προσθήκη επιπλέον παιδιάτρων, για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατομμύρια παιδιά, εξήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο θα περιλαμβάνει και δράσεις που αφορούν την πρόληψη. «Στόχος μας είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά» ανέφερε, ανακοινώνοντας πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ως προς το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου εξήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καλώντας τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες, με κοινό παρονομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά, και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε» σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Οπως είπε, στο προωθούμενο νομοσχέδιο δίνονται οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), ενώ προβλέπεται στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με επιπλέον 2.500 γιατρούς, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό. Ακόμα, ιδρύονται επτά πανεπιστημιακά κέντρα υγείας που θα αναλάβουν το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ. «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 άνθρωποι στο ΕΣΥ, 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ, θα κατέρρεε και η κοινωνία. Αλλο να λέμε ότι έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε ότι καταρρέει» παρατήρησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας